Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΗΠΑ
Στο προσκήνιο ο σφοδρός ανταγωνισμός με την Κίνα

Η αμερικανική και άλλες κυβερνήσεις ζητάνε αποζημιώσεις «για μη έγκαιρη ενημέρωση για την πανδημία»

Το νοσηλευτικό προσωπικό στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα όριά του

Copyright 2020 The Associated

Το νοσηλευτικό προσωπικό στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα όριά του
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά τη Γερμανία, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί την Κίνα με αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορώντας την ότι δεν αντέδρασε ούτε ενημέρωσε εγκαίρως τις άλλες χώρες ώστε η επιδημία Covid-19 να μην πάρει διαστάσεις διεθνούς πανδημίας. Οι απειλές αυτές ωστόσο δεν αφορούν μόνο την πανδημία καθώς εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών διαφορών που κλιμακώνονται εδώ και καιρό σε διάφορα επίπεδα (οικονομίας, εμπορίου, Ενέργειας αλλά και τεχνολογίας αιχμής, όπως γίνεται ενόψει του στησίματος τηλεπικοινωνιακού δικτύου νέας γενιάς - 5G).

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση της κρίσης από την Κίνα, ισχυριζόμενος πως «η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο». Και συνέχισε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι που η Κίνα μπορεί να λογοδοτήσει, διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα». Αφορμή έδωσε δημοσιογραφική ερώτηση με βάση πρόσφατο κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Bild», στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση η Κίνα να καταβάλει στη Γερμανία 165 δισ. δολάρια ως αποζημίωση. «Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα», απάντησε ο Τραμπ σε δημοσιογράφο, εξηγώντας πως «δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό».

Μολονότι το υπουργείο Υγείας της Κίνας απορρίπτει εδώ και καιρό τις σχετικές αιτιάσεις, η κυβέρνηση Τραμπ επιμένει στις κατηγορίες προσπαθώντας να μεταθέσει μέρος των ευθυνών για τον σημαντικό αριθμό θανατηφόρων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, που σύμφωνα με το μοντέλο προβλέψεων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δεν αποκλείεται έως τον Αύγουστο να ξεπεράσει και τις 74.000.

Αξίζει πάντως να επισημάνει κανείς πως ελάχιστη ώρα μετά τις νέες απειλές Τραμπ κατά της Κίνας εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενο πρώην και νυν κυβερνητικούς αξιωματούχους, επανέφερε στο προσκήνιο τις πληροφορίες πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον είχαν ενημερώσει ήδη από τον περασμένο Γενάρη για τους κινδύνους της πανδημίας Covid-19 τουλάχιστον 12 φορές. Αυτό φαίνεται πως καταγράφεται σε επίσημα απόρρητα έγγραφα που παραδίδονταν καθημερινά για την ενημέρωση του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος ωστόσο αρχικά υποτιμούσε τους κινδύνους. Το Γενάρη ο Τραμπ δήλωνε πως η εξάπλωση της νόσου «είναι υπό έλεγχο» και μερικές βδομάδες αργότερα προέβλεπε πως τα κρούσματα θα μειώνονται όσο βελτιώνεται ο καιρός και αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Πάντως, πρόσωπα από το περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου που δεν κατονομάζονται δήλωσαν στην εφημερίδα ότι δεν διάβαζε αυτά τα έγγραφα και εκνευριζόταν ακόμη και όταν αναγκαζόταν να ενημερωθεί προφορικά σχετικά με τον Covid-19. Ο Τραμπ επέβαλε περιορισμούς στα ταξίδια προς την Κίνα στα τέλη Γενάεη, αλλά περίμενε έως τις 13 Μάρτη για να κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν οι αγορές κατέρρεαν και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη αυξανόταν ραγδαία.

Εως αργά προχτές βράδυ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ πλησίαζαν το 1 εκατομμύριο, εκ των οποίων πάνω από 56.000 ήταν θανατηφόρα...

Αυτοκτονία 49χρονης γιατρού που νοσούσε και ήταν στην πρώτη γραμμή

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η είδηση αυτοκτονίας της 49χρονης γιατρού Λόρνα Μπριν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου Αλεν του Μανχάταν στη Ν. Υόρκη. Η Μπριν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου καταπολέμησης της πανδημίας, είχε και εκείνη ασθενήσει από τον νέο κορονοϊό και φέρεται πως ήταν στα πρόθυρα ψυχολογικής κατάρρευσης βλέποντας δεκάδες από τους ασθενείς της να πεθαίνουν πριν καλά καλά τους μεταφέρουν από το φορείο του ασθενοφόρου σε κρεβάτι του νοσοκομείου.

Παράλληλα, η γενική εισαγγελέας της Ν. Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, εξέφρασε ανησυχίες κατά του μονοπωλίου ηλεκτρονικού εμπορίου «Αmazon» εκτιμώντας ότι «ενδέχεται» αφενός να παραβίασε τους κανόνες ασφαλείας θέτοντας σε κίνδυνο το εργατικό δυναμικό, αφετέρου να παραβίασε το Εργατικό Δίκαιο απολύοντας (σε ένδειξη αντιποίνων) τον Κρίστιαν Σμολς, εργάτη σε αποθήκη της στο Στέιτεν, επειδή διοργάνωσε κινητοποιήσεις το Μάρτη απαιτώντας την παροχή υγειονομικού υλικού στο προσωπικό για να προστατευτεί από την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, η μία μετά την άλλη οι πολιτείες ξεκινούν σταδιακά άρση των περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας, με τις ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές να καταρτίζουν νέους κανονισμούς προστασίας των πολιτών με το άνοιγμα σχολείων, επιχειρήσεων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ