Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Βρήκαν ευκαιρία για νέο γύρο επίθεσης

Αγωνιστικό κάλεσμα στους ναυτεργάτες να απαντήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική, που για τα κέρδη του κεφαλαίου θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους και σμπαραλιάζει τα εργασιακά τους δικαιώματα, απευθύνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, τονίζοντας ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να «τιμήσουμε τη μέρα της εργατικής τάξης, την αιματοβαμμένη Εργατική Πρωτομαγιά».

Οπως τονίζουν τα σωματεία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα, με πρώτα τα επιβατηγά, όπως δείχνουν τα παραδείγματα των «Superfast XI», «Ελ. Βενιζέλος», «Κύδων Palace» κ.ά., τα οποία αποκαλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας της υγείας επιβατών και ναυτεργατών. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες των σωματείων, «κυβέρνηση - υπουργείο Ναυτιλίας - ΕΟΔΥ και εφοπλιστές αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας».

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και εφοπλιστές από κοινού επιτίθενται σε βάρος των ναυτεργατών, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις ανατροπές σε βάρος των ΣΣΕ, τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, που σε συνδυασμό με τη μείωση των δρομολογίων εκτινάσσει τις απολύσεις, κ.ο.κ.

Είναι χαρακτηριστικό, καταγγέλλουν τα σωματεία, ότι με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση εξασφάλισε για τους ακτοπλόους εφοπλιστές (πέρα από τις επιδοτήσεις 130 εκατ. ευρώ για άγονες γραμμές και 150 εκατ. ευρώ από το «μεταφορικό ισοδύναμο», μείωση των οργανικών συνθέσεων κ.λπ.) άλλα 15 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα, όπως ανακοινώθηκε πριν από δυο μέρες.

Η δε τελευταία ΠΝΠ δίνει στους ποντοπόρους εφοπλιστές τη δυνατότητα από την 1η Μάρτη να μην εφαρμόζουν στα πλοία με ελληνική σημαία ούτε την ελάχιστη οργανική σύνθεση - 4 ως 6 ναυτεργάτες ανάλογα με τους κόρους - που προβλεπόταν μέχρι τώρα! Επίσης, η πλειοψηφία των ανέργων ναυτεργατών δεν μπορεί να πάρει ούτε το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι παρακολουθούν μαθήματα και ειδικά μαθήματα σε ΚΕΣΕΝ και ΑΕΝ.

Τα σωματεία τονίζουν ότι αυτή «η καταστροφική πολιτική σε βάρος των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων» φέρει την υπογραφή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ. Απαιτούν «να γίνει προληπτικός έλεγχος σε όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες καραβιών» και μέτρα προστασίας, με ευθύνη κυβέρνησης και εφοπλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ