Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να δοθεί τώρα επίδομα στους φοιτητές που πληρώνουν νοίκι!

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

«

Ενα μήνα μετά το κλείσιμο των πανεπιστημίων και ενώ πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους, οι οικογένειές τους αναγκάζονται να καταβάλουν κανονικά τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη των παιδιών τους. Παρά τα αιτήματα φοιτητικών συλλόγων, φοιτητών και γονέων για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αδιαφορεί και τα όσα διαδίδει έως τώρα για ένταξη κάποιων οικογενειών στη μείωση ενοικίου 40% δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν».

Με τα παραπάνω η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται για τους περισσότερους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και ζητά να τους δοθεί τώρα επίδομα.

Οπως τονίζει το ΜΑΣ, «η πλειοψηφία των φοιτητών που έχει διαφορετικό τόπο καταγωγής και σπουδών - και όχι ένας μικρός αριθμός αυτών - αναγκάζεται να πληρώνει νοίκι το οποίο και πριν την πανδημία ήταν δυσβάσταχτο, καθώς όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις χτύπησαν το δικαίωμα στη φοιτητική στέγη. Πώς, λοιπόν, οι οικογένειες που ήδη πριν τα μέτρα της πανδημίας αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των φοιτητικών ενοικίων θα πληρώσουν τώρα, την ώρα που οι γονείς είτε βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας είτε έχουν κλείσει τη μικρή επιχείρηση που μπορεί να διατηρούσαν. Τα 800 ευρώ που επικαλείται η κυβέρνηση ως στήριξη στους εργαζόμενους όχι μόνο έχουν δοθεί σε πολύ λιγότερους από αυτούς που σήμερα πλήττονται από τα μέτρα, αλλά δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για να ανταπεξέλθει μια οικογένεια με εισόδημα στην καλύτερη περίπτωση 1.600 ευρώ για δύο μήνες στα έξοδά της και να πληρώσει πιθανά και περισσότερα από ένα ενοίκιο. Την ίδια ώρα, το πενιχρό επίδομα στέγασης, που έτσι και αλλιώς δινόταν σε ελάχιστους φοιτητές, δεν έχει ακόμα καταβληθεί».

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ καλεί: «Να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους κυβέρνηση και υπουργείο. Να δοθεί άμεσα στις οικογένειες φοιτητών στεγαστικό επίδομα 800 ευρώ για κάθε φοιτητική στέγη που να καλύπτει τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όλο το διάστημα που τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά. Να διαγραφούν τα δίδακτρα και τέλη σε μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα για το διάστημα που θα ισχύσουν τα μέτρα διακοπής της λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δωρεάν και ασφαλή διαμονή των φοιτητών που βρίσκονται στις εστίες».

Και καταλήγει το ΜΑΣ: «Δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας στο όνομα της πανδημίας! Τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της! Δεν θα πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους τα μέτρα μπροστά στην πανδημία! Τώρα να προστατευτούν η υγεία και τα δικαιώματα του λαού! Δεν μένουμε σιωπηλοί! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση! Οργανώνουμε την αλληλεγγύη!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ