Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μονά - ζυγά

Τον εαυτό τους ξεπέρασαν οι υπουργοί που ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα το τέταρτο κατά σειρά πακέτο μέτρων για την πανδημία, προσθέτοντας νέα «όπλα» στην αντεργατική φαρέτρα των επιχειρηματικών ομίλων. Ισως βέβαια μια από τις καλύτερες ατάκες να ήταν αυτή του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα για «ισομερές μοίρασμα των βαρών». Σε αυτό το πνεύμα ζήτησε από τη μεγαλοεργοδοσία «να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη», να αξιοποιήσει δηλαδή όλες τις αντεργατικές «επιλογές» και διευκολύνσεις που της δίνει η κυβέρνηση, με τον «όρο» να μην κάνει άλλες απολύσεις... μετά τις πρώτες 100.000 που έκανε στις αρχές του Μάρτη! Από τους δε εργαζόμενους ζήτησε να αναλάβουν «να προσαρμοστούν» στη νέα αυτή πραγματικότητα, να αποδεχτούν δηλαδή να πληρώσουν και νέες θυσίες στο όνομα της πανδημίας, έχοντας ήδη πληρώσει την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση. Σα να λέμε, δηλαδή, μονά κερδίζει το κεφάλαιο και ζυγά χάνουν οι εργαζόμενοι...

Ούτε μέρα

Ποιος δεν θυμάται άραγε τα πανηγύρια κυβέρνησης και αστικών επιτελείων για την «αναβάθμιση» της συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας σε στρατιωτικό επίπεδο, για τη συνοδεία ελληνικών φρεγατών στη διαδρομή του ελικοπτεροφόρου «Ντε Γκολ» στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις κοινές ασκήσεις που έστελναν «ηχηρά μηνύματα» στην Αγκυρα; Δεν πέρασε καλά καλά ένας μήνας και ο χάρτης που δημοσίευσε ο γαλλικός Γεωπολιτικός Ατλας Θαλασσίων Περιοχών, παρουσιάζοντας ως «διαφιλονικούμενες» τις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ήρθε να προσθέσει μία ακόμα επιβεβαίωση για το πόση αξία έχουν τα θνησιγενή αυτά ευρωατλαντικά παραμύθια, που δεν αντέχουν ούτε μέρα στο «φως» των ιμπεριαλιστικών παζαριών και «διευθετήσεων». Και αν σε αντίθεση με εκείνες τις μέρες δεν είδαμε την πανστρατιά των «αναλυτών» να μας λένε για τους «υψηλούς συμβολισμούς», μάλλον θα είναι που το πράγμα μιλάει από μόνο του: Η εμπλοκή της κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που για τα συμφέροντα της αστικής τάξης ετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις μέχρι το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όχι μόνο δεν παρέχει «ασφάλεια» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά αντίθετα αποτελεί παράγοντα επικίνδυνων «διευθετήσεων» και «γκριζαρίσματος» κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο και της προσπάθειας διασφάλισης της ΝΑΤΟικής «συνοχής» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ουτοπίες

Ακόμα και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας, όπως η Καστοριά, η κυβέρνηση μαζί με τους «εκλεκτούς» της στην Τοπική Διοίκηση επιμένουν να μετακυλίουν στα λαϊκά στρώματα την ευθύνη που έχει το κράτος για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά παρουσιάζουν και επικίνδυνες αποφάσεις - όπως για την αναστολή λειτουργίας των Αγροτικών και Περιφερειακών Ιατρείων, με μετακίνηση του προσωπικού τους στα νοσοκομεία - ως «λύση» για τις εκρηκτικές ελλείψεις στον τομέα της Υγείας. Για την Καστοριά αυτό πρακτικά σημαίνει δεκάδες χωριά χωρίς γιατρό, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κωμόπολη της Μεσοποταμίας, όπου υπάρχουν πλέον 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Αυτό βέβαια σε τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση να εξαντλούνται σε αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων. Ούτε τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ, Ζ. Τζηκαλάγια, να χαρακτηρίζει «ουτοπία» την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία και να πανηγυρίζει σε ανακοίνωσή του ότι στο Νοσοκομείο Καστοριάς «αυξήθηκε σημαντικά η βοήθεια σε επιστημονικό και τεχνικό εξοπλισμό, και κυρίως προστέθηκε πολύτιμο υγειονομικό προσωπικό με τοποθετήσεις μέσω μετακινήσεων». Ουτοπία όμως είναι να πιστεύει κανείς ότι οι σύγχρονες ανάγκες σε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό μπορούν να ικανοποιηθούν σ' αυτό το σάπιο σύστημα, που υπερασπίζονται όλοι μαζι, κυβέρνηση, αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση, και το οποίο βάζει ακόμα και τη ζωή του λαού σε κίνδυνο, υπολογίζοντας τα πάντα με τη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Πλατφόρμα

Στο όνομα της καλύτερης επιτήρησης των περιορισμών στις μετακινήσεις, η δημοτική αρχή στη Ρώμη ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής πλατφόρμας για καταγγελίες. Σε αυτή θα μπορεί ο καθένας να δίνει πληροφορίες για άτομα που υποψιάζεται ότι δεν τηρούν τις απαγορεύσεις. Μάλιστα, η δημοτική αρχή δίνει ειδικές συστάσεις για την «αναφορά» περιπτώσεων συνάθροισης πολλών ατόμων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένου του βιομηχανικού βορρά, που εδώ και βδομάδες θρηνεί καθημερινά εκατοντάδες θύματα, ολόκληρες βιομηχανίες λειτουργούν ασταμάτητα, με χιλιάδες εργαζόμενους τον έναν δίπλα στον άλλον, μέσα στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς από και προς τα εργοστάσια. Κι όλα αυτά με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που επικαλείται τις «ανάγκες της οικονομίας», διατηρώντας σε λειτουργία ακόμα και στρατιωτικές βιομηχανίες, τηλεφωνικά κέντρα, αποθήκες logistics κ.τ.λ., παρά την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Αλήθεια, τέτοιες «αναφορές» θα τις δέχεται η δημοτική αρχή της Ρώμης; `Η μήπως στις «συναθροίσεις» που πρέπει να καταγγέλλονται περιλαμβάνονται μόνο οι διαμαρτυρίες συνδικάτων, όπως αυτά που πρωτοστάτησαν στην απεργία της περασμένης βδομάδας;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

742 Γεννιέται ο Καρλομάγνος, βασιλιάς των Φράγκων και ιδρυτής του Αγίου Γερμανικού Κράτους, που εκτεινόταν από τη Βόρεια Θάλασσα έως τα Πυρηναία και τη Μεσόγειο. Πέθανε το 814.

1805 Γεννιέται ο κορυφαίος Δανός συγγραφέας ιστοριών για παιδιά, Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

1872 Πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, ο δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1920 Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση της Σιβηρίας και της σοβιετικής Απω Ανατολής από τα αμερικανικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επαναστατημένης Ρωσίας.

1922 Συνέρχεται στο Βερολίνο η συνδιάσκεψη των τριών Διεθνών, της 3ης Διεθνούς (Κομμουνιστικής), της 2ης Διεθνούς (Σοσιαλδημοκρατικής) και της 2½ Διεθνούς (που ιδρύθηκε το 1921 από ορισμένα Σοσιαλιστικά και Εργατικά Κόμματα και το 1923 συγχωνεύτηκε με τη 2η Διεθνή). Με τις επίμονες προσπάθειες, αλλά και τις σοβαρές υποχωρήσεις από τη μεριά της Κομμουνιστικής Διεθνούς, επιτυγχάνεται συμφωνία που προβλέπει την κοινή δράση ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση, τη δημιουργία ενιαίων προλεταριακών μετώπων σ' όλες τις χώρες, την παροχή βοήθειας στη Σοβιετική Ρωσία που απειλούνταν από την πείνα κ.ά. Γρήγορα όμως αποδείχθηκε πως οι ηγέτες της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας δεν είχαν σκοπό να ακολουθήσουν τίποτε από όλα αυτά, συνεχίζοντας την έως τότε πολιτική τους σε όφελος της αστικής τάξης.

1944 Ξεκινά η ανοιχτή καταστολή των βρετανικών δυνάμεων κατά των Ελλήνων στρατιωτών, ναυτών και αεροπόρων στη Μέση Ανατολή, που είχαν ταχθεί υπέρ της ΠΕΕΑ (με το ΕΑΜ τάσσονταν σχεδόν το 90% των ελληνικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι συσπειρώνονταν στις οργανώσεις Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση - με επικεφαλής τον κομμουνιστή Γιάννη Σαλά - την Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και Αεροπορίας). Οι επιχειρήσεις κράτησαν πάνω από ένα μήνα, μέχρι τις 4/5/1944, με αποτέλεσμα να διαλυθεί ολόκληρος σχεδόν ο Στρατός ξηράς, καθώς και μονάδες του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Δυστυχώς, όμως, η ηγεσία του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος δεν έβγαλε τα σωστά συμπεράσματα από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Ετσι, λίγες μέρες μετά τη συντριβή του κινήματος, αντιπροσωπεία του ΕΑΜ, της ΠΕΕΑ και του ΚΚΕ υπέγραψε τη Συμφωνία του Λιβάνου και δέχτηκε για χάρη της λεγόμενης εθνικής ενότητας - παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε - να καταδικάσει το κίνημα της Μέσης Ανατολής χαρακτηρίζοντάς το «στάση».

1949 Η ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ πραγματοποιεί ηρωική διείσδυση στη Ρούμελη. Οι δυνάμεις της δεν αριθμούσαν παρά λίγες εκατοντάδες μαχητές, στα όρια της φυσικής τους αντοχής. Εναντίον της κινητοποιήθηκαν πάνω από 40.000 στρατιώτες (επιχείρηση «Πύραυλος»). Η καταδίωξη της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ κράτησε κοντά 2 μήνες. Σταδιακά αποδεκατίστηκε, ενώ στις 21 Ιούνη σκοτώθηκε και ο διοικητής της, ο θρυλικός Διαμαντής.

1962 Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ. Μετά την Απελευθέρωση αρνήθηκε να αναθεματίσει τους κομμουνιστές και διώχτηκε από την Εκκλησία.

1982 Οι Αργεντινοί εισβάλλουν και καταλαμβάνουν τα νησιά Φόκλαντ, βρετανικό προτεκτοράτο από το 1832. Η Βρετανία απαντά με στρατιωτική επέμβαση. Η σύγκρουση κατέληξε με βρετανική νίκη στις 14/6.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ