Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Προβλέπουν διπλασιασμό πεινασμένων και λιμοκτονούντων

Αναμένεται να φτάσουν σε 265 εκατομμύρια οι λιμοκτονούντες

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Μία από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 αναμένεται να είναι ο διπλασιασμός του αριθμού των πεινασμένων παγκοσμίως έως το τέλος του έτους! Εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ και άλλων 15 διεθνών οργανισμών, παρουσιάζοντας χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πολυσέλιδη έκθεση, προειδοποιούν πως εάν δεν ληφθούν διεθνώς μέτρα αλληλεγγύης και στήριξης των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας, τότε θα ζήσουν τον εφιάλτη της πείνας ή και της λιμοκτονίας περίπου 265.000.000 άνθρωποι (από 130 εκατ. το 2019) κυρίως σε δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Δεν αποκλείουν λόγω κάμψης της οικονομίας και της παραγωγής σε δεκάδες τομείς που σχετίζονται με την παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων να υπάρξει μεγάλη ακρίβεια σε βασικά τρόφιμα, όπως είχε γίνει στο τέλος του 2007 και τους πρώτους μήνες του 2008, στο ξεκίνημα της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης. Ζήτησαν έτσι την έκτακτη χρηματοδότηση σχετικών οργανισμών με 10 έως 12 δισ. δολάρια ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Χώρες όπως η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν και η Αϊτή είναι πιθανό να βρεθούν στις πρώτες θέσεις ενός χειρότερου εφιάλτη πείνας, ενώ δύσκολο αναμένεται το επόμενο διάστημα και για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα καπιταλιστικών δυτικών χωρών λόγω έκρηξης της ανεργίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

25 εκατομμύρια παιδιά σε άμεση ανάγκη στη Μέση Ανατολή

Επιμέρους έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ προβλέπει πως εκατομμύρια παιδιά μεταξύ άλλων και σε χώρες της Μέσης Ανατολής θα γίνουν ακόμη φτωχότερα καθώς οι γονείς και οι κηδεμόνες τους χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας της καραντίνας που επιβάλλεται σε πολλές χώρες με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού. Εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ επισήμανε ότι τα παιδιά αποτελούν σχεδόν τους μισούς από τους οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους που θα πληγούν από την απώλεια περίπου 1,7 εκατ. θέσεων εργασίας φέτος εξαιτίας του κλεισίματος επιχειρήσεων, της αναστολής συμβάσεων εργασίας και άλλων επιπτώσεων του lockdown στην περιοχή. Εκτιμά έτσι ότι 25 εκατομμύρια παιδιά έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας, ανάμεσά τους πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι εξαιτίας των συγκρούσεων σε Συρία, Υεμένη, Σουδάν, Παλαιστινιακά εδάφη, Ιράκ και Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ