Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΒΟΪΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Να αναλάβει η κυβέρνηση τη δική της πρωταρχική ευθύνη»

Τηλεφωνική παρέμβαση του Γιάννη Δελή στον υπουργό Υγείας

«Τα όποια μέτρα περιορισμού ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη Μεσοποταμία και τον νομό Καστοριάς χρειάζεται άμεσα να συνδυαστούν με έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του Νοσοκομείου και των δομών Υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και μέρες ότι αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι, παραπέμποντας για ακόμη μία φορά στο θέμα της "ατομικής ευθύνης", χωρίς όμως να αναλάβει τη δική της πρωταρχική ευθύνη».

Τα παραπάνω τονίζει σε σχόλιό της η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ, τονίζοντας παράλληλα μεταξύ άλλων την ανάγκη μαζικών προσλήψεων μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, και ιδιαίτερα πνευμονολόγων, όπως και της υποχρεωτικής ένταξης ιδιωτών ιατρών, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας, στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, και για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού - όπου δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.

Στη χαρακτηριστική έλλειψη πνευμονολόγων στο Νοσοκομείο Καστοριάς αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του παρέμβαση στον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, με αφορμή την κατάθεση της Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, την Τρίτη.

Ο βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στις δραματικές και επικίνδυνες ελλείψεις των δημόσιων δομών Υγείας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται «στο μάτι του κυκλώνα» της επιδημίας στη χώρα μας με πολλά κρούσματα, αλλά και θύματα.

Ο βουλευτής ζήτησε την άμεση στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό όλων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, καθώς και τον επαρκή τους εξοπλισμό με υγειονομικά μέσα και υλικά.

Ο υφυπουργός Υγείας υποσχέθηκε να απαντήσει το συντομότερο δυνατό στην Ερώτηση του ΚΚΕ και να αντιμετωπίσει το θέμα.

Τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί στο σύστημα Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας επιβεβαιώνει ουσιαστικά και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Σε ευχαριστήριά του επιστολή προς πολίτες, επαγγελματίες και θεσμικούς παράγοντες που στηρίζουν το ΕΚΑΒ, καταλήγει σε έκκληση για την άμεση προμήθεια μασκών ffp 3 και 2 αλλά και απλών χειρουργικών «διότι τα αποθέματα εξαντλούνται και στα επόμενα 24ωρα τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πληρωμάτων και των ασθενών».

Παρεμβάσεις σε Ξάνθη και Λασίθι

Η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ απαιτεί να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών με τα απαραίτητα και επαρκή μέσα προστασίας, να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί του νοσοκομείου στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και της νόσου. Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι ως επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, τη συνταγογράφηση και τη θεραπεία. Να λυθεί άμεσα η υγειονομική στήριξη των κατοίκων του δήμου Μύκης για το διάστημα που θα είναι κλειστό το Κέντρο Υγείας.

Σημειώνεται επίσης ότι ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων σε στρατιωτικούς σε μονάδες της Ξάνθης και χρειάζεται άμεσα να παρθούν μέτρα για την επάρκεια ειδών καθαριότητας, μέσων και μέτρων προστασίας - πρόληψης από τον κορονοϊό στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Το σοβαρό ζήτημα της απόφασης να διακοπεί η λειτουργία του Γηροκομείου Ιεράπετρας αναδεικνύει η ΚΟ Λασιθίου Κρήτης του ΚΚΕ, απαιτώντας «να ληφθούν με ευθύνη του κράτους κατεπείγοντα μέτρα για τη συνέχιση της ασφαλούς λειτουργίας του».

Σημειώνει ότι η απόφαση διακοπής της λειτουργίας «αντιβαίνει σε αυτά που ακούμε από την κυβέρνηση για τις ευπαθείς ομάδες, δημιουργεί τραγικά προβλήματα και αδιέξοδες καταστάσεις τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και το προσωπικό της δομής, με υπαρκτό τον κίνδυνο να βρεθούν γέροντες και γερόντισσες στον δρόμο, ηλικιωμένοι που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν». Προσθέτει ότι η μεταφορά των ηλικιωμένων σε άλλες δομές, «τη στιγμή μάλιστα που επιβάλλεται η αποσυμφόρηση και όχι ο συνωστισμός, ή η απομόνωση αυτών των ανθρώπων, με αυτά τα προβλήματα, μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα για περιθαλπόμενους και εργαζόμενους αυτό το διάστημα».

Η Οργάνωση του Κόμματος εξηγεί ότι «η κατάσταση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που την έχουν συνδιαμορφώσει στα πλαίσια της ΕΕ, καθώς και των δυνάμεών τους στον δήμο Ιεράπετρας και στην Περιφέρεια. Πολιτική που θέλει την Πρόνοια στα χέρια των ιδιωτών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ στην ίδια την οικογένεια, η οποία καλείται να πληρώσει στις διάφορες ΜΚΟ και στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας για τις ανάγκες στήριξης και περίθαλψης των ανθρώπων της. Απαξιώνουν τις προνοιακές δομές για να τις οδηγήσουν στην εμπορευματοποίηση, με στόχο να περάσουν σε χέρια ιδιωτών».

«Τώρα περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται η ανάγκη άμεσα να παρθούν κατεπείγοντα μέτρα και να υπάρξει σχέδιο με ευθύνη του κράτους για την εξασφάλιση της λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας και την αποτροπή μίας επαίσχυντης εξέλιξης για τη διαβίωση των φιλοξενούμενων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ