Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΗΠΑ
Εκθετικός πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων

Για «οδυνηρές βδομάδες» μιλάει ο Τραμπ, με τα φτωχά λαϊκά στρώματα να είναι εκτεθειμένα λόγω της ανυπαρξίας δημόσιου συστήματος Υγείας

Τα πρόχειρα νοσοκομεία είναι η μόνη επιλογή για τα πλατιά λαϊκά στρώματα

Copyright 2020 The Associated

Τα πρόχειρα νοσοκομεία είναι η μόνη επιλογή για τα πλατιά λαϊκά στρώματα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε χτες να προετοιμάσει το λαό της χώρας του για μία δραματική αύξηση του αριθμού των θανατηφόρων κρουσμάτων της πανδημίας COVID-19, τονίζοντας πως οι επόμενες δύο βδομάδες θα είναι «πολύ, πολύ οδυνηρές». Η προειδοποίηση όμως δεν του εξασφαλίζει συγχωροχάρτι.

Τα φτωχά λαϊκά στρώματα ήταν και παραμένουν εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους. Πάνω από το 10% του πληθυσμού, δηλαδή τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Αμερικανοί, είναι ανασφάλιστοι πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση της σημερινής πανδημίας, ενώ ακόμη και αυτοί που έχουν το «προνόμιο» μίας βασικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης καταλήγουν να πληρώνουν «χρυσές» σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά νοσοκομεία ακόμη και τις πιο απλές ιατρικές εξετάσεις. Γι' αυτό και τα εκατοντάδες υπαίθρια νοσοκομεία που στήνονται πρόχειρα, εδώ και μερικές μέρες, σε αμερικανικές μεγαλουπόλεις που έχουν χτυπηθεί πιο άσχημα από την πανδημία, με πρώτη τη Νέα Υόρκη, δεν αρκούν για να βάλουν φρένο στον ξέφρενο πολλαπλασιασμό των θανατηφόρων κρουσμάτων. Οι νεκροί χτες ξεπέρασαν τους 4.000 και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο προβλέπουν πως στην καλύτερη περίπτωση τα θανατηφόρα κρούσματα θα γίνουν τουλάχιστον 200.000 μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες.

Η πιο δραματική κατάσταση εκτυλίσσεται στην πολιτεία της Ν. Υόρκης, όπου στήνονται πλέον νέα υπαίθρια νοσοκομεία στο Σέντραλ Παρκ, σε γήπεδα τένις και στο πελώριο συνεδριακό κέντρο «Javits». Ο δήμαρχος Αντριου Κουόμο παραδέχεται πως τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους και πως η καταστροφή που διαδραματίζεται «δεν έχει προηγούμενο». Αναρωτήθηκε δε χτες γιατί δεν έχουν σταλεί οι περίπου 1.000 γιατροί που ζητήθηκαν για τις βασικές ανάγκες των πιο κεντρικών νοσοκομείων, στα οποία διαδραματίζονται εικόνες χάους και εξάντλησης ασθενών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Από την άλλη, ο δήμαρχος της πόλης της Ν. Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα γιατί η διοίκηση μίας τεράστιας αποθήκης του διαδικτυακού μονοπωλίου ηλεκτρονικού εμπορίου «Αmazon» στο Στέιτεν Αϊλαντ απέλυσε χτες έναν εργαζόμενο, ουσιαστικά επειδή διοργάνωσε προχτές στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη μέσων και μέτρων προφύλαξης των υπαλλήλων από την πανδημία.

Δραματική είναι η κατάσταση και σε πολλές άλλες πόλεις. Οπως στο Λας Βέγκας, όπου μολονότι τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης είναι αδειανά λόγω πανδημίας, οι αρχές ανάγκασαν εκατοντάδες άστεγους να κοιμηθούν σε υπαίθριο πάρκινγκ, λαμβάνοντας ως μοναδικό μέτρο την «απόσταση ασφαλείας» μεταξύ τους. Καμία πρόνοια για στέγη ή περίθαλψη...

Στο μεταξύ, μεγάλη προβολή σε αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ πήρε τετρασέλιδη επιστολή που απέστειλε προς τη διοίκηση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ο Μπρετ Κρόζιερ, διοικητής του USS πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Theodore Roosevelt», που πλέει στον Ειρηνικό, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού να ανέρχονται σε τουλάχιστον 200. Ο Κρόζιερ ζητά βοήθεια και απομάκρυνση των περίπου 5.000 ναυτών και αξιωματικών που επιβαίνουν στο τεράστιο σκάφος, καθώς εκτίθενται σε κίνδυνο οι ζωές όλων όσοι παραμένουν εκεί.

Βοήθεια από τη Ρωσία

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ παίρνουν βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικά υλικά από την Κίνα και τη Ρωσία. Χτες η τελευταία απέστειλε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο, μεταφέροντας ιατρικό εξοπλισμό και μάσκες ως βοήθεια στη μάχη της Ουάσιγκτον εναντίον του κορονοϊού. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ