Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Η φωνή των υγειονομικών ακούστηκε ξανά δυνατά

Νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας και μαζικές μόνιμες προσλήψεις

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Με νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στα νοσοκομεία, στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αλλά και έξω από το υπουργείο Υγείας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και των σωματείων τους, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας έδωσαν χτες συνέχεια στην πάλη τους, διεκδικώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην Υγεία και των ασθενών, καθώς και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Απέναντι στο αφήγημα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων περί «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας», γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων ανέδειξαν τις πραγματικές συνέπειες της χρόνιας πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, όπως και το αδιέξοδο των ανεπαρκών συμβάσεων με ημερομηνία λήξης.

Μεταξύ άλλων:

Στην Αττική, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα ΤΕΠ και ακολούθησε διαμαρτυρία στη διοίκηση του νοσοκομείου, με αίτημα τη σταδιακή επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων. Στο ΚΑΤ, το Σωματείο έκανε εξόρμηση σε εργαζόμενους και ασθενείς, ενώ στο Νοσοκομείο «Αγ. Ολγα» πραγματοποιήθηκε συμβολική συγκέντρωση στην πύλη. Κοινή συμβολική συγκέντρωση οργάνωσαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Σωτηρία». Στο Νοσοκομείο Νίκαιας πραγματοποιήθηκαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση και συγκέντρωση στο προαύλιο από εργαζόμενους του νοσοκομείου, τη Λαϊκή Επιτροπή και άλλους φορείς. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πύλη του Ασκληπιείου Βούλας, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Στη Θεσσαλονίκη, από το πρωί πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις των εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου», καθώς και στο «Παπανικολάου», με σημαντική παρουσία συμβασιούχων οι οποίοι μαζί με το σωματείο διεκδίκησαν για άλλη μια φορά τη μονιμοποίησή τους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος, και τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επιπλέον, οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» πραγματοποίησαν αγωνιστική παρέμβαση στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ οργάνωσε συνέντευξη Τύπου και κινητοποίηση. Οπως καταγγέλλει, από νωρίς το πρωί αυτοκίνητο της Ασφάλειας - με απόφαση της διοίκησης, όπως ειπώθηκε - δεν άφησε να μπουν δημοσιογράφοι και τηλεοπτικό συνεργείο στο χώρο του νοσοκομείου. Το Σωματείο καταγγέλλει μάλιστα «την παρουσία αυτοκίνητου αστυνομίας στην πύλη του νοσοκομείου (με συμβατικό νούμερο), προφανώς με άνωθεν εντολές, όπως επίσης και το ενδιαφέρον, μετά το τέλος της κινητοποίησης, να εισέλθει ένστολος αστυνομικός και να ρωτά υπάλληλο του νοσοκομείου πόσοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση, τι ειδικότητες ήταν και τι έκαναν». Η προσπάθεια φίμωσης δεν θα περάσει, υπογραμμίζει το Σωματείο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΓΝΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΓΝΗ
Στην Αχαΐα, παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και δομές Υγείας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και άλλοι εργαζόμενοι. Σε συνάντηση με τη διοίκηση της ΥΠΕ, οι εργαζόμενοι έθιξαν την ανάγκη επαναλειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες ραντεβού έχουν ακυρωθεί. Η διοίκηση ανέφερε ότι θα υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία, χωρίς όμως να διευκρινίσει με τι προσωπικό και σε ποιους χώρους. Οι εργαζόμενοι επισήμαναν επίσης την ανάγκη για Ογκολογική κλινική, καθώς ήδη 3 στους 5 ασθενείς κάνουν χημειοθεραπεία στην καρέκλα, λόγω έλλειψης κρεβατιών.

Στη Σάμο, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου του νησιού και το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου. Σε παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου, μαζί με το προσωπικό φύλαξης, απαίτησαν να σταματήσουν οι διαδικασίες για την παράδοση της φύλαξης σε εργολάβους, να μην απολυθούν οι φύλακες των οποίων η σύμβαση λήγει το Μάη αλλά να μονιμοποιηθούν, και να γίνουν επιπλέον μόνιμες προσλήψεις συνολικά στο νοσοκομείο. Ενδεικτικό των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι διανύοντας ήδη τον τρίτο μήνα της πανδημίας και εν αναμονή του δεύτερου κύματος, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει καν Πνευμονολογική κλινική, υπηρετεί μόνο μία πνευμονολόγος στα ΤΕΠ, ενώ εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μόνο μία παιδίατρος...

Στη Λευκάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου του νησιού πραγματοποίησε περιοδεία - ενημέρωση στους εργαζόμενους των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αναδείχθηκαν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και σε μέσα ατομικής. Χαρακτηριστικά, εν μέσω πανδημίας που έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που ζητούν ψυχιατρική βοήθεια, στο Κέντρο Ημέρας (εξωνοσοκομειακή δομή πρόληψης ψυχιατρικών νοσημάτων) δεν υπάρχει καν ψυχίατρος! Η δομή στηρίζεται από ένα κλιμάκιο υγειονομικής δομής του Αγρινίου μια φορά το μήνα...

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλά ακόμα νοσοκομεία, όπως σε Πύργο, Κεφαλονιά, Χίο, Κω, Πάτμο, Κατερίνη, Σέρρες, Κοζάνη, Σιάτιστα κ.α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στις πρόσθετες εφημερίες και τις απολύσεις(2023-10-19 00:00:00.0)
Να μπει τέρμα στις αναστολές, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους(2021-11-04 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(2021-04-15 00:00:00.0)
«Ηχηρό» μήνυμα αγώνα για την Υγεία - Πρόνοια που έχει ανάγκη ο λαός!(2020-06-17 00:00:00.0)
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις σήμερα στην Αττική(2019-11-21 00:00:00.0)
Αύριο η κινητοποίηση των εργαζομένων(2018-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ