Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σημάδια επιδείνωσης της επιδημίας μετά την πρώτη «χαλάρωση»

Αυξήθηκαν ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης και το ποσοστό θνησιμότητας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορονοϊού εμφανίζονται στη Γερμανία, μία βδομάδα αφού ξεκίνησε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και ενώ φουντώνει η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και μεταξύ στελεχών της CDU, για το «άνοιγμα της οικονομίας».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI), ο ρυθμός αναπαραγωγής του Covid-19 (Reproduction Rate), τον οποίο παρακολουθούν προσεκτικά οι αρχές, έφτασε ξανά στο 1, κάτι που σημαίνει ότι κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο. Η γερμανική κυβέρνηση και οι ιολόγοι μέχρι στιγμής υπογράμμιζαν πόσο σημαντικό είναι το ποσοστό αυτό να είναι κάτω από το 1. Στα τέλη Απρίλη ο ρυθμός αναπαραγωγής είχε μειωθεί σταδιακά στο 0,9 ενώ η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και το RKI, ανακοινώνοντας τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης (20 Απρίλη) είχαν τονίσει ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στο ρυθμό αναπαραγωγής θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Ακόμη και με ρυθμό αναπαραγωγής «στο 1,1 ενδέχεται να φτάσουμε στα όρια του συστήματος Υγείας μας σε ό,τι αφορά τις κλίνες στις ΜΕΘ έως τον Οκτώβρη», είχε πει πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος. Με «ρυθμό 1,2 θα φτάσουμε στα όρια του συστήματος Υγείας τον Ιούλιο και με 1,3 ήδη από τον Ιούνιο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, το ποσοστό θνησιμότητας του Covid-19 εξακολουθεί να αυξάνεται μέρα με τη μέρα στη Γερμανία και - παρότι παραμένει μικρότερο σε σχέση με γειτονικές της χώρες - βρίσκεται στο 3,8%. Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούσαν τις 159.000 και οι νεκροί τους 6.000.

Αν αυτή η αυξητική τάση επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να οξύνει περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση καθώς οξύνονται και οι πιέσεις των επιχειρηματικών ομίλων για άνοιγμα της οικονομίας και επιστροφή στην κανονικότητα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αύριο Πέμπτη, προτού ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, στις 6 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ