Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
156 νέα κρούσματα, 121 νεκροί

Εκατόν πενήντα έξι είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 150 αφορούν τη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι (βλέπε και σχετικό θέμα σελ. 14) ανακοίνωσε χτες στην τακτική ενημέρωσή του το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.401, οι διασωληνωμένοι είναι 59, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 121.

Με αφορμή το θάνατο του 35χρονου από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας, ο Σωτ. Τσιόδρας, καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι παραμένουν ως ερώτημα η περιστασιακή σοβαρή νόσος και τυχόν θάνατοι σε νεαρά, φαινομενικά τουλάχιστον υγιή άτομα, σημειώνοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί.

Σχετικά με την άρση των μέτρων, επισημάνθηκε ότι θα γίνει προσεκτικά και σταδιακά, εξετάζοντας τους επιδημιολογικούς δείκτες, την επάρκεια του συστήματος Υγείας, των κρεβατιών σε ΜΕΘ. Τις επόμενες μέρες θα γίνει η ειδική συνεδρίαση της επιτροπής για την επέκταση των κριτηρίων που αφορούν τους εργαστηριακούς ελέγχους, ενώ η εισήγηση της επιτροπής για τα σχολεία θα γίνει με γνώμονα τη δημόσια υγεία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αναστολή διενέργειας των χειρουργείων και λειτουργίας άλλων τμημάτων του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, είπε ότι γίνεται προετοιμασία για την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων, η οποία θα γίνει υπό όρους και προϋποθέσεις ταυτόχρονα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και όχι με τον ίδιο αριθμό χειρουργείων που γινόταν πριν από την έναρξη της πανδημίας. Σε δεύτερο χρόνο θα ξεκινήσει και η επαναλειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, με όρους.

Βέβαια, η απάντηση του υπουργείου Υγείας είναι ομολογία ήττας, για ένα σύστημα Υγείας «της μιας νόσου», που δεν αντέχει να αντιμετωπίσει μια επιδημία ταυτόχρονα με όλα τα υπόλοιπα νοσήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ