Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η αστική διαχείριση διευρύνει την ανεργία

Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο - με σχεδόν 34 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 1 εκατ. θανάτους - ενώ και η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα.

Ενδεικτικά το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χτες 7.143 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 - τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας - και 71 θανάτους. Προχτές τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν λίγο πάνω από 4.000 και οι νεκροί 13, ενώ συνολικά οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τις 42.000.

Επίσης το Βέλγιο - με περίπου 11,5 εκατ. πληθυσμό - ξεπέρασε το «φράγμα» των 10.000 θανάτων, ενώ στην Ολλανδία καταγράφηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων (σχεδόν 3.300), η Τσεχία ανακοίνωσε πάνω από 1.900 κρούσματα και στην Αυστρία ξεπέρασαν τα 800. Σε Γαλλία και Ρωσία τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 8.000.

Στο Ισραήλ, που υπάρχει ραγδαία διάδοση του ιού, με απόφαση της βουλής απαγορεύονται έως τις 11 Οκτώβρη οι διαδηλώσεις και οι συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων.

Παράλληλα, σε όλο τον κόσμο η καπιταλιστική οικονομική κρίση που οξύνεται από την πανδημία, «φορτώνεται» στους εργαζόμενους. Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν χτες από φορέα της αεροπορικής βιομηχανίας, ότι μπορεί να καταργηθούν ακόμη και 46 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Η οργάνωση «Air Transport Action Group» (ATAG) εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα απειληθούν περίπου 4,8 εκατ. εργαζόμενοι στην αεροπορία, καθώς και περίπου οι μισές από τις συνολικά 87,7 εκατ. θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα ή έμμεσα ο κλάδος, θέσεις σε υπηρεσίες αναψυχής, εφοδιαστικές αλυσίδες κ.ά.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία, η γερμανική «Lufthansa», μετά τις ανακοινώσεις για κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, ανακοίνωσε χτες πως κλείνει τη σχολή εκπαίδευσης πιλότων στη Βρέμη, λέγοντας ότι «για τα επόμενα χρόνια οι αεροπορικές εταιρείες του ομίλου δεν θα έχουν ανάγκη από νέους πιλότους». Πάντως, η «Lufthansa» «προσλαμβάνει εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών και δαπανά χρήματα γι' αυτούς εν μέσω κρίσης», σύμφωνα με την Ενωση Πιλότων (VC).

Η διοίκηση του γιγαντιαίου αμερικανικού ομίλου «Walt Disney» ανακοίνωσε χτες ότι θα απολύσει 28.000 εργαζόμενους στα θεματικά πάρκα.

Στην «κούρσα» για το εμβόλιο, η Ρωσία θα προμηθεύσει τις επόμενες βδομάδες την Αίγυπτο με 25 εκατ. δόσεις από το εμβόλιό της «Sputnik V».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ