Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Επιτάσσει» υγειονομικούς από τα δημόσια νοσοκομεία που στενάζουν για να στελεχώσει ιδιωτικές κλινικές!

Στο παράδειγμα της κλινικής «Σαραφιανός» στη Θεσσαλονίκη έρχεται να προστεθεί ο «Κυανούς Σταυρός», όπου έχουν μεταφερθεί μη Covid ασθενείς από το ΑΧΕΠΑ

Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σε μέρα εφημερίας

MotionTeam

Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σε μέρα εφημερίας
Και νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση, ακόμη και τώρα που συνεχίζεται η καταγραφή 100 θανάτων ημερησίως, εκατοντάδων διασωληνωμένων και χιλιάδων νοσηλευομένων με κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία, αρνείται να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και επιλέγει να «επιτάσσει» το προσωπικό από τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία για την ενίσχυση των ιδιωτικών κλινικών.

Χτες καταγγέλθηκε ότι γιατροί του ΑΧΕΠΑ περιθάλπουν ασθενείς που νοσηλεύονται στην ιδιωτική κλινική του ομίλου «Κυανούς Σταυρός».

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) καταγγέλλουν ότι εδώ και μέρες ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί του ΑΧΕΠΑ, χωρίς καμία γραπτή εντολή, αναγκάζονται να μετακινούνται προς την ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός» (που δεν περιλαμβάνεται μάλιστα στις λεγόμενες «επιταγμένες») για την περίθαλψη των ασθενών που έχουν μεταφερθεί σε αυτήν την κλινική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «Κυανούς Σταυρός» νοσηλεύονται οι ασθενείς της Α' και Β' Νευρολογικής κλινικής και της Γ' Χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και καθημερινά συνεχίζεται να τους παρέχεται ιατρική κάλυψη από τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη της προκλητικής απόφασης της 3ης ΥΠΕ να μετακινήσει 11 υγειονομικούς, από δημόσιες δομές Υγείας για να στελεχώσουν την ιδιωτική κλινική «Λυσίμαχος Γ. Σαραφιανός ΑΕ», που ενοικιάστηκε («επιτάχθηκε») από το κράτος για να περιθάλψει ήπια περιστατικά με κορονοϊό και έμεινε χωρίς προσωπικό επειδή είχε κάνει σύστημα την απληρωσιά. Οι 11 υγειονομικοί μετακινήθηκαν από το ΚΥ Διαβατών, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τα Νοσοκομεία «Παπανικολάου», «Γεννηματάς» και «Αγιος Δημήτριος».

Με τις επιλογές της η κυβέρνηση προκαλεί ακόμα περισσότερη πίεση στο ΕΣΥ, καθώς αντί να προσλάβει τους χιλιάδες άνεργους υγειονομικούς που περιμένουν να δουλέψουν, ανακυκλώνει το ελάχιστο προσωπικό στις δημόσιες δομές που είναι χτυπημένο από την εντατικοποίηση, αλλά και από την ίδια την πανδημία, και το ξεζουμίζει για να καλύψει και τις «τρύπες» του διάτρητου ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή, των ιδιωτικών κλινικών - επιχειρήσεων που θα αποζημιωθούν αδρά από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις υπηρεσίες τους, που όπως αποκαλύπτεται δεν μπορούν να παρέχουν.

Αντιδράσεις από τους υγειονομικούς

Η απόφαση της κυβέρνησης προκαλεί αγανάκτηση στους εργαζόμενους που μέσα από τα Σωματεία τους ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Χτες το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπανικολάου» με ανακοίνωση που εξέδωσε με τίτλο «Ως εδώ και μη παρέκει» καταγγέλλει ότι με αυτή την απόφαση αποδεικνύεται «η πλήρης αποτυχία του συστήματος να λειτουργήσει με ασφάλεια για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους» και ότι «η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών ήταν στα λόγια και τα κέρδη τους και πάλι είναι πιο σημαντικά από τις ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση επιτάσσει τα κτίρια των ιδιωτών και οι κλινικάρχες τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ».

Η ΟΕΝΓΕ και η ΕΝΙΘ καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αντί να «δανείζει» γιατρούς και προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία που στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων, όπως και να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των υγειονομικών.

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά την εγκληματική της πολιτική και αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ, προσηλωμένη στην προστασία και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Κωφεύει στην κραυγή αγωνίας και το σήμα κινδύνου που εκπέμπεται από την ΟΕΝΓΕ, την ΕΝΙΘ και όλες τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών, από όλα τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Απαιτούμε να αρθούν άμεσα αυτές οι απαράδεκτες εντολές μετακίνησης και να γίνουν άμεσα, με τη διαδικασία του επείγοντος, προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Απαιτούμε η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Δομές, εξοπλισμός, εργαστήρια και προσωπικό να ενταχθούν άμεσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό τον κρατικό έλεγχο και σχεδιασμό».

Υποστελέχωση των δομών Ψυχικής Υγείας

Την ίδια μέρα που έγινε γνωστή η απόφαση μετακίνησης 4 νοσηλευτών από το ΨΝΘ στην ιδιωτική κλινική «Σαραφιανός ΑΕ», η διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή για «περιορισμό προγραμματισμένων Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, Απογευματινών Ιατρείων, λειτουργίας εξωνοσοκομειακών δομών και μετακίνηση προσωπικού».

Σε μια περίοδο που το αποτύπωμα από την πανδημία στην Ψυχική Υγεία είναι τεράστιο, προχωρά ταχύτατα η συρρίκνωση των δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με πρόσχημα τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ετσι αποφασίστηκε: «Μείωση κατά 70% των προγραμματισμένων ραντεβού για επισκέψεις στα Τακτικά Εξωτερικά και Απογευματινά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Περιορισμός κατά 70% της λειτουργίας των εξωνοσοκομειακών δομών (Κέντρων Ψυχικής Υγείας, Κέντρου Ημέρας, Κοινωνική Λέσχη, Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης ατόμων με Διαταραχές Μνήμης, Οικογενειακής Θεραπείας). Και προσωρινή μετακίνηση από 23.11.2020 υπαλλήλων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, για την υποστήριξη δομών πλήρους λειτουργίας».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΨΝΘ αντιδρά στους σχεδιασμούς τονίζοντας ότι «τώρα είναι που πρέπει να θωρακιστεί η Ψυχική Υγεία με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που παράλληλα θα εκπαιδεύεται, με ενίσχυση σε προσωπικό και χώρους της πρωτοβάθμιας Ψυχικής Υγείας ενηλίκων και παίδων, με δημιουργική απασχόληση και δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου στην κοινότητα των ψυχικά πασχόντων. Αντίστοιχα, είναι αναγκαία η ενίσχυση και η οργάνωση σχεδίου για τη Συμβουλευτική - Διασυνδετική σε νοσοκομεία με νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19 τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους, όπως αντίστοιχα και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων στα νοσοκομεία».

Ομως αυτήν τη στιγμή το ΨΝΘ, αποδεκατισμένο από προσωπικό (από τις 92 οργανικές θέσεις γιατρών μόνο 49 είναι καλυμμένες), καλείται να καλύψει τις ανάγκες Ψυχικής Υγείας για όλη τη Β. Ελλάδα σχεδόν, καθώς στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει ήδη 2 ψυχιατρικές κλινικές ενηλίκων («Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ) για να επιστρατευτούν εργαζόμενοι και θάλαμοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ το ίδιο γίνεται με μια σειρά ψυχιατρικά τμήματα γενικών νοσοκομείων σε όλη τη Β. Ελλάδα.

Το Σωματείο καταγγέλλει επίσης ότι τα όρια ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, το ΨΝΘ έχει απογυμνωθεί από ιατρικές ειδικότητες και η Παθολογική κλινική δοκιμάζει τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και καταλληλότητα χώρων νοσηλείας βαρέως πασχόντων. Αντίστοιχες είναι και οι συνθήκες ως προς την υποδοχή και νοσηλεία ασθενών ύποπτων για Covid-19 ή και θετικών, στις κλινικές και στα Εξωτερικά Ιατρεία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org