Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ανατριχιαστικά σχέδια για τις «δίχως προηγούμενο προκλήσεις» των ανταγωνισμών

Με βασικό αντικείμενο την «αξιολόγηση των συνεπειών της πανδημίας στις δυνατότητες και συνοχή του ΝΑΤΟ, καθώς και τις πιθανές γεωστρατηγικές επιπτώσεις της» συνήλθαν χτες σε τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Βασική κατεύθυνση, όπως την έδινε εδώ και μέρες, άλλωστε, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ότι δεν πρέπει να αφήσουν «μια υγειονομική κρίση να γίνει κρίση ασφάλειας», εμποδίζοντας «λοξοκοιτάγματα» κρατών - μελών τους με βάση τα δικά τους, ιδιαίτερα συμφέροντα προς ανταγωνιστικά κέντρα, Κίνα και Ρωσία, οι οποίες με εργαλείο και την παροχή υγειονομικής βοήθειας επιχειρούν διεύρυνση της «γεωστρατηγικής» τους επιρροής.

Σε αυτήν τη βάση, οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τον ίδιο τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στην Ευρώπη, Αμερικανό πτέραρχο Τ. Γουόλτερς, για ό,τι έχει κάνει ήδη το ΝΑΤΟ για να συνδράμει τα κράτη - μέλη (π.χ. αερομεταγωγές υγειονομικού υλικού) και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ενώ συζήτησαν και για τη συνεισφορά των υπουργείων Αμυνας στις πολιτικές αρχές και δομές πολιτικής προστασίας.

Ο γγ Στόλτενμπεργκ έλεγε σχετικά σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, με το πέρας της Συνόδου, ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν κάνει πάνω από 100 αεροδιακομιδές υλικού, έχουν στήσει υπαίθρια στρατιωτικά υλικά κ.λπ. Εκανε, εξάλλου, «έκκληση» στα κράτη - μέλη να έχουν διαθέσιμα όλα τα μέσα τους για ανάπτυξη όπου χρειαστεί, προς αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού.

Ενεργότερη εμπλοκή στο εσωτερικό για την «προστασία των κρίσιμων υποδομών»

Την ίδια ώρα, τόνιζε ότι ο ιός «αποτελεί μια δίχως προηγούμενο πρόκληση για τους λαούς και τις οικονομίες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, προκαλώντας ένα ιστορικό σοκ στο διεθνές σύστημα με μακροπρόθεσμες ίσως συνέπειες». Απέναντι σε μια τέτοια προοπτική, διακήρυσσε ότι «τα έθνη μας είναι ενωμένα και οι στρατοί μας στηρίζουν τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας. Ταυτόχρονα, η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα παραμένει άθικτη, με τις δυνάμεις μας έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε απειλή».

Μιλώντας εξάλλου για «μια όλο και πιο επιθετική Ρωσία» παραπέμποντας στις κινήσεις της στην Κριμαία και τη Συρία, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε και άλλες προκλήσεις και απειλές», τόνισε χαρακτηριστικά ότι ακριβώς αυτές «οι προκλήσεις ασφαλείας δεν έχουν αδυνατίσει λόγω της εμφάνισης του ιού. Αντιθέτως, μπορεί να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προωθήσουν θέσεις τους, εξ ου και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στην αποτροπή και άμυνα». Εξ ου και, ναι μεν, αναγνώρισε ότι λόγω της πανδημίας ασκήσεις ακυρώνονται, κινήσεις του προσωπικού περιορίζονται κ.λπ., αλλά σε κάθε περίπτωση, «οι επιχειρήσεις μας συνεχίζονται».

Εξάλλου, τόνισε ότι η λυκοσυμμαχία «είναι έτοιμη να απαντήσει στην εκστρατεία παραπληροφόρησης (σ.σ. ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι αδύναμες ή απρόθυμες να βοηθήσουν τα κράτη - μέλη τους κ.λπ.) που προσπαθεί να μας διαιρέσει και να υπονομεύσει τις δημοκρατίες μας. Δουλεύουμε μαζί με την ΕΕ για να εκθέσουμε αυτά τα κέντρα και να απαντήσουμε», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Βέβαια, πίσω από την προπαγάνδα του ενός και του άλλου υπάρχει το ...επίδικο, όπως το περιέγραψε ο ίδιος: «Οι γεωπολιτικές συνέπειες μπορεί να είναι μεγάλες, κάποιοι ίσως επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική αδυναμία κρατών - μελών μας και να επενδύσουν στις κρίσιμες υποδομές μας, εξέλιξη που μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες σε μια επόμενη κρίση», σημείωσε, «φωτογραφίζοντας» την Κίνα και διευκρινίζοντας πως «είναι πρόωρο να διευκρινίσουμε πώς θα συνεχίσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες» για να αποκρουστούν τέτοιες εξαγορές.

Ερωτηθείς, δε, αν πρέπει να τονιστεί στα κράτη - μέλη ότι κρίσιμες υποδομές πρέπει να παραμείνουν σε «εθνικά χέρια» και να μην πωληθούν σε κινεζικά κεφάλαια, τόνισε ότι «αποτελούν κομμάτι της ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ» («Resilience», βασική προτεραιότητα της λυκοσυμμαχιας βάσει της ιδρυτικής της συνθήκης)» και σημαντικές, όπως είπε, υποδομές για τη στρατιωτική ετοιμότητα και δομή του ΝΑΤΟ, «που δεν πρέπει να υπονομευτεί», προσθέτοντας ότι υπουργοί από «πολλά» κράτη - μέλη (αλλά ...όχι όλα) υπογράμμισαν αυτήν τη θέση στην τηλεδιάσκεψη. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, να παρθούν μέτρα σε συνεννόηση ακόμα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ώστε να αποτραπούν τέτοιες πωλήσεις.

Με φόντο τα παραπάνω, στην τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Αμυνας συμφώνησαν να προωθήσουν μέτρα σε 7 τομείς, ουσιαστικά προσδένοντας ακόμα πιο στενά όλο τον κρατικό μηχανισμό στις ΝΑΤΟικές «προτεραιότητες» και δίνοντας το «πράσινο φως» για την ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, αφού αυτοί αφορούν ανάμεσα στα άλλα την υγεία, τη «διαχείριση μαζικών απωλειών», τις τηλεπικοινωνίες και τη «διασφάλιση της συνέχειας στη διακυβέρνηση» (goverment continuity), με πιο συγκεκριμένες αποφάσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Οπως αναφέρεται σχετικά από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, στην τηλεδιάσκεψη «επικύρωσαν συστάσεις της Συμμαχίας προς ενίσχυση των δομών πολιτικής προστασίας των κρατών - μελών και ανέθεσαν στις στρατιωτικές αρχές την επεξεργασία προτάσεων περαιτέρω συμβολής των στρατιωτικών δυνάμεων στην υποστήριξη των δημόσιων συστημάτων Υγείας, κυρίως μέσω της ετοιμότητας μεταφοράς ασθενών και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Συμφώνησαν, παράλληλα, για την αναγκαιότητα όπως η Συμμαχία εξετάσει την ανάπτυξη νέων επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας της κλίμακας Covid-19, αντλώντας δεδομένα από τη σχετική εμπειρία των κρατών - μελών».

Παραπέρα, σύμφωνα με το υπουργείο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος «ανέδειξε τις αρνητικές συνέπειες των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία σε συνδυασμό με την έξαρση του Covid-19 και κάλεσε τους Συμμάχους να διαθέσουν επιπρόσθετες δυνάμεις στη συμμαχική δραστηριότητα εναντίον της μετανάστευσης στο Αιγαίο». Την ίδια ώρα βέβαια η τουρκική προκλητικότητα θεριεύει ακριβώς εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Σε συντονισμό με την ΕΕ

Στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας Γ. Μπορέλ. Αλλωστε και σε αυτήν τη Σύνοδο τονίστηκε το πόσο συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια οι δύο πόλοι του ευρωατλαντικου άξονα, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με σχέδια να εξυφαίνονται και παραπέρα, καθόσον σε επίπεδο ΝΑΤΟ έχει παρθεί συγκεκριμένη απόφαση, ήδη από τις αρχές του μήνα, να εμπλακεί πιο ενεργά στις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, η δε ΕΕ ξεκινά τη ναυτική επιχείρηση της «Irini» στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ ταυτόχρονα θέλει να ενισχύσει και παραπέρα τη στρατιωτική παρουσία της στο Σαχέλ, ζώνη της Υποσαχάριας Αφρικής, επιχειρήσεις όπου προγραμματίζεται και ελληνική συμμετοχή.

Εξάλλου, σε άλλο ένα απτό δείγμα συντονισμού των δύο κέντρων, και με βάση κοινές ανησυχίες και σχέδια, από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ ανακοινώθηκε χτες ότι κατόπιν εντολής Μπορέλ θα στηθεί μια ειδική «ομάδα δράσης», με αντικείμενο να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα κράτη - μέλη στις πολιτικές αρχές, εξέλιξη σε συνέχεια σχετικής απόφασης της αντίστοιχης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις 6/4. Αλλά και να «βοηθήσει στον εντοπισμό των διδαγμάτων και των πιθανών επιπτώσεων στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας για καταστάσεις κρίσης στο μέλλον».

Αποφασίστηκε άλλωστε η ομάδα αυτή ειδικών της ΕΕ (στρατιωτικοί αλλά και πολιτικό προσωπικό) να «συντονιστεί στενά με το ΝΑΤΟ, εξασφαλίζοντας πλήρη συμπληρωματικότητα, αμοιβαία ενίσχυση και αποφυγή επικαλύψεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ