Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΤΑΛΙΑ
Επιφυλάξεις επιστημόνων για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.--

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χτες ότι σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το σχέδιό της για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, που θα ξεκινήσει στις 4 Μάη, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα καταρτιστεί βάσει μιας ολοκληρωμένης έρευνας και των επιστημονικών δεδομένων.

Είναι ολοφάνερο ότι οι όποιες αποφάσεις διαμορφώνονται υπό το βάρος πρώτα απ' όλα της πίεσης που ασκούν οι μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας, που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από αλλαγές στη λειτουργία τους και στην κίνηση της αγοράς.

Ο Κόντε μίλησε μεταξύ άλλων για ένα «εθνικό σχέδιο» ανάκαμψης που θα καταρτιστεί και το οποίο «θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής», περιγράφοντας στην πργματικότητα σειρά νέων μέτρων στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου τα οποία ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα άνοιξαν διάφορες βιομηχανίες που ισχυρίζονται ότι τηρούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως βεβαιώνουν ...οι ίδιοι οι εργοδότες με υπεύθυνες δηλώσεις που στέλνουν στις τοπικές αρχές. Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υποβολή του προσωπικού σε τεστ, τη μέτρηση της θερμοκρασίας, τη χρήση μάσκας και γαντιών, την τήρηση αποστάσεων δύο μέτρων μεταξύ των εργαζομένων κ.λπ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα διασφαλίσει τη μαζική διενέργεια εξετάσεων του πληθυσμού, ωστόσο επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τους ισχυρισμούς της και σχολιάζουν ότι ουσιαστική εξέταση του πληθυσμού δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, με τη βιασύνη που χαρακτηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου Νταβίντ Μάνκα εξηγούσε την Κυριακή στην εφημερίδα «Local.it» ότι στην περιφέρεια της Λομβαρδίας το τελευταίο 10ήμερο άρχισαν να γίνονται 6.500 τεστ τη μέρα, αλλά η περιφέρεια αυτή έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια. «Και για να έχει νόημα αυτό, πρέπει οι άνθρωποι να εξετάζονται κάθε 15 μέρες... Ακόμα κι αν δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ, απαιτούνται 200 μέρες, δηλαδή 6 με 7 μήνες». Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου «Σαν Ραφαέλε», Ρομπέρτο Μπουριόνι, επισήμανε ότι στη Λομβαρδία δεν έχουν διενεργηθεί μαζικές εξετάσεις στους τροφίμους οίκων ευγηρίας, κάτι που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από την επιδημία, αφού πολλοί ηλικιωμένοι πέθαναν χωρίς να έχει εξακριβωθεί αν η αιτία ήταν η νόσος του κορονοϊού και κατά συνέπεια δεν έχουν καταγραφεί όλες οι εστίες διασποράς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα αναθέρμανε τη συζήτηση για την τύχη των άνω των 600.000 μεταναστών που δουλεύουν «μαύρα» στη χώρα, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να κανονίσει «τη διαμονή τους στην Ιταλία, αλλιώς θα αξιοποιηθούν από εγκληματικές οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ