Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνωστισμός σε νοσοκομεία και τραγικές ελλείψεις εν αναμονή του εμβολίου

Σε συμφωνία με τη «Moderna» κατέληξε η ΕΕ

Ξεπέρασαν χτες παγκοσμίως τα 59,6 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 1,4 εκατ. οι θάνατοι λόγω κορονοϊού.

Στην πρώτη θέση παραμένουν οι ΗΠΑ, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 12,7 εκατ. ενώ έχουν ανακοινωθεί και 263.700 θάνατοι. Η Ινδία ξεπέρασε χτες τα 9,1 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις 134.000 θανάτους, ενώ στη Βραζιλία μέχρι χτες τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 6 εκατ. και οι νεκροί τις 169.500. Ακολουθούν η Γαλλία (2,144 εκατ. κρούσματα, 49.200 θάνατοι) και η Ρωσία (2,138 εκατ. κρούσματα, 37.000 θάνατοι). Στη Ρωσία χτες ανακοινώθηκαν σχεδόν 500 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο, ενώ οι γιατροί αναφέρουν μεγάλο συνωστισμό στα νοσοκομεία, έλλειψη υγειονομικού υλικού και φαρμάκων. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση απορρίπτει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μερικό ή γενικό lockdown, που θα έβλαπταν την οικονομία.

Στην Ιταλία, καρδιολόγοι, ογκολόγοι και αιματολόγοι σημαίνουν συναγερμό όσον αφορά τον περιορισμό των κλινών ΜΕΘ για καρδιολογικούς ασθενείς, αφού όπως λένε «υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος τις επόμενες εβδομάδες οι θάνατοι από έμφραγμα να ξεπεράσουν εκείνους από την Covid-19». Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία διαγνώσθηκαν 22.930 κρούσματα και 630 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ξεπερνώντας συνολικά τις 50.000.

Στην παγκόσμια «κούρσα» για το εμβόλιο, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna» για την προμήθεια 160 εκατ. δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόκειται για την έκτη συμφωνία της ΕΕ με φαρμακευτικούς ομίλους για την εξασφάλιση εμβολίων.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει επιστημονική άποψη για τα εμβόλια, για τα οποία ζητείται έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα, δήλωσε ότι μαζικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν άμεσα, με πάνω από 117.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» να έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά και σχεδιάζεται η παραγωγή άνω των 2 εκατ. δόσεων έως τα τέλη του έτους.

Χτες η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι το «Sputnik V», που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό κέντρο Γκαμαλέγια, είναι αποτελεσματικό κατά 95%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δοκιμών και η τιμή του θα είναι περίπου στα 10 δολάρια, ενώ για τους Ρώσους θα είναι δωρεάν.

Στο μεταξύ, την προσδοκία η διεθνής επιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε για να βρει την προέλευση του SARS-Cov-2, να μπορέσει σύντομα να μεταβεί στην Κίνα, εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μέσω του επικεφαλής έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων. Γενικά οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο αρχικός ξενιστής του ιού είναι μια νυχτερίδα, δεν γνωρίζουν το ενδιάμεσο ζώο που επέτρεψε τη μετάδοση στον άνθρωπο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ