Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα δάνεια για τις ανάγκες των ομίλων και ο λογαριασμός στο λαό

Στο φόντο των αρνητικών προβλέψεων του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μια ακόμη δημοπρασία κρατικών ομολόγων, επταετούς διάρκειας αυτήν τη φορά, ολοκλήρωσε χτες ο ΟΔΔΗΧ, δεχόμενος αρχικές προσφορές λίγο πάνω από τα 5,9 δισ. ευρώ, αντλώντας εντέλει συνολικό ποσό 2 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη έκδοση, με επιτόκιο στο 2,05%.

Υπενθυμίζουμε ότι στις προβλέψεις του το ΔΝΤ σημειώνει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 200,8% από 179,2% του ΑΕΠ που έκλεισε πέρσι και θα αποκλιμακωθεί ελαφρά το 2021 στο 194,8%. Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης οι προβλέψεις αναφέρουν ότι αυτό θα εκτιναχθεί στο 9% φέτος, από πλεόνασμα 0,4% πέρσι. Στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει στο -7,5% το 2020 για να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 4,7% το 2021.

Περί «επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης των αγορών στην κυβερνητική πολιτική» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στη χτεσινή έκδοση του ομολόγου, προσπαθώντας βέβαια να κρύψει ότι αυτή αφορά τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων με φτηνό δανεισμό, στέλνοντας για μια ακόμα φορά το «λογαριασμό» στο λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει παλιά και νέα δάνεια. Μάλιστα, από το «μενού» δεν έλειψαν και οι διαγκωνισμοί με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εξασφάλισε ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, με την κυβέρνηση να λέει ότι «το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019, με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον».

Διεργασίες στην ΕΕ

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το Εκοφίν, στο οποίο αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών να προχωρήσουν σε μια αποτίμηση των μέχρι στιγμής επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται από την Επιτροπή να παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της για τις οικονομίες των χωρών - μελών, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα υποβάλουν έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων οικονομικής στήριξης που έχουν ληφθεί έως τώρα.

Σε δηλώσεις του στα γερμανικά ΜΜΕ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαρακτήρισε αναπόφευκτη μια σοβαρή ύφεση λέγοντας ωστόσο ότι «ακριβείς προβλέψεις δεν είναι ακόμη εφικτές». Δεν απέκλεισε η ύφεση που θα πλήξει την ΕΕ φέτος να είναι ισχυρότερη συγκριτικά με εκείνη του 2009, αφού, όπως είπε, φέτος «αντιμετωπίζουμε μία συμμετρική κρίση σε όλες τις χώρες» και επομένως «η ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να υποχωρήσει πιο έντονα αυτήν τη φορά σε σχέση με το 2009».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, έλεγε - σε συνέντευξή του στην ιταλική «Corriere della Sera» - πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την επάνοδο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στα σημερινά επίπεδα, ενώ ερωτώμενος για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρω-ομολόγων που φέρνει στην επιφάνεια τις σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, απάντησε: «Δεν το αποκλείω. Υπάρχει μια πρόταση να χρησιμοποιήσουμε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μία πρόταση για κοινή έκδοση εργαλείων χρέους. Και η μία δεν αποκλείει την άλλη».

Βαρύ το κόστος της «εξωστρέφειας» λέει το ΔΝΤ

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, σημείωσε χτες πως η εξάρτηση της Ελλάδας από κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι μεταφορές θα στοιχίσει ακριβά στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, και μάλιστα σε «μια κρίσιμη στιγμή», όπου είχε αρχίσει η ανάκαμψη. Την ίδια ώρα, δείχνοντας και τον ανισόμετρο αντίκτυπο που θα έχει η επερχόμενη καπιταλιστική κρίση στις διάφορες οικονομίες είπε πως «είναι λάθος, όμως, να συγκρίνουμε τις χώρες μεταξύ τους σε ό,τι αφορά το θέμα της πανδημίας. Οι χώρες έχουν διαφορετικές δυνατότητες και καθεμία αντιδρά βάσει αυτών».

Πρόσθεσε πως «είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί με το ελληνικό χρέος», εξηγώντας πως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού και τι επιπτώσεις θα έχουν αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, η ύφεση φέτος στην ελληνική οικονομία αναμένεται να κινηθεί από 5% έως και 10%, ενώ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από 2 έως σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τον Ν. Βέττα, γενικό διευθυντή του Ιδρύματος, θα υπάρξει σημαντικό κόστος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το οποίο «δεν μπορεί να αποφευχθεί»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία «δεν μπορεί να τρέξει»(2023-10-11 00:00:00.0)
Παζάρια και ανταγωνισμοί στο φόντο της «ύφεσης ιστορικών διαστάσεων»(2020-05-09 00:00:00.0)
Χειροτερεύουν οι προβλέψεις για την καπιταλιστική κρίση(2012-10-14 00:00:00.0)
ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΝΟΨΕΙ(2012-06-30 00:00:00.0)
Απολύσεις και δυσοίωνες προβλέψεις(2009-04-24 00:00:00.0)
Προς ανάκαμψη χωρίς ν' αποκλείεται νέα ολίσθηση στην ύφεση(2003-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ