Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ραγδαία εξάπλωση χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Κυνικά οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις αναμένουν χιλιάδες νεκρούς καθημερινά, όπως και στο πρώτο κύμα

Από τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών την Πέμπτη στη Γαλλία

Copyright 2020 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών την Πέμπτη στη Γαλλία
Εξαρση κρουσμάτων SARS-CoV-2 και θανάτων σημειώνεται σε όλο τον κόσμο, αποκαλύπτοντας με τραγικό τρόπο ότι η διαχείριση της πανδημίας στη βάση των αναγκών και των νόμων της καπιταλιστικής οικονομίας είναι αδύνατον να προστατεύσει ολόπλευρα και άνευ όρων τη δημόσια υγεία.

Με βάση επιδημιολογικά μοντέλα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) «η παρατεταμένη χαλαρή πολιτική μπορεί να εκτοξεύσει - κατά τον Ιανουάριο - την ημερήσια θνητότητα σε επίπεδα 4 έως 5 φορές υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν τον Απρίλιο», .

Σε καμία χώρα δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά τα δημόσια συστήματα Υγείας, η Εκπαίδευση, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν πάρθηκαν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προβλήματα υπάρχουν στην ιχνηλάτηση και τη διεξαγωγή τεστ. Υγειονομικοί σε Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία κ.α. διαδηλώνουν για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση και επέκταση των πρωτοβάθμιων δομών και των νοσοκομείων, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν από επιστήμονες και ειδικούς σε Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες. Παράλληλα, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τη μείωση του ρυθμού εξάπλωσης είτε αποκλείονται είτε φρενάρονται επειδή «η οικονομία δεν αντέχει».

Αμείλικτοι οι αριθμοί

Σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 39 εκατ. και οι νεκροί τα 1,103 εκατ. Εκατόμβες νεκρών, εφτά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, στις ΗΠΑ, όπου μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. ξεπερνώντας τα 8 εκατ. συνολικά. Μόνο σε μια μέρα, την Τετάρτη, αναφέρθηκαν 60.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ πάνω από 222.000 είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προβλέπουν συνολικά 229.000 - 240.000 νεκρούς έως τις 7 Νοέμβρη.

Στην Ινδία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 7,37 εκατ. και οι νεκροί τις 121.000, ενώ στη Βραζιλία πάνω από 5,1 εκατ. κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί και οι θάνατοι ξεπερνούν τις 152.400.

Στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ακόμη και νέα ημερήσια ρεκόρ σε Ολλανδία, Τσεχία, Πολωνία, Ρωσία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία...

Ενώ οι υγειονομικοί διαδήλωναν στο Παρίσι, στη Γαλλία την Πέμπτη το βράδυ ανακοινώθηκαν πάνω από 30.000 ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 88 νεκροί (πάνω από 33.000 συνολικά), ενώ την ίδια μέρα ακόμη 219 ασθενείς εισήλθαν σε ΜΕΘ.

Κι ενώ η Μεγάλη Βρετανία καταγράφει τις τελευταίες μέρες 18.000 - 20.000 ημερήσια κρούσματα, επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης αναφέρουν σε έκθεσή τους (δημοσιεύτηκε στους «Times») ότι ένα πλήρες lockdown δύο βδομάδων από τις 24 Οκτώβρη θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους για το υπόλοιπο του έτους, από περίπου 19.900 σε 12.100. Οι θάνατοι στην Αγγλία αναμένεται να φτάσουν από 240 έως 690 τη μέρα έως τις 26 Οκτώβρη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους επιστήμονες της βρετανικής κυβέρνησης, από τη μονάδα βιοστατιστικής του Συμβουλίου Ιατρικής Ερευνας (MRC) του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Εμβόλια ακόμη και το Νοέμβρη

Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία - τα δίνουν όλα στον ανταγωνισμό για ένα πιθανό εμβόλιο. Μάλιστα, το ρωσικό «Sputnik V», που ακόμη βρίσκεται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, ενδέχεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη, ενώ δεύτερο ρωσικό εμβόλιο εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα, χωρίς να έχουν αρχίσει οι δοκιμές της 3ης φάσης.

Στην Κίνα τα δύο εμβόλια που αναπτύσσει η «Sinopharm» και βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών έχουν λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση τους από τον Ιούλη και ήδη έχουν εμβολιαστεί πάνω από 350.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον φαρμακευτικό κολοσσό, το εμβόλιο ενδέχεται να κυκλοφορήσει μέσα στο Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org