Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Μεγαλώνει η εξάπλωσή της

Κέντρο διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό στην Ινδία

Copyright 2020 The Associated

Κέντρο διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό στην Ινδία
Η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στη γενικευμένη προσπάθεια των κεφαλαιοκρατών και των αστικών κυβερνήσεων να ανοίξουν την καπιταλιστική παραγωγή χωρίς να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (στους χώρους δουλειάς, στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) χωρίς να θωρακίζονται τα δημόσια συστήματα Υγείας, αφού αυτή είναι εμπόρευμα για την κερδοφορία των λίγων. Αυτό που κυριαρχεί και πάλι είναι η λεγόμενη ατομική ευθύνη.

Ετσι, σε πολλές χώρες παρατηρείται έξαρση των μολύνσεων και των θανάτων, με τα συνολικά μεγέθη σε παγκόσμιο επίπεδο να έχουν φτάσει αντίστοιχα σε 12 εκατομμύρια και 548.229.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα φτάνουν τα 3,1 εκατομμύρια και τα θύματα τα 134.158. Μετά την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ιδίως στη Νέα Υόρκη, που αποτελούσε αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας, τώρα οι περισσότερες μολύνσεις παρατηρούνται στις δυτικές και νότιες περιοχές. Οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι κατέγραψαν νέο ρεκόρ, με πάνω από 10.000 κρούσματα σε μια μέρα. Το ίδιο συμβαίνει και στο Τέξας.

Σχεδόν 140.000 νεκροί και πάνω από 3 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφονται στη Λατινική Αμερική. Σταθερά στην «πρωτοπορία» είναι η Βραζιλία, όπου τα κρούσματα είναι 1,6 εκατομμύρια και οι νεκροί 66.868. Ακολουθεί σε αριθμό κρουσμάτων η Ινδία, με 754.152, ενώ οι νεκροί είναι 20.820, η Ρωσία με 700.792 και 10.667 αντίστοιχα, και το Περού με 309.278 και 10.952. Ραγδαία αύξηση των μολύνσεων παρατηρείται σε Μεξικό, Ιράν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία και Μπαγκλαντές.

Αποχώρησαν από τον ΠΟΥ οι ΗΠΑ

Την ώρα που επιδεινώνεται η κατάσταση στις ΗΠΑ, η κυβέρνησή τους ανακοίνωσε χτες και επίσημα την αποχώρηση της χώρας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ κατηγορεί τον ΠΟΥ ότι καθυστέρησε να αντιδράσει ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού και ότι είναι «μαριονέτα της Κίνας».

Σχολιάζοντας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στο μεταξύ, ο Ζάο δήλωσε πως η χώρα του θα επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε Αμερικανούς πολίτες που έχουν επιδείξει «κάκιστη συμπεριφορά» σχετικά με το Θιβέτ. Υπογράμμισε δε ότι το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει ξένη ανάμειξη στις υποθέσεις του Θιβέτ.

Με την απόφαση αποχώρησης διαφώνησε και ο Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής επιδημιολόγος και διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Ασθενειών, δηλώνοντας ότι «η τρέχουσα κατάσταση πραγματικά δεν είναι καλή (...) Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον του πρώτου κύματος». Αντίθετα, ο Τραμπ δήλωσε ότι «είμαστε σε καλή θέση. Δεν συμφωνώ μαζί του. Ο δρ. Φάουτσι είχε πει να μη φοράμε μάσκες και τώρα λέει ότι πρέπει να φοράμε. Εχει πει πολλά». Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι «έχουμε κάνει καλή δουλειά. Θεωρώ ότι σε δύο, τρεις, τέσσερις βδομάδες θα είμαστε σε εξαιρετική θέση».

Στη γειτονιά μας, στη Σερβία, παρατηρείται καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων και η κυβέρνηση επαναφέρει γενικό κλείσιμο της οικονομίας στο Βελιγράδι. Με αφορμή την απόφαση αυτή αλλά και την ενδοστική αντιπαράθεση στη χώρα, ομάδες ακροδεξιών συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το κοινοβούλιο και μία ομάδα παραβίασε την κεντρική είσοδο. Επίσης φώναξαν συνθήματα ενάντια στους μετανάστες, ενάντια στους εμβολιασμούς και άλλες αντιδραστικές ασυναρτησίες. Η κατάσταση στη χώρα προκαλεί ανησυχία, καθώς το τελευταίο 48ωρο καταγράφτηκαν πάνω από 500 κρούσματα και 13 θάνατοι. Συνολικά έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας 16.719 κρούσματα και 330 θάνατοι που συνδέονται με τον κορονοϊό.

Στο Ισραήλ, όπου επίσης επιδεινώνεται η κατάσταση, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς μπήκε σε καθεστώς καραντίνας, καθώς ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ