Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και ένα χαρακτηριστικό σκίτσο από τη Γαλλία

Με αφορμή τη χτεσινή βίαιη καταστολή της κυβέρνησης απέναντι στην κινητοποίηση των πρώην «ηρώων» υγειονομικών, το ΠΑΜΕ κοινοποίησε ένα χαρακτηριστικό σκίτσο από τη Γαλλία, σημειώνοντας ότι «και εκεί, όπως και σε όλη την ΕΕ, αντί για μέτρα προστασίας και στήριξης των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων, απάντηση των κυβερνήσεων είναι ο αυταρχισμός και η καταστολή»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
Με άγρια καταστολή στις πλάτες των «ηρώων» υγειονομικών εγκαινιάστηκε ο άθλιος νόμος

Ξύλο και χημικά σε βάρος των επικουρικών και συμβασιούχων που μάχονται ενάντια στην πανδημία και διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά

Με ΜΑΤ, ξύλο και χημικά απαντά η κυβέρνηση στα δίκαια και κρίσιμα για το λαό αιτήματα των υγειονομικών

Eurokinissi

Με ΜΑΤ, ξύλο και χημικά απαντά η κυβέρνηση στα δίκαια και κρίσιμα για το λαό αιτήματα των υγειονομικών
Με απρόκλητη βίαιη αστυνομική επίθεση μπροστά από το υπουργείο Υγείας, με ξύλο, χημικά και βρισιές, απάντησε η κυβέρνηση στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους επικουρικούς και συμβασιούχους εργαζόμενους.

«Ο νόμος δεν επιτρέπει να κατέβετε από το πεζοδρόμιο», επαναλάμβαναν μονότονα οι αστυνομικές δυνάμεις, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να «εγκαινιάσει» τον κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων με άγρια καταστολή πάνω στις πλάτες των μέχρι πρότινος... «ηρώων» υγειονομικών, πάνω στις πλάτες συμβασιούχων εργαζομένων που καλούνται εν μέσω πανδημίας να βγάλουν «το φίδι από την τρύπα», έχοντας ταυτόχρονα την απειλή της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που προκήρυξαν η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΔΗΝ) και Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, υγειονομικοί από τα νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Λαϊκό», Νίκαιας, «Αλεξάνδρα», «Δαφνί» κ.ά., συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, διεκδικώντας να μη γίνουν απολύσεις.

Αποκάλυψαν τον «πυροσβεστικό» εμπαιγμό για παράταση μόλις 60 ημερών στις συμβάσεις εκείνων που δίνουν - μαζί με το μόνιμο προσωπικό και χιλιάδες ακόμη συμβασιούχους - μια άνιση μάχη στις δημόσιες δομές Υγείας με την πανδημία, αντιμετωπίζοντας τις παντός τύπου ελλείψεις και την αθλιότητα που έχει διαμορφώσει η πολιτική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Προετοιμάζουν αποφασιστική απάντηση οι υγειονομικοί με απεργία στις 15 Οκτώβρη

Με βάση τον άθλιο νόμο για το χτύπημα των διαδηλώσεων, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών εξέδωσε την ίδια μέρα της κινητοποίησης απόφαση «επιβολής περιορισμών», σύμφωνα με την οποία η συγκέντρωση των υγειονομικών απαγορεύεται «να καταλαμβάνει μέρος του οδοστρώματος». Αντίστοιχη απόφαση είχε εκδοθεί μάλιστα από την αστυνομία και την προηγούμενη βδομάδα, για την απεργιακή συγκέντρωση της ΟΕΝΓΕ και Σωματείων Εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Τότε η κυβέρνηση δεν τόλμησε να δώσει εντολή για να υλοποιηθεί, ωστόσο χτες με κυβερνητική εντολή η εν λόγω απόφαση ενεργοποιήθηκε, με άγρια καταστολή σε βάρος των υγειονομικών. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της κινητοποίησης αναφέρθηκε ότι εξαιτίας της αστυνομικής επίθεσης δύο εργαζόμενοι χρειάστηκε να μεταφερθούν για εξετάσεις στον «Ευαγγελισμό».

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», απάντησαν αποφασιστικά οι εργαζόμενοι, διαμηνύοντας παράλληλα ότι θα απαντήσουν πιο αποφασιστικά και πιο μαζικά στην 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας για τις 15 Οκτώβρη.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία να δυναμώσουν τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση ότι δεν μας πτοεί η κρατική καταστολή, οι επιθέσεις των ΜΑΤ με δακρυγόνα και γκλομπ με τα οποία υποδέχτηκαν τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Και την επόμενη φορά θα είμαστε περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου, Μανώλης Βαρδαβάκης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τις καθημερινές οχλήσεις από την αστυνομία

Οι αστυνομικοί που έγιναν «ουρά» της χτεσινής παρέμβασης στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα
Οι αστυνομικοί που έγιναν «ουρά» της χτεσινής παρέμβασης στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα
Τις συνεχείς ...οχλήσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες από τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής, που ζητούν να τους δώσει «ραπόρτο» για τη δράση και τις πρωτοβουλίες του, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Οπως εξηγεί, τα τηλέφωνα του Εργατικού Κέντρου και των εκπροσώπων του έχουν «πάρει φωτιά» από τις καταγγελίες εργαζομένων για απολύσεις, έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, απληρωσιά και φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας. «Φυσικό επακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι η καθημερινή δράση και παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου σε χώρους δουλειάς, στην Επιθεώρηση Εργασίας, στον ΟΑΕΔ, στα Κέντρα Υγείας», σημειώνει.

Παράλληλα, όμως, καθημερινές έχουν γίνει και οι «τηλεφωνικές οχλήσεις» αστυνομικών τμημάτων της περιοχής, «για να τους δώσουμε ραπόρτο για το πού θα πάμε, πόσοι θα είμαστε, ποιοι θα είμαστε, μιας και με τους νόμους χουντικής έμπνευσης της κυβέρνησης ετοιμάζουν τον γύψο, ευελπιστώντας ότι θα μας τον φορέσουν».

Στο μεταξύ, στη χτεσινή παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα, αστυνομικοί εμφανίστηκαν στον χώρο ζητώντας να μάθουν πού θα πάνε και τι θα κάνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ έγιναν «ουρά» της κινητοποίησης σε όλη τη διάρκειά της.

«Στους νόμους της εργοδοσίας και του κράτους απαντάμε με τον έναν και μοναδικό δίκαιο νόμο, αυτόν που λέει ότι νόμος είναι το δίκιο μας», ξεκαθαρίζει το Εργατικό Κέντρο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιβεβαιώνεται ότι ο κατάπτυστος νόμος χτυπά τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την άγρια καταστολή της κινητοποίησης εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση υποδέχτηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας την κινητοποίηση των επικουρικών εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία με ΜΑΤ, βρισιές, ξύλο και χημικά, προκειμένου να μη διαδηλώσουν μπροστά από το υπουργείο Υγείας.

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι ο "χουντικής" έμπνευσης νόμος, που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, δεν αφορά "περιθωριακές ομάδες, που παρακωλύουν τη συγκοινωνία", όπως ισχυρίζονταν, αλλά ήρθε να εφαρμοστεί απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους.

Το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων, που δίνει μαζί με όλους τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων τη μάχη κατά της πανδημίας, διεκδικεί σταθερή και μόνιμη δουλειά και η κυβέρνηση του απαντάει με καταστολή και "μπαλώματα" για ανανέωση συμβάσεων δύο μηνών, που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα των επικουρικών εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων, να καταργηθεί ο κατάπτυστος νόμος της ΝΔ ενάντια στις διαδηλώσεις».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
H απαγόρευση των εργατικών αγώνων δεν θα περάσει!

Καταγγελία για τη βίαιη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των αγωνιζόμενων υγειονομικών

Την «απρόκλητη βίαιη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των αγωνιζόμενων υγειονομικών» καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση, που υποκριτικά τόσους μήνες μιλά για "ήρωες υγειονομικούς" και για μπαλκονάτα χειροκροτήματα, στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία απέδειξε ποια είναι η πολιτική της.

Αντί για γάντια και μάσκες προστασίας, η κυβέρνηση πρόταξε γκλομπ και ΜΑΤ!

Αντί για προσλήψεις και μονιμοποίηση του αναγκαίου υγειονομικού και προσωπικού καθαριότητας στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση έριξε χημικά και δακρυγόνα!

Αντί για μόνιμη και σταθερή εργασία, η κυβέρνηση έδωσε αυταρχισμό και καταστολή!

Αντί για ΜΕΘ, η κυβέρνηση θέλει απαγόρευση διαμαρτυριών και διεκδικήσεων!

Αντί για επίταξη των ιδιωτικών κέντρων Υγείας, τρομοκρατία και βία απέναντι στους εργαζόμενους των μονάδων Υγείας.

Ετσι αντιπαλεύει η κυβέρνηση την πανδημία. Με χτύπημα των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Με βία και καταστολή των "ηρώων" γιατρών όταν ζητούν το αυτονόητο.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει - Τα καλυμμένα στόματα έχουμε φωνή!

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν απάντηση στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική, που τζογάρει τη ζωή του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και θέλει να βάλει στο γύψο τους αγώνες των εργαζομένων.

Η απαγόρευση των εργατικών αγώνων δε θα περάσει. Απαντάμε - Δυναμώνουμε τον αγώνα».

  • Τη χτεσινή βίαιη αστυνομική επίθεση κατ' εντολή της κυβέρνησης καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της πολιτικής καταστολής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ως συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
«Στο κόκκινο» με χιλιάδες κενές θέσεις και εκατοντάδες συμβασιούχους πριν από την απόλυση

Από την κινητοποίηση της περασμένης βδομάδας μπροστά από την 7η ΥΠΕ
Από την κινητοποίηση της περασμένης βδομάδας μπροστά από την 7η ΥΠΕ
Μαζί με τα νοσοκομεία της Αττικής, στα οποία οι τεράστιες ελλείψεις σε συνδυασμό με τη νέα έξαρση της πανδημίας διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση, πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργεί η χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης και υποστελέχωσης και στα δημόσια νοσοκομεία της επαρχίας.

Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης: Χιλιάδες κενές θέσεις προσωπικού που «μπαλώνονται» προσωρινά με συμβασιούχους και με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών, εκατοντάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης (επικουρικό προσωπικό, ατομικές συμβάσεις, «μπλοκάκια», μέσω ΟΑΕΔ κ.λπ.), με τις συμβάσεις αρκετών από αυτούς να λήγουν μέσα στο 2021, ελλείψεις σε εξοπλισμό, ακόμα και στα βασικά μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια κ.λπ.)...

Οι μόλις 50 περίπου δημόσιες κλίνες ΜΕΘ της Κρήτης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας, ενώ η σχεδόν ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αδυνατεί να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, δημόσιας υγείας, παρακολούθησης ασθενών ή/και ήπιων κρουσμάτων.

Για όλα τα παραπάνω, τα Σωματεία Εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας του νησιού συντονίζουν τη δράση τους και οργανώνουν αλλεπάλληλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία του νησιού, κόντρα στην εικονική πραγματικότητα που προβάλλει η κυβέρνηση, καθώς και τα κρίσιμα αιτήματα των υγειονομικών αναδεικνύει με συνεχείς παρεμβάσεις του το ΚΚΕ, με ανακοινώσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή (μόνο μέσα στο τελευταίο 10ήμερο συζητήθηκαν οι Επίκαιρες Ερωτήσεις του για τα Νοσοκομεία Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου) κ.ά.

Ορισμένα χαρακτηριστικά τέτοια στοιχεία καταγράφει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στο ΠΑΓΝΗ έρχεται να προστεθεί μέσα στην πανδημία και η έλλειψη ξεχωριστού παιδιατρικού ΤΕΠ-COVID, με αποτέλεσμα τα παιδιά που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα να εξετάζονται στο ΤΕΠ-COVID των ενηλίκων από τον ίδιο γιατρό που εφημερεύει στο παιδιατρικό ΤΕΠ, ο οποίος αφού εξετάσει το «ύποπτο» παιδί σ' αυτόν το χώρο, επιστρέφει στο παιδιατρικό ΤΕΠ, συνεχίζοντας την εξέταση άλλων επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών.

Η αναμενόμενη αύξηση το επόμενο χρονικό διάστημα του αριθμού των παιδιών με ύποπτα συμπτώματα (πυρετός, βήχας, διάρροια κ.λπ.), τα οποία προσομοιάζουν και με τα συμπτώματα της γρίπης και άλλων λοιμώξεων, είναι πιθανό να προκαλέσει δυσλειτουργία στο παιδιατρικό ΤΕΠ, αφού οι παιδίατροι θα αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται ακόμα πιο συχνά μεταξύ αυτού και του ΤΕΠ-COVID ενηλίκων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εξέτασης των παιδιατρικών περιστατικών, αλλά και την αύξηση του κινδύνου διασποράς του ιού.

Ωστόσο, ο αριθμός των παιδιάτρων που υπηρετούν σήμερα δεν επαρκεί για να καλύπτονται ταυτόχρονα τα δύο απαραίτητα ΤΕΠ, ενώ είναι αναγκαία η δημιουργία πρόσθετων θαλάμων απομόνωσης και στην Παιδιατρική κλινική.

Την ίδια ώρα, γιατροί από τμήματα όλου του παθολογικού τομέα καλύπτουν εφημερίες στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ συνεχίζουν να εργάζονται και να εφημερεύουν και στα τμήματά τους. Το αποτέλεσμα είναι να υπερβαίνουν κάθε μήνα το πλαφόν των εφημεριών, χωρίς να παίρνουν τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούνται, με αρνητικές συνέπειες στην υγεία τόσο των ίδιων (λόγω κόπωσης) όσο και των ασθενών (αύξηση κινδύνου για ιατρικό λάθος).

H παράλληλη απασχόληση των γιατρών τόσο του παθολογικού τομέα όσο και του ΤΕΠ στα τμήματα COVID αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστους διαβητικούς, ασθενείς με κακοήθειες, ανοσοκατεσταλμένους κ.ο.κ.), σε περίπτωση που κάποιος γιατρός προσβληθεί από τον ιό.

Ωστόσο, και σ' αυτήν την περίπτωση, αντί να γίνουν μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των περισσότερων από 550 κενών θέσεων προσωπικού, στο ΠΑΓΝΗ διατέθηκαν 200 περίπου επικουρικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα σήμερα να υπηρετούν περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Απ' αυτούς, το 1/3 κινδυνεύουν να απολυθούν στις αρχές του 2021.

Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του νησιού επισημαίνουν επίσης την ακόμα μεγαλύτερη φέτος ανάγκη για έγκαιρη προμήθειας επαρκούς ποσότητας αντιγριπικών εμβολίων. Τα προηγούμενα χρόνια τα πρώτα εμβόλια έφταναν καθυστερημένα (το Νοέμβρη) και δεν ήταν αρκετά για όλο το υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να περιμένουν την επόμενη προμήθεια εμβολίων, το Δεκέμβρη ή το Γενάρη, ή να τα αναζητούν σε ιδιωτικά φαρμακεία.

Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης και των προσωρινών «μπαλωμάτων» που δημιουργούν νέες τρύπες αποτυπώνονται με χαρακτηριστικό τρόπο στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Αντί για μόνιμες προσλήψεις αναισθησιολόγων, κυβέρνηση και 7η Υγειονομική Περιφέρεια έδωσαν εντολή στις αρχές Σεπτέμβρη για μετακίνηση μίας επικουρικής αναισθησιολόγου από το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω του ανεπαρκέστατου οργανισμού στο Βενιζελέλειο, που προβλέπει μόνο 8 θέσεις αναισθησιολόγων (και 1 για τη ΜΕΘ).

Το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου καλύπτει καθημερινά 5 χειρουργικές αίθουσες για τακτικές επεμβάσεις, πολλά έκτακτα χειρουργεία (ειδικά τις μισές μέρες του μήνα που εφημερεύει το νοσοκομείο), την αίθουσα ανάνηψης κ.λπ., ενώ καθημερινά συμμετέχει στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε όλα τα τμήματα, στην ηλεκτρική ανάταξη αρρυθμιών και στη διακομιδή βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία (σε περίπτωση ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ). Στο Τμήμα δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ μέρος των αναγκών καλύπτεται με 3 επικουρικούς γιατρούς. Το ιατρικό προσωπικό του Τμήματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και αναγκάζονται συχνά σε εξαντλητικά ωράρια, με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα, χωρίς να παίρνουν τα περισσότερα από τα ρεπό του δικαιούνται.

Λόγω της υποστελέχωσης, ήδη αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία και κάποιες μέρες δεν λειτουργεί η 5η χειρουργική αίθουσα.

Κι όλα αυτά όταν στις λίστες για χειρουργεία (που χρήζουν αναισθησιολόγου) περιλαμβάνονται 2.493 ασθενείς, με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι πολύμηνη και να καθυστερεί η θεραπεία τους.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ένα από τα πιο υποστελεχωμένα της Κρήτης, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εν μέσω πανδημίας, καθώς το 37% των οργανικών θέσεων ιατρών και το 72% ειδικευόμενων είναι κενές.

Τα κρεβάτια ΜΕΘ είναι μόλις 7, οι γιατροί που τα στελεχώνουν μόλις 5, ενώ ο πληθυσμός ξεπερνά τις 85.000... Καμία κλίνη ΜΕΘ δεν άνοιξε στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, καθαριστών, παρασκευαστών και άλλων ειδικοτήτων.

Οι ελλείψεις είναι «στο κόκκινο» ακόμα και σε ειδικότητες πρώτης γραμμής, κρίσιμες ειδικά σε περίοδο πανδημίας, καθώς υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι πνευμονολόγοι, δύο μόνιμοι παθολόγοι, δύο μόνιμοι αναισθησιολόγοι, που αδυνατούν να καλύψουν πλήρως και με ασφάλεια το πρόγραμμα των εφημεριών, αλλά και να αντεπεξέλθουν στην καθημερινή λειτουργία κλινικών και τακτικών ιατρείων.

Για τη συνέχιση των χειρουργικών επεμβάσεων, η «ενίσχυση» του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έγινε με αναισθησιολόγους άλλων νοσοκομείων της Κρήτης, τα οποία αποδυναμώθηκαν.

Οι λίστες τακτικού χειρουργείου στις 7 Σεπτέμβρη περιλάμβαναν 792 ασθενείς και 261 για γυναικολογικές επεμβάσεις, αρκετοί από τους οποίους αναγκάζονται να μεταβούν στα νοσοκομεία του Ηρακλείου ή των Χανίων, προκαλώντας φυσικά και στα άλλα νοσοκομεία επιπλέον λίστες.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ), 225 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές και δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη τον τελευταίο χρόνο.

Από το νοσοκομείο απουσιάζουν ειδικότητες όπως παιδοψυχίατρος, ενδοκρινολόγος κ.ά., ενώ δεν εφημερεύει καθημερινά ΩΡΛ, ουρολόγος, νευρολόγος, γαστρεντερολόγος.

Οι ελλείψεις γιατρών έχουν ως αποτέλεσμα να «απογειώνονται» οι λίστες αναμονής για χειρουργείο: Την 1η Σεπτέμβρη περιλάμβαναν πάνω από 225 ασθενείς.

Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο μέρος των ελλείψεων «μπαλώνεται» προσωρινά με συμβασιούχους και μετακινήσεις. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν 60 περίπου προσλήψεις επικουρικών (αντιστοιχούν μόλις στο 30% περίπου των κενών), με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση να υπηρετούν στο ΓΝΑΝ τουλάχιστον 140 συμβασιούχοι, ενώ μέχρι το Μάρτη του 2021 επίκειται η λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 71 εργαζομένων.

Πρόσθετα προβλήματα προκαλούν η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ (μόλις 8) και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, υποδομές και υγειονομικό υλικό.

Μετακινήσεις από Κέντρα Υγείας και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο

Για να κουκουλώσουν τα σοβαρά κενά, κυβέρνηση και ΥΠΕ χρησιμοποιούν την πάγια μέθοδο των μετακινήσεων, μισοκλείνοντας μια τρύπα και ανοίγοντας περισσότερες.

Πέρα από την προαναφερθείσα μετακίνηση αναισθησιολόγου από το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, παραθέτουμε ορισμένα ακόμα ενδεικτικά παραδείγματα:

-- Παθολόγος από το Νοσοκομείο Χανίων υποχρεώθηκε σε πραγματοποίηση εφημεριών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

-- Δύο αγροτικοί γιατροί αποσπάστηκαν στην Παθολογική και την Πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

-- Γιατρός του Κέντρου Υγείας Κισσάμου Χανίων υποχρεώνεται, ταυτόχρονα με το καθημερινό πρωινό ωράριο και τις εφημερίες στο Κέντρο Υγείας, να διανύει 95 χλμ. και να κάνει τρεις εφημερίες το μήνα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα φυσικά να αποδυναμώνεται περαιτέρω η ήδη υποστελεχωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του νησιού.

Παράλληλα, προσωπικό πηγαινοέρχεται μεταξύ τμημάτων των νοσοκομείων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των τμημάτων COVID.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ
Με συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις προχωρά η προετοιμασία των συνδικάτων

Συνέλευση στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων...
Συνέλευση στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων...
«Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του!». Με το σύνθημα αυτό, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ δίνουν συνέχεια στον αγωνιστικό τους βηματισμό, μπροστά στα πανεργατικά συλλαλητήρια που οργανώνουν την Τρίτη 13 Οκτώβρη.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Συλλαλητήρια οργανώνουν την ίδια μέρα συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τα συνδικάτα δίνουν απάντηση στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, απευθύνουν πλατιά στους εργαζόμενους κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια. Με συσκέψεις και συνελεύσεις που οργανώνονται με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συζητούν και σχεδιάζουν τη δράση τους, αποφασίζουν και υλοποιούν μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Πλατύ άνοιγμα στον κλάδο του Εμπορίου

Πρόγραμμα εξορμήσεων και παρεμβάσεων ώστε να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους του κλάδου το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο αποφάσισε στη Γενική Συνέλευσή του την περασμένη Κυριακή, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Από τη συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων
Από τη συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων
Η συνέλευση αποφάσισε επίσης στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) στις 7 Οκτώβρη, μέρα που ανακοινώνεται η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στην κινητοποίηση των συνδικάτων έξω από το Εφετείο.

Το Σάββατο 3/10, στις 10 π.μ., ο Σύλλογος προχωρά σε πλατιά εξόρμηση στον κλάδο, με αφετηρία τα γραφεία του.

«Η υπεράσπιση της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και τη νέα οικονομική κρίση είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια», υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη. Τόσο στην εισήγηση όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε, αποτυπώθηκε η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο: Το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί από τις αναστολές συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία, την ένταξη στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Την ίδια στιγμή οι συνθήκες δουλειάς και η έλλειψη μέτρων σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα τούς εκθέτουν στον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Οι εργοδότες διαφημίζουν ότι στέκονται με «αίσθημα ευθύνης» απέναντι σε καταναλωτές και εργαζόμενους, όταν στην πραγματικότητα «αποκρύπτονται κρούσματα, δεν τηρούνται βασικά μέτρα υγιεινής, οι εργαζόμενοι πολλές φορές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα ίδια μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, ποδιές, μπουφάν, καπέλα), η καθαριότητα περιορίζεται μόνο σε 2-3 ώρες κατά τη λειτουργία του καταστήματος».

...και παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα
...και παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα
Χτες το πρωί ο Σύλλογος μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής έκαναν παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα. Με ανακοινώσεις, πανό και συνθήματα, έχοντας στο πλευρό τους και τις δυνάμεις της ΟΓΕ στην περιοχή των Μεσογείων, κάλεσαν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους, μέσα και από τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. Σημειωτέον, οι εργαζόμενοι στα δύο εμπορικά κέντρα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται καθημερινά από και προς τη δουλειά στριμωγμένοι σαν σαρδέλες στα αραιά δρομολόγια της μοναδικής γραμμής λεωφορείου που φτάνει στην περιοχή. Αντιμετωπίζουν το διακεκομμένο ωράριο, που τους αναγκάζει να είναι «στο πόδι» από το πρωί μέχρι το βράδυ, και τη δουλειά τις Κυριακές. Λειψά είναι τα μέτρα προστασίας και στα καταστήματα, ενώ οι πιέσεις της εργοδοσίας να «σιωπούν» για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι συνεχείς.

Την προσπάθεια για επιβολή «σιωπητηρίου» επιχείρησε - μάταια - να ενισχύσει χτες και η αστυνομία: Επικαλούμενοι τον κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, σε μια αγωνιστική παρέμβαση που έγινε στο εμπορικό κέντρο στα Σπάτα και όχι σε δρόμο, αστυνομικοί εμφανίστηκαν στο χώρο ζητώντας να μάθουν τα ονόματα των διοργανωτών, ρωτώντας τι θα κάνουν και πού θα κινηθούν! Μάλιστα, εκπρόσωπος της διεύθυνσης του εμπορικού κέντρου, που παραμένει άφαντη στα αιτήματα των σωματείων για συνάντηση, έσπευσε να βρεθεί δίπλα στους αστυνομικούς, για να μεταφέρει προφανώς την αξίωση της εργοδοσίας να απαλλαγεί από την ...ενοχλητική παρουσία των συνδικαλιστών.

Πρόγραμμα δράσης από το Συνδικάτο Οικοδόμων

Στην ταράτσα του κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία του στην πλατεία Κάνιγγος έγινε, την περασμένη Κυριακή, η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Η συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του Συνδικάτου στο συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη. Επίσης, επικύρωσε την απόφαση του ΔΣ για συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 7 Οκτώβρη με αίτημα την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, με στάση εργασίας από 10 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς αλλά και το πώς «μεταφράζονται» στον κλάδο τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις στα εργοτάξια και στη συμβατική οικοδομή, το Συνδικάτο αποφάσισε πρόγραμμα δράσης για την κλιμάκωση του αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ και την προετοιμασία του συλλαλητηρίου. Στην κατεύθυνση αυτή, δυναμώνει την κοινή δράση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου αλλά και το συντονισμό με σωματεία και φορείς για τα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια.

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Εχουμε ήδη πληρώσει πολλά οι οικοδόμοι, με την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση, δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τους όρους της εργοδοσίας και της κυβέρνησης», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Αναγνώστου. Υπενθύμισε τις στάσεις εργασίας και απεργίες που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι σε μεγάλα εργοτάξια, δίνοντας απάντηση στις κατασκευαστικές εταιρείες και τους εργολάβους, που έχουν ξεσαλώσει, διαλύοντας ωράρια, καταπατώντας το 5ήμερο, κλέβοντας ένσημα, χαμηλώνοντας μεροκάματα.

Το επόμενο διάστημα το Συνδικάτο προχωρά σε καμπάνια εγγραφών σε κάθε εργοτάξιο και γιαπί, με στόχο το ανέβασμα του βαθμού οργάνωσης των εργατών, το δυνάμωμα της Ομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ.

Στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις θα γίνουν: Σήμερα (12 μ. - 1.30 μ.μ.) στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Αύριο Παρασκευή (12 μ. - 1.30 μ.μ.) στο εργοτάξιο του «River West». Τη Δευτέρα 5/10 (12 μ. - 1 μ.μ.) στο εργοτάξιο στην οδό Π. Ιερεμίου και Παράσχου στην Αθήνα. Την Τρίτη 6/10 (7 π.μ. - 8 π.μ.) στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ και (12 μ. - 1 μ.μ.) στο εργοτάξιο του «Lidl» στην οδό Πειραιώς και Χαμοστέρνας.

Επίσης, οι συνελεύσεις στα Παραρτήματα θα γίνουν με βάση το εξής πρόγραμμα: Τη Δευτέρα 5/10, στις 7 μ.μ., στην Καλλιθέα (Αριστείδου 92). Την Παρασκευή 9/10, στις 7 μ.μ., στον Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19, 4ος όροφος) και σε Βύρωνα - Ζωγράφου (Περιάνδρου 18). Την Κυριακή 11/10, στις 10 π.μ., σε Μενίδι - Ανω Λιόσια (Δεκελείας 42), Ιλιον - Καματερό (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος), Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20) και κέντρο Αθήνας (11 π.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Εξορμήσεις σε Κέντρα Υγείας στην Ανατολική Αττική

Παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Σπάτων, Νέας Μάκρης και Κορωπίου έκανε χτες το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, συζητώντας με τους εργαζόμενους για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσής τους με μόνιμο προσωπικό αλλά και για τη δημιουργία ενός δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Παράλληλα κάλεσε ασθενείς και υγειονομικούς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη.

Παρεμβάσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Σωματεία του Βόλου καλούν σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, σήμερα Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., για να συζητηθεί η δράση μπροστά στο συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη.

-- Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας θα πραγματοποιήσει κοινή συνεδρίαση με τα προεδρεία των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 13/10.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο και οργανώνει τις εξής πρωτοβουλίες: Αύριο Παρασκευή, στις 8 π.μ., προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της εταιρείας στον Κεραμεικό, απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Την Πέμπτη 8/10 καλεί σε σύσκεψη στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας καλεί εργαζόμενους, σωματεία και φορείς σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης, την Κυριακή 4/10 στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Αργος.

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/10, στις 10 π.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας (στάση Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»).

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 5/10, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τις διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων και ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε σύσκεψη την Πέμπτη 8/10, στις 11 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132).

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας καλεί σε κινητοποίηση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο στις 13/10, στις 7 μ.μ. Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης, καλεί τη Δευτέρα 5/10, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ
Πλούσια πείρα από τη δράση, ένταση της δουλειάς για τη συνέχεια

Σε μια ζωντανή και γόνιμη διαδικασία, το 2ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας, που πραγματοποιήθηκε στις 20/9, αποτέλεσε βήμα ανταλλαγής πείρας για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς και τη δράση του προηγούμενου διαστήματος, καθώς και ουσιαστικής συζήτησης για το πώς θα εξοπλιστούν τα συνδικάτα της περιοχής ώστε να συμβάλουν στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Γέννημα της πάλης απέναντι στη διάλυση και τον εκφυλισμό

Υπενθυμίζεται ότι το Εργατικό Κέντρο Λαμίας ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, όταν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ αποφάσισαν να διαλύσουν το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας στο οποίο πλειοψηφούσαν, κάτω από το βάρος του σκανδάλου με τα μαϊμού σεμινάρια και το πρόστιμο του σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ που είχε επιβάλει το ΣΔΟΕ. Στην εν λόγω απόφαση είχαν αντιταχθεί τότε τα ταξικά συνδικάτα και οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ, ζητώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του Εργατικού Κέντρου και την ανάληψη της υποχρέωσης πληρωμής του προστίμου από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ κεντρικά.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή και τον κίνδυνο οι εργαζόμενοι της Φθιώτιδας να μείνουν χωρίς δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, εννιά σωματεία με ταξικό προσανατολισμό πήραν την πρωτοβουλία για άμεση δημιουργία νέου Εργατικού Κέντρου. Απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα και στα υπόλοιπα σωματεία της Φθιώτιδας να συνταχθούν με τη συγκεκριμένη προσπάθεια και μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσεις να ιδρύσουν όλοι μαζί ένα νέο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο.


Η πρόταση όμως αυτή βρήκε απέναντί της τις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που λίγους μήνες αργότερα προχώρησαν στη δημιουργία του Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, χωρίς καμία διεργασία και απόφαση πρωτοβάθμιων σωματείων, με τους ίδιους αντιπροσώπους που είχαν ψηφίσει τη διάλυση του παλιού Εργατικού Κέντρου. Και το νέο τους δημιούργημα, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχει ως βασική ενασχόληση τη διεξαγωγή σεμιναρίων, με σωματεία - «σφραγίδες» ή ελεγχόμενα από την εργοδοσία, χωρίς καμία παρουσία στους χώρους δουλειάς και καμία συμμετοχή στους αγώνες των εργαζομένων, χωρίς καν να μπορεί να διοργανώσει έστω μια εθιμοτυπική συγκέντρωση τη μέρα της Πρωτομαγιάς...

Αποκούμπι για την εργατική τάξη της περιοχής

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση εκφυλισμού και απαξίωσης της συνδικαλιστικής δράσης και των εργατικών διεκδικήσεων, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας αποτέλεσε γρήγορα το μοναδικό αποκούμπι για εκατοντάδες εργαζόμενους της περιοχής, ανεξάρτητα εάν αυτοί προέρχονταν από τα σωματεία της δύναμής του, αν ήταν ασυνδικάλιστοι ή προέρχονταν ακόμη και από σωματεία ενταγμένα στο Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΚΠΕΦ), όπως στην περίπτωση του σωματείου της «Nexans», το οποίο βοήθησε στην κατάρτιση Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην παρέμβασή του σε μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο εργασίας του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Από το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας
Από το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας
Η προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου Λαμίας να σταθεί στα πόδια του δεν ήταν εύκολη. Είχε και έχει απέναντί του τη σθεναρή αντίδραση της εργοδοσίας, τους ντόπιους εκπροσώπους του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις δυνάμεις του οπορτουνισμού και των δήθεν «ανεξάρτητων». Είχε και έχει απέναντί του την ηγεσία της ΓΣΕΕ που αρνείται να το εγγράψει στα μητρώα της και το πολεμά με κάθε τρόπο και μέσο.

Στο διάστημα της μέχρι τώρα πορείας του και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο απερχόμενος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αλέξης Αλεξόπουλος, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, εκτός από τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές απεργίες, προκήρυξε και οργάνωσε τέσσερις πανεργατικές απεργίες σε επίπεδο Φθιώτιδας. Πραγματοποίησε πάνω από 60 συλλαλητήρια στη Λαμία, ενάντια στην αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ παράλληλα οργάνωσε συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια ενάντια σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στη ΔΕΗ ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε λαϊκά και εργατικά νοικοκυριά, έκανε παρεμβάσεις σε εφορία, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ.

Οργάνωσε την πάλη των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς ενάντια στη συστηματική απλήρωτη εργασία - όπως στην «Αθηναϊκή Οικογενειακή Αρτοποιία» (FERRO), έκανε παρεμβάσεις ενάντια στην καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων στις εργολαβίες του Νοσοκομείου Λαμίας, στήριξε τις κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών.

Στήριξε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, σε σημείο που εργαζόμενοι της εταιρείας στη Λάρυμνα αναζητούν την παρουσία και τη συμπαράσταση των μελών του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και όχι του ΕΚΠΕΦ, στο οποίο συμμετέχει το επιχειρησιακό σωματείο.

Προκάλεσε και συμμετείχε σε μια σειρά από ελέγχους σε χώρους δουλειάς για διάφορα προβλήματα, με την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ. Εκανε παρεμβάσεις για την πληρωμή δεδουλευμένων τόσο προς την εργοδοσία όσο και την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου συμμετείχε σε πάνω από 100 εργατικές διαφορές. Πήρε επίσης την πρωτοβουλία για τη λειτουργία Λαϊκού Φροντιστηρίου στη Λαμία.

Οργάνωσε παρεμβάσεις για την ανάδειξη και κάλυψη των κενών και των ελλείψεων στις δημόσιες δομές Υγείας και την προστασία του λαού από την πανδημία, πρωτοστάτησε μαζί με τα σωματεία στη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τόσο πριν όσο και την περίοδο της πανδημίας.

«Απέναντι στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας ήταν μπροστά στην οργάνωση της πάλης και της ενημέρωσης των εργαζομένων για τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και τους στόχους της εργοδοσίας, αλλά και στην οργάνωση της πάλης με τα αιτήματα και το πλαίσιο που είχαμε αποφασίσει, υιοθετώντας την ταξική γραμμή πάλης», σημείωσε στον απολογισμό της δράσης του προηγούμενου διαστήματος ο Αλ. Αλεξόπουλος.

Επισήμανε ταυτόχρονα μια σειρά από αδυναμίες που εντοπίζονται, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να βελτιωθεί παραπέρα αυτή η παρέμβαση, να δημιουργηθούν εστίες οργάνωσης και διεκδίκησης, όπως Επιτροπές Αγώνα και σωματεία σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, να προετοιμαστεί και να εξοπλιστεί με καλύτερους όρους και εφόδια το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενόψει της νέας αντεργατικής επίθεσης και των αυξημένων καθηκόντων που αναλαμβάνει.

Πλούσια πείρα από τη συζήτηση

Οι εισηγήσεις των αντιπροσώπων άγγιξαν τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, έφεραν παραδείγματα και πείρα από τους χώρους δουλειάς, από τη δράση των συνδικάτων.

Ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της απερχόμενης διοίκησης και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, αναφέρθηκε στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για διάλυση και εκποίηση της εταιρείας.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές των αντιπροσώπων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας για την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο της καραντίνας στα σούπερ μάρκετ της περιοχής και πώς μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις έσπασαν το φόβο εργαζομένων για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας, την ώρα που οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας έκαναν λόγο για μέτρα που είτε κοστίζουν είτε δεν είναι απαραίτητα είτε τρομάζουν τους πελάτες, όπως η χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους. Για τις παρεμβάσεις στους ίδιους χώρους ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας, τις τετράωρες και τις «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας, αλλά και τη δράση, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, για τη στήριξη εργαζομένων σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η εργοδοσία του οποίου προκειμένου να τους απολύσει, τους κατηγόρησε για κλοπή προϊόντων, φτάνοντας μάλιστα ακόμη και στη σύλληψή τους!

Μεταφέρθηκε εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στους εργαζόμενους σε καφετέριες και χώρους εστίασης, όπου αναφέρθηκαν περιπτώσεις που η εργοδοσία αν και είχε βγάλει εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης, τους υποχρέωνε να εργάζονται. Επισημάνθηκε επίσης ότι εργαζόμενοι στον ίδιο κλάδο, αν και δουλεύουν 8ωρο, έχουν προσληφθεί με τετράωρες, ακόμη και δίωρες συμβάσεις, καθώς και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους στη διανομή.

Αντίστοιχες αναφορές έγιναν και για την εργοδοτική τρομοκρατία και καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων στις εργολαβίες της σίτισης και της καθαριότητας στο Νοσοκομείο Λαμίας και για το πώς, μέσα από επιμονή και εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, εμποδίστηκαν απολύσεις και κερδήθηκαν μια σειρά από διεκδικήσεις.

Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση αντιπροσώπου της ΔΕΥΑ Λαμίας για το πώς η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλα τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε στην είσοδο εργολαβιών, καθώς επίσης και αυτή αντιπροσώπου των εργαζομένων του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας για τις διαφορετικές συμβάσεις εργασίας που ισχύουν μέσα στον ίδιο χώρο δουλειάς και για το πώς η στάση του σωματείου και ο αγώνας των εργαζομένων έχουν αποτρέψει μειώσεις μισθών που ήθελε να επιβάλει η εργοδοσία.

Παράλληλα, μέσα από τις τοποθετήσεις αναδείχθηκε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και με τη νέα επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους για να θωρακιστεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων απέναντι στη νέα καπιταλιστική κρίση.

Εκφράστηκε επίσης και η ανησυχία για το πώς θα απλωθεί παραπέρα η δράση και παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων που το απαρτίζουν, ώστε να δυναμώσει η αντίσταση της εργατικής τάξης και να οργανωθεί καλύτερα η αντεπίθεσή της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ