Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Επίσκεψη Πομπέο με το βλέμμα στην Κίνα

ΡΩΜΗ.--

Στην Ιταλία βρίσκεται από χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου κύριος στόχος των συναντήσεών του είναι να υπονομεύσει την κινεζική επιρροή.

Αρχικά ο Πομπέο (με ρίζες από το Μιλάνο) μίλησε σε συμπόσιο για τις «θρησκευτικές ελευθερίες» που οργανώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη, και ζήτησε από τον πάπα «να δείξει θάρρος» σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των θρησκευτικών διώξεων, κυρίως στην Κίνα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Ρίτσαρντ Γκάλαγκερ, που παραβρέθηκε, ερωτώμενος «αν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να χειραγωγήσει τον πάπα», απάντησε με νόημα: «Ναι, και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα συναντήσει τον Πομπέο». Πρόσθεσε δε: «Με ακούσατε να προφέρω τη λέξη "Κίνα" ή το όνομα κάποιας άλλης χώρας; Ενας από τους κανόνες της διπλωματίας του Βατικανού είναι να μην προφέρουμε ονόματα και να μην προχωρούμε σε επιπλήξεις», πρόσθεσε. Σήμερα ο Μάικ Πομπέο πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν.

Χτες συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, και με τον ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάγιο, στους οποίους επέστησε την προσοχή για τις σχέσεις με την Κίνα, ειδικά για το δίκτυο επικοινωνιών 5G, το κινεζικό ενδιαφέρον για ιταλικά λιμάνια, μιλώντας για ζήτημα «ασφάλειας» και «προστασίας της ιδιωτικής ζωής» που ...«απειλούνται από το ΚΚ Κίνας». Από την πλευρά του, ο Κόντε διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα εγγυηθεί την ασφάλεια των δικτύων 5G» και ότι «παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη στην ΕΕ και στη συμμαχία με τις ΗΠΑ». Η ατζέντα των συζητήσεων εμπεριείχε την «κοινή δράση κατά της πανδημίας», την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και τις εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Τόσο ο Αμερικανός αξιωματούχος όσο και ο Ιταλός χαιρέτισαν τις ενδο-λιβυκές συνομιλίες, στηρίζοντας υποτίθεται την ειρήνη, ενώ χαρακτήρισαν θετικό βήμα την έναρξη διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας, που συμβάλλει στη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ