Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ατυπη τριμερής συνάντηση στις 25/11 στο Βερολίνο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε σε άτυπη τριμερή συνάντηση τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, στις 25 Νοέμβρη στο Βερολίνο, χωρίς να είναι ακόμα σαφές γιατί επελέγη η πρωτεύουσα της Γερμανίας για μια τέτοια συνάντηση.

Οπως δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, η άτυπη συνάντηση οργανώνεται «με σκοπό να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό», ενώ σε άλλη του δήλωση είπε ότι ο Κύπριος ηγέτης «θα προχωρήσει στις 25 Νοεμβρίου με ξεκάθαρη πολιτική βούληση και προθυμία ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει την άτεγκτη στάση, τη λογική των προκλήσεων, τις πολιτικές κανονιοφόρων» και ότι «θα επιτρέψει την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε πως η κυπριακή κυβέρνηση επιζητεί μια λύση στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αξιοποιώντας και το «πλαίσιο Γκουτέρες», όπως και τη διάσταση της «ασφάλειας της Κύπρου», που για πρώτη φορά τόσο καθαρά υπογραμμίστηκε στη Διάσκεψη για την Κύπρο, επαναφέροντας δηλαδή συναντήσεις και άξονες που έθεσαν ακόμα πιο αποφασιστικές βάσεις για τη βαθύτερη εμπλοκή του νησιού στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς όλης της περιοχής. Να σημειωθεί ότι θετικά απάντησε στην πρόταση Γκουτέρες και ο Ακιντζί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Κυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και άτυπη πενταμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή των τριών «εγγυητριών δυνάμεων», Ελλάδας - Τουρκίας - Βρετανίας.

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό «τρέχουν» και τα σενάρια για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο νησί, πρώτα απ' όλα από την Τουρκία, αλλά και τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς» χτες έκανε λόγο για προετοιμασίες που επιταχύνουν οι κατοχικές αρχές ώστε να δημιουργηθεί στρατιωτική βάση στην περιοχή του Τρικώμου, στην επαρχία Αμμοχώστου, βορειότερα της ομώνυμης πόλης.

Παράλληλα, τη Δευτέρα η Τουρκία εξέδωσε δύο νέες παράνομες NAVTEX, «δεσμεύοντας» για ασκήσεις περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για σήμερα. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα πρόκειται για περιοχή εντός των «οικοπέδων» 1, 2, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Αντιδρώντας, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε αντι-NAVTEX, που φτάνει μέχρι το σημείο όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Στο μεταξύ, με αφορμή την 94η επέτειο από την ίδρυση της νεότερης Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ εξέφρασε και πάλι την ετοιμότητα της Αγκυρας να υπερασπιστεί τη «γαλάζια πατρίδα μας». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «παράλληλα με τις μάχες μας κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, προασπίζουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και των γύρω περιοχών. Ως εγγυήτρια χώρα και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και τα δικά μας δικαιώματα και των Κύπριων αδελφών μας».

Τέλος, το ιμπεριαλιστικό παζάρι που φουντώνει στην ευρύτερη περιοχή αποτυπώνεται και στη συνεχιζόμενη ρωσοτουρκική συνεργασία. Ενδεικτικές είναι πληροφορίες της «Σαμπάχ» ότι Αγκυρα και Μόσχα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την οριστικοποίηση της πώλησης 36 ρωσικών μαχητικών «Su-35» στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή ενδέχεται να συμφωνήσουν κάποια ανταλλακτικά των αεροσκαφών να κατασκευάζονται στην Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» διεργασίες(2023-09-29 00:00:00.0)
Με ευρωατλαντική παρέμβαση και εκκλήσεις για «ευελιξία», προωθούνται συμβιβασμοί σε βάρος του λαού της Κύπρου(2021-04-28 00:00:00.0)
Προχωρά το αντιλαϊκό παζάρι(2019-11-26 00:00:00.0)
Κινήσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων(2019-10-24 00:00:00.0)
Προετοιμασία διαπραγματεύσεων με νέα τετελεσμένα(2019-08-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται διάφορες επαφές(2018-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ