Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Υπεύθυνες η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της για την κατάσταση στη δημόσια Υγεία

Κοινή ανακοίνωση με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού

Copyright 2020 The Associated

Τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας, αναδεικνύουν με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς από χώρες της Ευρώπης, καλώντας σε αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Στο κείμενο μεταξύ άλλων χαιρετίζουν «την ηρωική προσφορά των εργαζομένων, επιστημόνων στην Υγεία, στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα και σε μια σειρά ακόμη υπηρεσίες», που με κίνδυνο της ζωής τους και σε άθλιες συνθήκες «δίνουν τη μάχη για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, όλων των συνανθρώπων μας».

Υπογραμμίζουν επίσης ότι «οι συνέπειες της επιδημίας δεν αποτελούν τυχαίο και φυσικό φαινόμενο», αφού «η κατάσταση που διαμορφώνεται με αφορμή τον κορονοϊό αποδεικνύει τις τραγικές συνέπειες και τους κινδύνους για τη ζωή των λαών από τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως ατομική ευθύνη και ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας. Εχουν να κάνουν με την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και υπηρεσιών, την έλλειψη υποδομών, την υποχρηματοδότηση, τη μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν διαλύσει τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόληψης και προστασίας της υγείας των λαών, για το όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία - Ασφάλιση, είναι πολιτικές επιλογές με τραγικές συνέπειες και κινδύνους για τους λαούς της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις, αντί να παίρνουν άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις στα δημόσια συστήματα Υγείας, ανακοινώνουν επιδοτήσεις και οικονομική ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι μια σειρά από επιχειρήσεις που μπροστά στο κέρδος δεν παίρνουν ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε αυτές, αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε φαρμακευτικά είδη, από τα οποία πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία - Φάρμακο».

Αναφερόμενα σε «αντεργατικές εξελίξεις και σχεδιασμούς που προωθούνται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον κορονοϊό», σημειώνουν ότι «σε κάθε χώρα προωθούνται ή σχεδιάζονται να επιβληθούν παρόμοια αντεργατικά μέτρα. Μέτρα που από τη μία θα μεταφέρουν τις οικονομικές συνέπειες και το κόστος των μέτρων για τον κορονοϊό στις πλάτες των εργαζομένων (...) Από την άλλη, οι εργοδότες με τη στήριξη των κυβερνήσεων βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν την επιβολή και να μονιμοποιήσουν αντεργατικά μέτρα και σχεδιασμούς (...)».

Ειδικότερα, τα συνδικάτα καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις, που ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, «αντί να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των λαών, διώκουν συνδικάτα και συνδικαλιστές που υπερασπίζονται την υγεία των εργαζομένων, που καταγγέλλουν τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στα συστήματα Υγείας.

Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης, δεν θα πληρώσουν και τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και καταστροφής των δημόσιων συστημάτων Υγείας».

Ακολουθεί το πλαίσιο αιτημάτων, όπως η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση στους εργαζόμενους που τις έχουν ανάγκη, να σταματήσουν κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, ειδική μέριμνα για πρόσφυγες - μετανάστες κ.ά.

Το κείμενο υπογράφουν μέχρι στιγμής:

Ελλάδα, Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, Ιταλία, USB, Γαλλία, Ομοσπονδία Εμπορίου - Υπηρεσιών CGT, Εργατικό Κέντρο CGT94 Val deMarne, Σερβία, SLOGA, Ισπανία, LAB, Central Unitaria de Trabajadores CUT Galiza, Κύπρος, Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, Ρωσία, Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταναστών, Πολωνία, WZZ WALKA.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ