Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αντιθέσεις και για το «Ταμείο Ανασυγκρότησης»

Με τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ να οξύνονται, ενόψει και της καπιταλιστικής κρίσης που προδιαγράφεται, πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής κατά την διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί εκ νέου και η σύσταση του λεγόμενου «Ταμείου ανάκαμψης», που έπεσε στο τραπέζι του πρόσφατου Γιούρογκρουπ ως αποτέλεσμα και του γαλλογερμανικού συμβιβασμού με τον οποίο η Γαλλία εγκατέλειψε την αρχική της θέση για έκδοση ευρωομολόγου.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν αναμένεται ούτε στην αυριανή Σύνοδο να ληφθούν τελικές αποφάσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στις εκτιμήσεις της αναφέρει ότι η πανδημία μπορεί να περιορίσει έως και κατά 10% την οικονομική παραγωγή της ΕΕ, θα ζητήσει για την περίοδο 2020 - 2021 αύξηση των πιστωτικών εγγυήσεων των κρατών - μελών για τη δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις, μιλώντας τη Δευτέρα στους ευρωβουλευτές σημείωνε πως «θα δημιουργήσουμε ένα πρόσθετο ταμείο και, πράγματι, θα χρηματοδοτηθεί από το δανεισμό από τις αγορές». Πρόσθεσε ότι το «πώς ακριβώς θα αποκαλούμε το δανεισμό μένει να συζητηθεί. Αλλά όποιο κι αν είναι το όνομα, θα χρησιμοποιήσουμε το δανεισμό για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης».

Παράλληλα, χτες ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολ. Σολτς, σε δηλώσεις του στον γερμανικο Τύπο ανέφερε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει πίεση χρόνου» για τη συσταση του ταμείου, ενώ, δείχνοντας προς έναν ακόμα εύθραυστο συμβιασμό, συμπλήρωσε πως η Γερμανία «ως ένα μεγάλο εξαγωγικό έθνος έχει συμφέρον να ανακάμψει και η υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί είναι στενά συνδεδεμένη με όλες τις χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ