Copyright 2020 The Associated |
Στη νεότερη επικαιροποίηση της στρατηγικής του (Strategy Update), ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι» όσον αφορά την πανδημία COVID-19 και ότι «η ταχύτητα, η κλίμακα και η ισότητα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας» όταν λαμβάνονται αποφάσεις για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα.
Επισημαίνει ότι κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα δημόσιας υγείας για να κρατήσει μια διατηρήσιμη, σταθερή κατάσταση χαμηλού επιπέδου ή μηδενικής μετάδοσης και να προετοιμάσει τη δυνατότητα κινητοποίησής της ώστε να αντιδράσει άμεσα προκειμένου να ελέγξει την όποια εξάπλωση. Εκτιμά δε ότι οι χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δυο βδομάδες για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών προτού προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση.
«Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων, τα μέτρα πρέπει να αίρονται σε φάσεις σε ό,τι αφορά τα βήματα με βάση την αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και των κοινωνικοοικονομικών οφελών σε διάφορους χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες», τονίζει ο ΠΟΥ. Καταλήγει ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης και αναζωπύρωσης της ασθένειας» και ότι «ιδανικός» ελάχιστος χρόνος για τη μετάβαση σε νέα μέτρα είναι αυτός των δυο βδομάδων, που αντιστοιχεί στην περίοδο επώασης του ιού και θα επιτραπεί «να αντιληφθούμε τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων και να αντιδράσουμε κατάλληλα».
Σε σχέση με την ανακοίνωση αναστολής χρηματοδότησης των ΗΠΑ προς τον ΠΟΥ, ο γενικός διευθυντής του, Αντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε: «Λυπόμαστε για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να δώσει εντολή για αναστολή της χρηματοδότησης. Με τη βοήθεια των ανθρώπων και της κυβέρνησης στις ΗΠΑ ο ΠΟΥ δουλεύει για να βοηθήσει πολλούς φτωχούς και ευάλωτους πληθυσμούς. Δεν αντιπαλεύει μόνο την πανδημία COVID-19, αλλά και την πολιομυελίτιδα, τη μαλάρια, τον "Εμπολα", το ΑΙDS, τη φυματίωση, τον υποσιτισμό, τον καρκίνο, τον διαβήτη, ψυχικά νοσήματα και άλλες ασθένειες».
Χωρίς να οξύνει το κλίμα, ο Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι ο ΠΟΥ «θα δουλέψει με άλλους συνεργάτες για να καλυφθεί το κενό και να συνεχίσει τη δρασηριότητά του» και τόνισε με έμφαση πως « η αποστολή μας είναι να συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες εξίσου, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πληθυσμού τους ή την οικονομία τους». Ετσι, έκανε έκκληση για ενότητα και αλληλεγγύη και απαντώντας έμμεσα στις επικρίσεις Τραμπ για «αστοχίες» και «ελαστικότητα απέναντι στην Κίνα» (βλ. σχετικό θέμα) είπε ότι «η δράση του ΠΟΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα αξιολογηθεί από τα μέλη του και τα ανεξάρτητα σώματα, που είναι σε θέση να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την ευθύνη. Αυτό είναι φυσιολογική διαδικασία και σίγουρα θα γίνει, και βεβαίως χωρίς αμφιβολία θα βρεθούν ζητήματα όπου θα μπορούσαμε να είχαμε πάει καλύτερα και τα οποία θα χρησιμεύσουν ως νέα γνώση για το μέλλον. Ομως τώρα επικεντρωνόμαστε στο να σταματήσουμε τον ιό, να σώσουμε ζωές».
Πολύ πιο επικριτική ήταν η στάση της Ρωσίας για την απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι επιδιώκουν πάντα «να ρίχνουν σε άλλους το φταίξιμο για τη δική τους κατάσταση στο σύστημα Υγείας».
Στο μεταξύ, χτες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές σε 210 χώρες του πλανήτη είχαν επιβεβαιωθεί 2.050.583 κρούσματα και τα θύματα είχαν φτάσει τα 132.884. Οι ασθενείς που είχαν αποθεραπευτεί ήταν πάνω από 494.418.
Στις ΗΠΑ καταγράφονταν 622.923 κρούσματα και 27.586 θύματα.
Στην Ισπανία οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 177.633 και 18.579.
Στην Ιταλία 165.155 και 21.645.
Στη Γαλλία 147.863 και 17.167.
Στη Γερμανία 133.209 και 3.592.
Στη Βρετανία 98.476 και 12.868.
Στην Ολλανδία 28.153 και 3.134.
Στο Βέλγιο 33.573 και 4.440.
Εκτός από τις ΗΠΑ, σημαντική εξακολουθούσε να είναι η αύξηση των νεκρών στη Βρετανία (όπου το τελευταίο 24ωρο είχαν αυξηθεί κατά 761), στην Ιταλία (578), στην Ισπανία (324), στο Βέλγιο (283) και στη Σουηδία (170).
Εκτός Ευρώπης:
Στην Κίνα τα κρούσματα έφτασαν τα 82.295 και τα θύματα τα 3.342 (αυξημένα κατά 1).
Στο Ιράν 76.389 και 4.777.
Στη Ρωσία 24.490 και 198.
Στη Βραζιλία 25.758 και 1.557.
Στο μεταξύ, έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Κέντρο Επιδημιολογίας και Ελέγχου Λοιμωδών Νόσων του ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέχρι και 2 έως 3 μέρες προτού οι ίδιοι εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι μπορεί να κολλάνε τον ιό από κάποιον ασυμπτωματικό φορέα.