Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξω από την επέκταση του φυσικού αερίου η Βέροια και τα Γιαννιτσά

Την άμεση σύνδεση απαιτούν οι ΤΟ Πέλλας και Ημαθίας του ΚΚΕ

Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να προχωρήσει σε απένταξη της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε Βέροια και Γιαννιτσά από το νέο 5ετές πρόγραμμα (2020 - 2024) της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ (ΔΕΔΑ) έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμη μια φορά ότι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού της περιοχής βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της «απελευθέρωσης» - ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας που στήριξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και δήμαρχοι της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποφάσισε την απένταξη των πόλεων που το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ξεπερνούσε τους 18 μήνες υπέρβασης σε σχέση με το πρώτο 5ετές πρόγραμμα. Και έτσι βάζει τους ιδιώτες στο παιχνίδι, αφού μπορεί οποιοσδήποτε να ζητήσει από τη ΡΑΕ να τροφοδοτήσει εκείνος την πόλη που μένει εκτός. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Κόντρα σ' αυτές τις εξελίξεις, οι ΤΟ Πέλλας και Ημαθίας του ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαιτούν την άμεση σύνδεση των δύο περιοχών με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν την «κωμωδία» που εξελίσσεται σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της περιοχής με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά τους εκλεγμένους τους στην Τοπική Διοίκηση οι οποίοι «διαμαρτύρονται» γι' αυτόν τον αποκλεισμό.

Με ανακοίνωσή τους οι ΤΟ Πέλλας - Ημαθίας του ΚΚΕ σημειώνουν ότι για τους εργαζόμενους της περιοχής πρέπει να είναι καθαρό ότι «τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ταγμένοι με την πολιτική που οδηγεί στην απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας με το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ. Είναι η ίδια πολιτική που έχει οδηγήσει την ολοκλήρωση του δικτύου για φυσικό αέριο να παραμένει στις ελληνικές καλένδες και που, όταν γίνει πράξη, θα το πληρώνουμε πανάκριβα», υπογραμμίζουν.

Ξεκαθαρίζουν ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να μειωθεί δραστικά το κόστος της Ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, αν φύγουν από τη μέση το κριτήριο του κέρδους και η εμπορευματοποίηση.

Ειδικότερα διεκδικούν: Αμεση σύνδεση των δύο νομών με το δίκτυο φυσικού αερίου. Αξιοποίηση του φυσικού αερίου με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ΣΔΙΤ και απευθείας αναθέσεις σε επιχειρήσεις. Πρόσβαση του λαού σε φθηνή θέρμανση. Δωρεάν σύνδεση για όλους στο σχεδιαζόμενο δίκτυο φυσικού αερίου οικιακής χρήσης και παράλληλα μέτρα στήριξης των ανέργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας σχολιάζει ότι το πραγματικό ερώτημα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής δεν είναι ποια εταιρεία θα αναλάβει την κατασκευή του δικτύου και την προμήθεια του φυσικού αερίου αλλά ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η πραγματική κάλυψη των σύγχρονων ενεργειακών αναγκών χωρίς να ματώνει ο λαός οικονομικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ