Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Αντιλαϊκή κοπτοραπτική στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων

«Μονά» κερδίζει το κεφάλαιο, «ζυγά» χάνουν οι λαοί από τις αντιλαϊκές διεργασίες στην ΕΕ

INTIME NEWS

«Μονά» κερδίζει το κεφάλαιο, «ζυγά» χάνουν οι λαοί από τις αντιλαϊκές διεργασίες στην ΕΕ
Την επόμενη βδομάδα ανακοινώνεται το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ως ενός ακόμη μηχανισμού στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και προώθησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ΕΕ. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό χτες, ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα περιλαμβάνει ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων προς τα κράτη - μέλη και όχι αποκλειστικά επιχορηγήσεων, όπως αρχικά πρότεινε το κοινό σχέδιο των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας.

«Στην πρότασή μας θα υπάρχει μία ισορροπία επιχορηγήσεων και δανείων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, χωρίς για την ώρα να είναι γνωστή η αναλογία μεταξύ των μορφών ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων από τον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, με όποια αναλογία, τα σπασμένα της κρίσης για μια ακόμη φορά φορτώνονται στις πλάτες των λαών, είτε μέσα από τη διόγκωση των κρατικών χρεών διαμέσου των κρατικών προϋπολογισμών για τα νέα δάνεια, είτε μέσα από την παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και «μεταρρυθμίσεων» που θα συνοδεύουν τις επιχορηγήσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς αναμένεται να ενσωματωθούν στον υπό διαμόρφωση πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021 - 2027, που θα φορτωθεί επίσης στις λαϊκές πλάτες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς (όπως μετέδιδε το ΑΠΕ), δήλωνε: «Οποιος μιλάει για κοινές ευρωπαϊκές δαπάνες, θα πρέπει να σκέφτεται και για πραγματικά κοινά έσοδα. Σε αυτό π.χ. θα βοηθούσε ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή τα έσοδα από το εμπόριο καυσαερίων για τις αερομεταφορές και τη ναυσιπλοΐα». Ουσιαστικά τα παραπάνω αποτυπώνουν τα παζάρια γύρω από τα νέα χαράτσια που μαγειρεύονται στο πλαίσιο του «κοινού προϋπολογισμού», ενώ βέβαια η συζήτηση εστιάζει και σε πηγές αναπλήρωσης εσόδων του προϋπολογισμού μετά το Brexit, γύρω από τις οποίες εκδηλώνονται σφοδρές αντιπαραθέσεις.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό για το υπόβαθρο των πρόσκαιρων συμβιβασμών που αποτυπώνονται στη γαλλογερμανική πρόταση είναι και το μήνυμα του επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος χαιρετίζοντας την πρόταση είπε πως «αν εφαρμοστεί (...) θα αποτελέσει ένα μεγάλο θεμέλιο της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην κρίση και θα προστατεύσει την ενιαία αγορά καθώς και την Οικονομική και Νομισματική Ενωση».

Τα σπασμένα στο λαό

Χαρακτηριστικά στο μεταξύ για το ότι σκοπός είναι τα σπασμένα και της νέας καπιταλιστικής κρίσης να φορτωθούν στο λαό, είναι και τα όσα καταγράφει στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπου παράλληλα με τις εκτιμήσεις του για εκτίναξη της ανεργίας, σημειώνει σχετικά με την αύξηση του δημόσιου χρέους για τα «πακέτα» στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων: «Το αυξημένο χρέος θα πρέπει να πληρωθεί από δημόσιους πόρους επιβαρύνοντας, σε τελική ανάλυση, τους πολίτες της χώρας. Η κατανομή αυτού του βάρους, είτε μεταξύ κοινωνικών ομάδων είτε μεταξύ γενεών, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ανοιχτού και ειλικρινούς δημόσιου διαλόγου ώστε να χαραχθεί μια κοινώς αποδεκτή δημοσιονομική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια».

Στην τριμηνιαία έκθεση, το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ακόμη πως «πρέπει να διασφαλιστεί, κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η δυνατότητα χρηματοδοτικής στήριξης των πιο ευάλωτων χωρών και να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε να αποκαταστήσουν τη δημοσιονομική τους ισορροπία με ομαλό τρόπο».

Οι εκτιμήσεις του Γραφείου κάνουν λόγο για ύφεση μεταξύ 4,4% και 9,4% στην ελληνική οικονομία κατά το τρέχον έτος, ενώ ενδεικτικές των προβληματισμών των αστικών επιτελείων είναι και οι «μεγάλες αβεβαιότητες» που καταγράφει και σχετίζονται, όπως λέει, με την «ικανότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίσουν την πανδημία», μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη και διαθεσιμότητα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανάπτυξη ασφαλών, αποτελεσματικών εμβολίων, με το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της πανδημίας με την ίδια ή και με μεγαλύτερη ένταση τον Οκτώβρη ή και το επόμενο έτος, με τη διάρκεια και αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων αλλά και τον «βραχυπρόθεσμο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και των πολιτικών αντιπαραθέσεων που αναπόφευκτα θα προκληθούν».

Επόμενη μέρα με πλειστηριασμούς

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να επεξεργάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα», υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τις αιτήσεις προστασίας από πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.

Ειδικότερα από την 1η Ιούλη 2019, που ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέχρι τις 15 Μάη 2020 είχαν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες περίπου 4.000 αιτήσεις, από τις οποίες είχαν δοθεί μόλις 1.897 «προτάσεις ρύθμισης» από τις τράπεζες. Μέσω της πλατφόρμας, από τις 13 Μάρτη, όταν και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, έχουν υποβληθεί 653 νέες προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων.

Παράλληλα, η διοίκηση της Eurobank, παρουσιάζοντας τις δράσεις χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επισημαίνει ότι μια από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο σαφής εικόνα για το μέγεθος του πλήγματος θα υπάρξει προς τα τέλη του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό το βάρος της τρέχουσας κρίσης και με αφορμή το νέο κύμα με τα «κόκκινα» δάνεια, φέρεται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί αναφορικά με τη συρρίκνωση των προβληματικών δανείων μέχρι το τέλος του 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται και συμπληρωματικές παρεμβάσεις, σε συνέχεια βέβαια του σχεδίου «Ηρακλής», όπως έχουν ονομάσει το πακέτο των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ