Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
«Καμπανάκι κινδύνου» οι εξελίξεις στη «Χαλυβουργία»

Αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους, μετά το κλείσιμο των δυο εργοστασίων στον Βόλο, με πρόσχημα τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό

Ακολουθώντας το παράδειγμα του ομίλου Στασινόπουλου και αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έχει δώσει η κυβέρνηση στους εργοδότες, με αφορμή την πανδημία, να κάνουν ό,τι θέλουν, η «Χαλυβουργία Ελλάδος» ανέστειλε από χτες τη λειτουργία των δυο εργοστασίων της στον Βόλο, βάζοντας τους περίπου 300 εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, επιτείνοντας για όλους την εργασιακή ανασφάλεια.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», η κίνηση αυτή έχει στόχο να προσαρμόσει την παραγωγή των εργοστασίων με βάση τις ανάγκες του ομίλου, ώστε να περιορίσει τις απώλειες σε τζίρο και κέρδη μπροστά στη νέα κρίση.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι η κίνηση αυτή δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αφού «όλα τα προηγούμενα χρόνια, η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε απολύσεις, μειώσεις μισθών που διατηρούνται μέχρι σήμερα, εκ περιτροπής εργασία, εφαρμογή συμβάσεων ακόμα και ενός μήνα στους εργολαβικούς συναδέλφους, πάντα με γνώμονα να αυγαταίνουν τα κέρδη της και ενάντια στις δικές μας ανάγκες και των οικογενειών μας. Σήμερα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, για άλλη μια φορά επιδιώκουν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στους εργάτες. Μας καλούν να βάλουμε πλάτη για να μετριαστεί η "χασούρα" τους».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, να μη συμβιβαστούν με τη νέα κατάσταση πραγμάτων που διαμορφώνεται. «Τώρα είναι η στιγμή να οργανωθούμε στο Συνδικάτο, να δυναμώσουν οι γραμμές του σε κάθε χώρο δουλειάς και να προετοιμαστούμε για μάχη ενάντια σε κάθε επίθεση στα δικαιώματά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά και προβάλλει μια σειρά από αιτήματα για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων αυτήν την περίοδο.

ΑΓΕΤ: Τον Ιούνη το Δώρο Πάσχα

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η εργοδοσία της ΑΓΕΤ στον Βόλο γνωστοποιεί ότι το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων θα καταβληθεί στο τέλος Ιούνη, κάνοντας χρήση των κυβερνητικών ΠΝΠ. Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ επισημαίνει πως «η απόφαση αυτή της εργοδοσίας είναι ξεκάθαρα ταξική (...) όπως ταξική είναι και η ενέργειά της να καίει τα καρκινογόνα καύσιμα RDF και ΠΕΤ-ΚΟΚ».

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της επιχείρησης, το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν το καλύτερο των τελευταίων χρόνων σε πωλήσεις. Ωστόσο, «εργοδοσία - σωματείο - ΕΚ Βόλου πανηγυρίζουν για τη "μεγάλη" και γενναιόδωρη αύξηση 1% που έδωσε η βιομηχανία στους εργαζόμενους, τη στιγμή που οι περικοπές τους το προηγούμενο διάστημα, σε μισθούς και επιδόματα, έφταναν το 20%».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ