Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στο κρεβάτι του αμερικανοΝΑΤΟικού «Προκρούστη» τα κυριαρχικά δικαιώματα

EUROKINISSI

Στο «κρεβάτι του Προκρούστη» βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προκειμένου, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, να κρατήσει «ανοιχτούς» τους αμερικανοΝΑΤΟικούς διαύλους με την Τουρκία, παζαρεύοντας μαζί της πώς και για πόσο θα σταματήσουν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, με «αντάλλαγμα» το σταμάτημα των ελληνικών ασκήσεων στις ίδιες περιοχές.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραψε χτες η «Καθημερινή», επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές», πως στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ (15 Απρίλη), ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πρότεινε στον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, μορατόριουμ ασκήσεων για όσο καιρό διαρκούν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Αντίστοιχα, «από την Αθήνα ζητήθηκε αποχή από τις υπερπτήσεις και την προσπάθεια προώθησης μεταναστών, ωστόσο έκτοτε έγινε ένα ακόμα μεγάλο μπαράζ υπερπτήσεων, κάτι που ευλόγως προβλημάτισε για την ειλικρίνεια των τουρκικών προθέσεων», γράφει η εφημερίδα.

Ολα αυτά την ώρα που η προκλητικότητα και οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης απλώνονται σε όλο τον άξονα από Κύπρο και Αιγαίο έως νότια της Κρήτης και τη Λιβύη, ενώ η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει φτάσει, σε μόλις 4 μήνες φέτος, τις περίπου 250 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, και μάλιστα μεγάλα και κατοικημένα (π.χ. Χίος και Λήμνος), αριθμός διπλάσιος από όσες έγιναν όλη τη χρονιά πέρσι, ενώ χτες άλλες τρεις υπερπτήσεις έγιναν από τουρκικά μαχητικά στο σύμπλεγμα της Χίου.

Αποφυγή εντάσεων «απ' όλες τις μεριές» ζητά η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία

Την ίδια ώρα, την επιβεβαίωση πως ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή οδηγεί ευθέως στο «γκριζάρισμα» κυριαρχικών δικαιωμάτων και σε επικίνδυνες «διευθετήσεις» σε βάρος των λαών της περιοχής έδωσε η νέα τοποθέτηση της αμερικάνικης πρεσβείας στην Κύπρο.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη νέα... διευκρίνιση εκπροσώπου της αμερικάνικης πρεσβείας στη Λευκωσία ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» εμφανίστηκε όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά σε «περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», ήρθε η σειρά της ίδιας της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην κυπριακή πρωτεύουσα, Τζούντιθ Γκάρμπερ, να ξεκαθαρίσει ότι η Ουάσιγκτον θα εξακολουθήσει όχι απλά να «ζεσταίνει την πλάτη» της Τουρκίας αλλά και να επιδιώκει την όξυνση του παζαριού που μπορεί να επιταχύνει τον ευρύτερο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ενώ λοιπόν η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, μεταξύ άλλων και με την αποστολή του «Γιαβούζ» στην ΑΟΖ του νησιού, η Αμερικανίδα πρέσβειρα περιορίστηκε να καλέσει κι αυτή «όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». Εξέφρασε βέβαια «ανησυχία» για τις «πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου», επαναλαμβάνοντας ότι «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», στο πλαίσιο πάντα του ευρωατλαντικού σχεδιασμού για τη μοιρασιά της λείας στην περιοχή.

Σε αυτήν τη βάση άλλωστε οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καλύπτουν ουσιαστικά τις τουρκικές διεκδικήσεις, με την πρέσβειρα να επαναλαμβάνει πως «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Κατά τ' άλλα, η Γκάρμπερ καθησύχασε για την ανησυχία που έχει προκαλέσει σε αστικά επιτελεία η (με την επίκληση της πανδημίας) αναβολή και των αμερικανικών γεωτρήσεων στην Κύπρο, τονίζοντας ότι «μπορούμε να προσβλέπουμε στο συνεχές ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πηγών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οσον αφορά το Κυπριακό, έσπευσε να δηλώσει «ενθαρρυμένη» από τα «παραδείγματα συνεργασίας της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας» και σημείωσε ότι «καθώς βγαίνουμε από αυτή την κρίση, προσβλέπουμε στην επανάληψη των προσπαθειών των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών, να δημιουργήσουν μια δίκαιη και διαρκή λύση που θα επανενώσει το νησί».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Κύπρο συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη σκοπιμότητα που έχουν οι επιστολές που έστειλε το ψευδοκράτος με αφορμή την πανδημία τόσο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ κ.ά.) ζητώντας να συμπεριλάβουν στις εκθέσεις τους τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στα Κατεχόμενα. Στο εσωτερικό του ψευδοκράτους, ο ίδιος ο ηγέτης του, Μουσταφά Ακιντζί, δέχτηκε κριτική επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις απευθύνθηκε για βοήθεια και συνεργασία πρώτα στην κυπριακή κυβέρνηση και όχι στην Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ασκήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο(2021-11-04 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της διχοτομικής «λύσης»(2021-04-30 00:00:00.0)
Επαγρύπνηση απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις και τον εφησυχασμό(2020-04-25 00:00:00.0)
Ατυπη τριμερής συνάντηση στις 25/11 στο Βερολίνο(2019-10-30 00:00:00.0)
Τα Ενεργειακά καταλύτης για το Κυπριακό(2019-09-07 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές προκλήσεις και αμερικανικό «ενδιαφέρον»(2019-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ