Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αντιδράσεις στην πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει το πολυνομοσχέδιο

Ανακοινώσεις της ΕΓ του ΜΑΣ και της ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ

Για τη βδομάδα μετά το Πάσχα φαίνεται ότι μεταθέτει η κυβέρνηση τη δημοσίευση προς διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία, και πάλι όμως μέσα σε περίοδο καραντίνας, με τα μέτρα περιορισμού σε ισχύ, με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια. Οι αντιδράσεις για αυτήν την πρόθεση της κυβέρνησης συνεχίζονται και είναι έντονες.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σχολιάζει σχετικά πως «είναι γνωστή η συγκεκριμένη απαράδεκτη τακτική αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, ο νόμος Γαβρόγλου μέσα στο Πάσχα ενώ η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται ως και την πανδημία για να προωθήσει μέτρα που θα είναι εδώ και την "επόμενη μέρα", για να στηρίξουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, την εργοδοσία, και να τσακίσουν περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων». Και συνεχίζει:

«Αντί να σχεδιάζει σε βάρος των φοιτητών, των μαθητών και των οικογενειών τους, που δίνουν μάχη να τα βγάλουν πέρα, και να απαιτεί μάλιστα στο όνομα της πανδημίας και της "ατομικής ευθύνης" να πάψει κάθε αντίδραση στην αντιλαϊκή της πολιτική, η κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού. Να ικανοποιήσει τα αιτήματα των σωματείων των υγειονομικών για άμεσες προσλήψεις, άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, να αναβαθμίσει τη δημόσια Υγεία.

Αντί να δρομολογεί την ώρα της πανδημίας τη βαθύτερη σύνδεση των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, της επιστημονικής έρευνας με τα κέρδη των μονοπωλίων, να δώσει τώρα έκτακτο κονδύλι χρηματοδότησης στα Ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό, να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε με το άνοιγμα των πανεπιστημίων να μπορούν να καλυφθούν οι νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.

Να μην κατατεθεί το νέο πολυνομοσχέδιο στην Εκπαίδευση! Τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της! Δε θα τους περάσει! Δε μένουμε σιωπηλοί! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση! Οργανώνουμε την αλληλεγγύη! Ερχόμαστε σε επικοινωνία με το Σύλλογό μας!».

Από την πλερά της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ σημειώνει πως η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τέτοια περίοδο το νομοσχέδιο συνιστά «υποτίμηση και εκδικητικότητα προς την πανεπιστημιακή και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα».

«Τόσο το ίδιο το νομοσχέδιο, όσο και η διαδικασία μέσω της οποίας προωθείται, συνιστούν πράξεις εχθρικές προς τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου προς διαβούλευση», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ και καλεί «την ΠΟΣΔΕΠ και όλους τους Συλλόγους ΔΕΠ να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ