Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποιεί την επιδημία για «fast track» ψήφιση αντιλαϊκών νόμων

ΚΚΕ: Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι βρήκε ευκαιρία να περάσει τα αντιλαϊκά της τερατουργήματα, είναι γελασμένη

Την αξιοποίηση της επιδημίας για την ψήφιση αντιλαϊκών νομοσχεδίων στη Βουλή με «fast track» διαδικασίες επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, οι εκπρόσωποί τους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με πρόσχημα τη μείωση του συνωστισμού πολλών βουλευτών στη Βουλή, αποφάσισαν μέτρα όπως την εφαρμογή του άρθρου 107 του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο στην Ολομέλεια θα μιλούν μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί, οι εισηγητές των κομμάτων και από ένας ή δύο βουλευτές από κάθε κόμμα. Αποφάσισαν ακόμα μειωμένες συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών, οι οποίες συζητάνε τα νομοσχέδια, την ίδια ώρα όμως το νομοθετικό έργο θα συνεχίζεται κανονικότατα.

Για παράδειγμα, τη βδομάδα που έρχεται, μόνο στην Ολομέλεια έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν τρία νομοσχέδια, ενώ είναι άγνωστο πόσα θα συζητηθούν στις Επιτροπές. Μάλιστα, όπως έχει γνωστοποιηθεί, αυτές τις μέρες αναμένεται να κατατεθεί και το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις!

Στην απόφαση αυτή, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση αντέδρασε μόνο το ΚΚΕ. Οπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη των προέδρων, «το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται ακάθεκτο, ενώ ετοιμάζεται να φέρει την επόμενη βδομάδα και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που θα μας βρει αντίθετους».

Πρόσθεσε ότι «εμείς προτείναμε μία συνεδρίαση, το πολύ, τη βδομάδα ώστε να προφυλαχθούν τόσο οι βουλευτές όσο και οι εργαζόμενοι» και πως «τα μέτρα που λαμβάνει η Διάσκεψη των Προέδρων είναι σε βάρος των μικρότερων κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς οι βουλευτές είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή του νομοθετικού έργου της, καθ' όλη τη βδομάδα».

«Συγκρατημένη» Βουλή, «ασυγκράτητη» κυβέρνηση

Για την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής σχετικά με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ στη Βουλή που, με την ανοχή και των άλλων κομμάτων, αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας της Βουλής, εν μέσω επιδημίας, με πλήρες νομοθετικό έργο - και μάλιστα για πολύ σοβαρά νομοσχέδια - που θα ολοκληρώνεται όμως με fast track διαδικασίες.

Η επίκληση της επιδημίας του κορονοϊού για αυτήν την απόφαση γίνεται τελικά στην πράξη υποκριτική, και τα όποια μέτρα παίρνονται, είναι αναποτελεσματικά. Αν ήθελαν θα έκαναν δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ να διακόψει η Βουλή τη λειτουργία της για δύο βδομάδες ή τουλάχιστον να υπάρχει μόνο μια μέρα νομοθετικό έργο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για "αυτοσυγκράτηση". Αυτό όμως που γίνεται στην πράξη είναι μια "συγκρατημένη Βουλή" και μια "ασυγκράτητη κυβέρνηση", που θα συνεχίζει να φέρνει κατά ριπάς νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων κι αυτό για τον "περιορισμό των διαδηλώσεων".

Αν νομίζει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, που της κάνουν πλάτες, ότι βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο λαός, τα αντιλαϊκά τερατουργήματά τους, είναι βαθιά γελασμένοι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στο νόμο για την ιδιωτική Εκπαίδευση(2020-08-04 00:00:00.0)
Συνεχίζει την απαράδεκτη αξιοποίηση της επιδημίας για fast track ψήφιση αντιλαϊκών νόμων(2020-03-18 00:00:00.0)
Με καταιγιστικούς ρυθμούς το μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων(2016-11-19 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές(2015-10-13 00:00:00.0)
Καθόλου αθώος ο καυγάς ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης(2013-05-23 00:00:00.0)
«Εξπρές» αντιλαϊκή πολιτική(2010-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ