Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ετοιμη για γεωτρήσεις και «διάλογο» για επικίνδυνες διευθετήσεις με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Η Τουρκία είναι έτοιμη για «διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο στο υψηλότερο επίπεδο», σημείωσε ξανά ο Μ. Τσαβούσογλου (φωτ. από παλιότερη συνάντηση με τον Μ. Πομπέο)

Copyright 2019 The Associated

Η Τουρκία είναι έτοιμη για «διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο στο υψηλότερο επίπεδο», σημείωσε ξανά ο Μ. Τσαβούσογλου (φωτ. από παλιότερη συνάντηση με τον Μ. Πομπέο)
Την ετοιμότητα του τουρκικού κεφαλαίου να προωθήσει τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο, «επί του πεδίου» αλλά και στα τραπέζια των ιμπεριαλιστικών «διευθετήσεων» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το παράρτημα Τουρκίας της γνωστής αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council».

«Συνεχίζουμε να προτείνουμε έναν νέο διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο στο υψηλότερο επίπεδο», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός, υπενθυμίζοντας μια σειρά επαφών που έχουν γίνει και σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων, η εξέλιξη των οποίων άλλωστε είναι άρρηκτα δεμένη με την πορεία υλοποίησης του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τελευταία συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη στο Λονδίνο - στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ - και στο ότι εκεί ο Ερντογάν «πράγματι πρότεινε» στον Κυρ. Μητσοτάκη τη διενέργεια «διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο», υποστηρίζοντας: «Ομως, η Ελλάδα προτιμά να ασκεί πιέσεις ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή αντί να απαντά στις εκκλήσεις μας για ειλικρινή διάλογο».

Περιγράφοντας τους όρους που θέτει η Τουρκία για την ευρύτερη αναθέρμανση των σχέσεων Αγκυρας - Αθήνας και τη δρομολόγηση των επικίνδυνων διευθετήσεων, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας: «Για μια εύλογη σταθερότητα, ο βασικός στόχος θα πρέπει είναι να έλθουν μαζί οι δύο πλευρές στο νησί για δίκαιη κατανομή των εσόδων και η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών αντιπροσωπεύει τη μόνη λογική και ρεαλιστική βάση για μια λύση». Μεταξύ άλλων είπε ότι «τονίσαμε στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, ακόμη και στην Ελλάδα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε δραστηριότητες, γεωτρήσεις ή εκμετάλλευση, στην Ανατολική Μεσόγειο προτού καταλήξουν σε συμφωνία για ακριβοδίκαιη κατανομή εσόδων». Εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή αυτό «δυστυχώς δεν συνέβη», επιμένοντας στη σημασία να γίνουν σεβαστά «τα νόμιμα και ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» στους φυσικούς πόρους.

Να σημειωθεί πως η Αγκυρα επαναφέρει τις πάγιες διεκδικήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, την ώρα που το «πάγωμα» των γεωτρήσεων που πολλοί κολοσσοί ανακοίνωσαν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της πανδημίας (εκτός από την αμερικανική «ExxonMobil» αντίστοιχα προσανατολίζονται η γαλλική «Total» και η ιταλική «Eni») τροφοδοτεί παραπέρα τα ήδη σύνθετα και σκληρά παζάρια.

Σημειωτέον, εδώ και μέρες, μια σειρά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Αγκυρα επιμένει στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της σε σημεία της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Στα τέλη της περασμένης βδομάδας εμφανίζεται να έχει εκδώσει νέα NAVTEX, σύμφωνα με την οποία το σεισμογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» και τα δύο συνοδευτικά σκάφη «ATAMAN» και «CENGIZ HAN» θα ξεκινούσαν έρευνες στην περιοχή από τις 11 Απρίλη μέχρι και τις 10 Ιούνη. Παράλληλα, το γεωτρύπανο «Φατίχ» φέρεται να έχει σταλεί στη Μαύρη Θάλασσα για γεωτρήσεις που η τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ έκρινε ότι πρέπει να προτάξει.

Υπενθυμίσεις για τους «S-400», «άνευ όρων στήριξη» για Συρία

Στην ίδια συνάντηση του «Atlantic Council», ο Τσαβούσογλου έστειλε μηνύματα και προς τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η Αγκυρα «προσφέρει» στην Ουάσιγκτον τη λειτουργία της τεχνικής ομάδας που έχει προταθεί εδώ και καιρό να αξιοποιήσουν οι δύο χώρες, για να λυθεί η διαφωνία η οποία έχει προκύψει σχετικά με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα «S-400» που η τουρκική πλευρά επιμένει ότι θα αξιοποιήσει.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ μπορεί μάλιστα να ηγηθεί αυτής της τεχνικής ομάδας. Και αυτή η προσφορά παραμένει στο τραπέζι...». Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιθυμεί να αγοράσει και τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα «Πάτριοτ».

Τέλος, ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να «τονίσει» τη σημασία που διατηρούν οι εξελίξεις στη Συρία, εκφράζοντας ανησυχία ότι η κατάσταση όπως συνεχίζεται «μπορεί να πυροδοτήσει ένα ακόμα κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, εξαιτίας της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας». Και κατέληξε: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει για τη Συρία και το Ιντλίμπ πριν να είναι αργά... Για την ακρίβεια, χρειαζόμαστε διακριτή, έγκαιρη και άνευ όρων στήριξη από τους συμμάχους μας...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ