Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδικεί δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου για όλες τις εγκύους

Από τη διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Από τη διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» έκανε χτες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στο πλαίσιο της μέρας δράσης, διεκδικώντας δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου για όλες τις εγκύους.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπείες από τον Σύλλογο Γυναικών Εξαρχείων (1ου Διαμερίσματος), την Ομάδα Γυναικών 7ου Διαμερίσματος Αθήνας και το προεδρείο της Ομοσπονδίας βρέθηκαν με τις ανακοινώσεις και τις πικέτες τους στην είσοδο του νοσοκομείου. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο που συσπειρώνονται στην «Αγωνιστική Συσπείρωση».

«Τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή, μες στην πανδημία σπάμε τη σιωπή», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι. «Τα κέρδη σκοτώνουν την Υγεία», κατήγγειλαν και απαίτησαν «λεφτά για τα νοσοκομεία», προσλήψεις προσωπικού, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Στο αίτημα για συνάντηση η διοίκηση παρέπεμψε την αντιπροσωπεία σε... άλλη ημερομηνία.

Οπως εξηγούν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αλλά και γυναίκα σε εγκυμοσύνη που συμμετείχε στην κινητοποίηση, τα εξωτερικά και τα απογευματινά ιατρεία δεν λειτουργούν για τα μαιευτικά περιστατικά, δηλαδή για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις για την παρακολούθηση μιας κύησης. Ετσι, οι γυναίκες αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, με το κόστος που αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, υπάρχουν εξετάσεις που τα διαγνωστικά κέντρα δεν εκτελούν με συνταγογράφηση από τον ΕΟΠΥΥ, χρεώνοντας τις εγκύους μεγάλα ποσά. Ενδεικτικό παράδειγμα, η εξέταση doppler που προβλέπεται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το κόστος της οποίας στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται από 100 έως 150 ευρώ.

Αντίστοιχα, εργαζόμενοι προσθέτουν πως έχουν μπει «στον πάγο» μια σειρά από ανάγκες. «Δεν υπάρχει μόνο ο κορονοϊός, υπάρχουν και άλλες σοβαρές ανάγκες», σημειώνουν και επισημαίνουν πως το διάστημα αυτό δεν γίνονται, μεταξύ άλλων, επανέλεγχος ογκολογικών ασθενών αλλά και εξετάσεις όπως τεστ «Παπ».

Μετά το τέλος της παρέμβασης, η Ομάδα Γυναικών του 7ου Διαμερίσματος πραγματοποίησε εξόρμηση στο Μαιευτήριο «Ελενα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ