Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσεκούρωμα της χρηματοδότησης της Υγείας και «ευέλικτη συνεργασία» με ιδιώτες

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με το νέο «τσεκούρι» που προβλέπει για το 2021 ο κρατικός προϋπολογισμός για την Υγεία, επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν αύξηση κονδυλίων από το 2018 στο 2020. Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, χρησιμοποίησε το παραπάνω «ατράνταχτο» αυτό επιχείρημα, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο γεγονός ότι στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται πως από τα 4,829 δισ. ευρώ, που ήταν το ανώτατο πλαφόν δαπανών για το υπουργείο Υγείας για το 2020 (εκ των οποίων τα 523 εκατ. για παρεμβάσεις σχετικά με τον COVID-19), το 2021 το ανώτατο πλαφόν δαπανών πέφτει στα 4,257 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 131 εκατ. προορίζονται για τη διαχείριση της πανδημίας! Επίσης, η όποια αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων περιορίζεται στα 74 εκατομμύρια ευρώ, που δεν φτάνουν ούτε για τα τσιρότα, μετά μάλιστα από μία χρονιά που αναδείχθηκαν οι τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη ανακοίνωσε «μονιμοποίηση» μόνο για όσους γιατρούς υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε ΜΕΘ, απορρίπτοντας έτσι για μια ακόμα φορά το δίκαιο αίτημα των υγειονομικών για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ακόμα και για τις μονιμοποιήσεις που ανακοίνωσε, μίλησε για «προκήρυξη νέων θέσεων», που παραπέμπει σε διαγωνισμό, με τα γνωστά πάντα κόσκινα για τον περιορισμό του «κόστους».

Αναφερόμενος στον ιδιωτικό τομέα, και στον απόηχο του τραγέλαφου με τα παζάρια που γίνονται για να διατεθούν επί πληρωμή μερικές ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές, επέμεινε στα «δωράκια» που κάνει η κυβέρνηση στους κλινικάρχες. Οπως είπε, «προφανώς προτιμούμε πάντα τη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα», προσθέτοντας ότι αν αυτή δεν είναι εφικτή, «η πολιτεία έχει αποδείξει ότι έχει κι άλλα εργαλεία στη διάθεσή της», εννοώντας την ενοικίαση δομών και προφανώς όχι την επίταξή τους χωρίς αποζημίωση. Ζήτησε επίσης από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών να του εισηγηθούν «ευέλικτους τρόπους συνεργασίας», αναφερόμενος μάλιστα στο «πώς δούλεψε η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη» (!), εκεί δηλαδή που αναδείχθηκε όλος ο κυνισμός τους.

Στο μεταξύ, την παράταση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ουσιαστικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, σε συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1», χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκέμβρη, στο οποίο η κυβέρνηση εναποθέτει όλες τις ελπίδες για την ανάσχεση του δεύτερου επιδημικού κύματος. Εξήγησε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο, χωρίς να αναφέρει λέξη σχετικά με τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία, επιβεβαιώνοντας τους φόβους γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Κληθείς να σχολιάσει τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, σχετικά με τη σύγκριση του αριθμού των νεκρών σε Ελλάδα και Βέλγιο, ο Στ. Πέτσας επιχείρησε να μαζέψει κάπως τον πανηγυρικό τόνο, λέγοντας πως μπορεί η χώρα μας να είναι σε καλύτερη θέση, αλλά αυτό δεν είναι λόγος πανηγυρισμού.

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν υπάρχει η σκέψη να δοθεί Δώρο Χριστουγέννων ή κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί απάντησης το ριξε στο... τραγούδι, λέγοντας: «Αν μας αντέξει η σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσα να μονιμοποιηθούν όλοι οι νεοδιόριστοι δόκιμοι εκπαιδευτικοί(2023-07-19 00:00:00.0)
Σημαντική ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»(2023-06-17 00:00:00.0)
Πάνω από 5.000 οι νεκροί από την αρχή του έτους, παραμένουν στα ύψη τα κρούσματα(2022-03-03 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού!(2020-12-17 00:00:00.0)
Παράταση 60 ημερών στην καλύτερη, αντί της αναγκαίας μονιμοποίησης(2020-09-30 00:00:00.0)
Αντί για την αναγκαία επίταξη, δίνει «δωράκια» δεκάδων εκατομμυρίων στους κλινικάρχες(2020-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ