Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα ανέργων και πρακτικάριων

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ και ειδικότερα όσοι είτε κάνουν πρακτική ή είναι άνεργοι, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής προχώρησε χτες το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ αναφέρεται σε καταγγελίες που δέχεται καθημερινά και αφορούν σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ που δουλεύουν παράλληλα με την απλήρωτη πρακτική άσκηση για μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, αλλά αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δουλειά τους λόγω του κορονοϊού. Καθώς δεν έχει ανασταλεί η σύμβαση της πρακτικής (φαίνεται ενεργή στο «Εργάνη»), χάνουν το επίδομα των 800 ευρώ που δικαιούνται. Αλλοι, σύμφωνα με τον ΣΥΣΔΙΕΚ, κάνουν την πρακτική τους άσκηση απλήρωτοι και ανασφάλιστοι και δεν δικαιούνται σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες ούτε το επίδομα των 800 ευρώ.

Μέσα από τη χτεσινή παρέμβαση, ο ΣΥΣΔΙΕΚ ένωσε τις διεκδικήσεις των σπουδαστών με αυτές των εργαζομένων σε όλους τους εργασιακούς χώρους, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης στους χώρους δουλειάς, ζητώντας με υπόμνημα που κατέθεσε και στο υπουργείο:

  • Ολοι οι σπουδαστές που εργάζονταν παράλληλα με την απλήρωτη πρακτική άσκηση και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, αλλά όχι και της πρακτικής άσκησης, να ενταχθούν άμεσα στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και στις υπόλοιπες παροχές.
  • Ολοι οι σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση αυτήν την περίοδο απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, να ενταχθούν άμεσα στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και στην έκπτωση ενοικίου.
  • Ολοι οι σπουδαστές από την επαρχία να πάρουν το επίδομα ενοικίου και να σιτίζονται με ευθύνη του κράτους.
  • Ολοι οι σπουδαστές που είναι άνεργοι, να ενταχθούν στο έκτακτο επίδομα.

Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος επανέρχεται στο πάγιο δίκαιο αίτημά του για κατάργηση κάθε πιστοποίησης, με αφορμή και την πρόσφατη ενημέρωση του ΕΟΠΠΕΠ για τη νέα παράταση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων των εξετάσεων, χωρίς να έχει υπάρξει ενημέρωση για την ημερομηνία διεξαγωγής τους. «Οι σπουδαστές βαδίζουν στο "άγνωστο" και το άγχος επιτείνεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, εν μέσω πανδημίας κιόλας, που η ανασφάλεια μεγαλώνει σε όλες τις πλευρές της ζωής ακόμη περισσότερο!», τονίζει ο ΣΥΣΔΙΕΚ, μεταφέροντας την αγωνία των σπουδαστών και συμπληρώνοντας πως «για αυτήν την κατάσταση δεν ευθύνεται καμία πανδημία, αφού κάθε φορά οι εξετάσεις πιστοποίησης είναι σαν ανέκδοτο, καθώς πολλοί σπουδαστές περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια για να μπορέσουν να "πιστοποιήσουν" τα προσόντα τους! Προσόντα μάλιστα που για να τα αποκτήσει κανείς πρέπει να πληρώσει το πόσο των 100 ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ