Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
«ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΚΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Προς απόφαση κομμένη και ραμμένη στην αντιασφαλιστική επίθεση

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αντιασφαλιστικής επίθεσης των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ φαίνεται, σύμφωνα με τις σχετικές «διαρροές» σε μια σειρά ΜΜΕ, ότι είναι η απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας στη δίκη για τις περικοπές που είχαν επιβληθεί στις συντάξεις και τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αποκατάσταση των συντάξεων και καταβολή αναδρομικών.

Υπενθυμίζεται ότι στην «πιλοτική δίκη» που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 10 Γενάρη, μετά από προσφυγή της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΦΚΑ, είχαν παραπεμφθεί ξανά τόσο το ζήτημα των αναδρομικών των περικοπών κύριων και επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων όσο και η κατάργηση από 1/1/2013 των Δώρων - επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13η και 14η σύνταξη), που έγιναν με βάση τις διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012. Αυτή η εκ νέου παραπομπή σε δίκη έγινε παρά τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015, οι οποίες ποτέ δεν εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο σε πρόσφατη διάσκεψή του ανατρέπει αυτές τις αποφάσεις και ειδικά την προηγούμενη απόφασή του (2287/2015 Ολομέλεια ΣτΕ) που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους. Με την απόφασή του φέρεται να επιδικάζει μόνο αναδρομικά 11 μηνών (Ιούλης 2015 - Μάης 2016), και αυτά μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή και όχι στο σύνολο των συνταξιούχων στους οποίους επιβλήθηκαν οι περικοπές. Περικοπές βέβαια τις οποίες ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) ενσωμάτωσε και «νομιμοποίησε» στη συνέχεια.

Σχολιάζοντας σε συνέντευξή του τις σχετικές πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αφού επανέλαβε το γνωστό πως... «η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα τις δικαστικές αποφάσεις», συμπλήρωσε με νόημα ότι «η δημοσιονομική δυνατότητα λόγω κορονοϊού έχει δυσκολέψει» και παρέπεμψε στην απόφαση του δικαστηρίου όταν αυτή δημοσιευτεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ