Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβαθμίζονται οι δυνάμεις της ιμπεριαλιστικής «επιδιαιτησίας» στα σύνορα

Επίλεκτες μονάδες ξένων δυνάμεων, με αντικείμενα άσχετα με το Μεταναστευτικό, αναπτύσσονται στον Εβρο

Ο υπουργός «συγχαίρει» την αυστριακή ειδική «αντιτρομοκρατική» μονάδα Einsatzkommando Cobra, κατά τη χτεσινή επίσκεψη στον Εβρο

Eurokinissi

Ο υπουργός «συγχαίρει» την αυστριακή ειδική «αντιτρομοκρατική» μονάδα Einsatzkommando Cobra, κατά τη χτεσινή επίσκεψη στον Εβρο
Τις Καστανιές επισκέφτηκαν χτες το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί και η διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης της Frontex Ανα Κριστίνα Χόρχε. Εκεί ενημερώθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο, από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, για την κατάσταση που επικρατεί στη συνοριογραμμή.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, όπου ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Φ. Λεγκερί απηύθυναν ομιλίες στο προσωπικό που συμμετέχει στην επιχείρηση «Rabit» του στρατιωτικού μηχανισμού της ΕΕ, η οποία και βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη.

Ο υπουργός στην ομιλία του ευχαρίστησε τα στελέχη του ευρωενωσιακού στρατιωτικού μηχανισμού για την παρουσία και την δράση τους στη περιοχή, μετά την κλήση της κυβέρνησης ΝΔ, με την οποία ωστόσο ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την ιμπεριαλιστική «επιδιαιτησία» των ελληνοτουρκικών συνόρων πλέον και στον Εβρο, μετά το αντίστοιχο κάλεσμα στο ΝΑΤΟ για το Αιγαίο που είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με το ίδιο πρόσχημα.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε την προσκόλληση της κυβέρνησης στη χρεοκοπημένη πολιτική της ΕΕ για το Προσφυγικό, η οποία μετατρέπει τη χώρα μας σε «πίσω αυλή» της ΕΕ, μια κυριολεκτική αποθήκη ψυχών για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η ευρωενωσιακή δύναμη «είναι εδώ σαν Ευρώπη, με τις αρχές της. Τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, το κράτος δικαίου. Εμείς δεν ξέρουμε να φυλάμε αλλιώς τα σύνορα. Αυτές οι αξίες είναι η σημαία μας, είναι η πίστη μας».

Επίλεκτες ευρωενωσιακές μονάδες στον Εβρο

Την ίδια ώρα σκληρές επίλεκτες μονάδες, με αντικείμενα άσχετα με το Μεταναστευτικό, καταφτάνουν από άλλες χώρες της ΕΕ στον Εβρο, με πρόσχημα τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Χαρακτηριστική περίπτωση οι 13 Αυστριακοί, τους οποίους μάλιστα συνεχάρη στη χτεσινή επίσκεψη του στον Εβρο ο Μ. Χρυσοχοΐδης, και κατέφτασαν μαζί με 4 συνολικά οχήματα, εκ των οποίων ένα τεθωρακισμένο, εφοδιασμένο με θερμικές κάμερες για επιτήρηση σε συνθήκες νυκτός και περιορισμένης ορατότητας. Επιπλέον, έχουν έλθει με ατομικό οπλισμό αραβίδων StG 77A3 (κοντό, ελαφρύ και επαναληπτικό τουφέκι), πέρα από τον εξοπλισμό για αποστολές «καταστολής όχλου», εκτοξευτές βομβίδων, αναλώσιμα, ατομικό εξοπλισμό προστασίας, drone επιτηρήσεως κ.λπ.

Ανήκουν στην ειδική μονάδα Einsatzkommando Cobra (Κομάντο Επεμβάσεως Κόμπρα - EKO Cobra), τακτική μονάδα επέμβασης με «αντιτρομοκρατικό» προσανατολισμό, που μάλιστα δεν υπάγεται στη δύναμη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστρίας αλλά απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, που έχει την ευθύνη για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη.

Η μονάδα έχει συνολική δύναμη 450 ανδρών. Θεωρείται από τις ικανότερες διεθνώς τέτοιες μονάδες, με επιτυχή επιχειρησιακή εμπειρία. Εχει άλλωστε δοκιμαστεί και για την καταστολή λαϊκών διαδηλώσεων, αφού το 2017 συνέδραμε τη γερμανική αστυνομία στην καταστολή διαδηλώσεων στο κέντρο του Αμβούργου, στη διάρκεια της Συνόδου του «G20» στη γερμανική μεγαλούπολη. Τέτοια ήταν η εμπλοκή της, που τρία στελέχη της μονάδας τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων.

Από διάφορους παράγοντες τονίζεται ότι στο πλαίσιο των αποστολών της Cobra περιλαμβάνονται και επεμβάσεις σε παραποτάμια περιβάλλοντα. Παρουσιάζουν δε ως θετική προοπτική την υλοποίηση από μέρους τους πλωτών περιπολιών στον Εβρο. Παραβλέπουν ή και αποσιωπούν το τι σηματοδοτεί ξένες δυνάμεις να αναλαμβάνουν επιχειρήσεις και αποστολές «επιδιαιτησίας» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, την ώρα που δρομολογούνται επικίνδυνες «διευθετήσεις» με ευρωατλαντική ομπρέλα στην περιοχή.

Συνέχεια επεισοδίων

Στο μεταξύ, στην περιοχή συνεχίζονται τα κάθε είδους επεισόδια, που αξιοποιούνται και ως μοχλοί πίεσης στα ιμπεριαλιστικά παζάρια.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης καταγράφηκε νέο επεισόδιο στο φυλάκιο των Καστανιών. Στο φράχτη των συνόρων έγιναν προσπάθειες φθοράς και εκδηλώθηκαν εστίες πυρκαγιάς σε διάφορα σημεία του, ενώ οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε ρίψεις χημικών. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού έγινε και ρίψη μολότοφ προς την ελληνική πλευρά, με τις ελληνικές αρχές να απαντούν χρησιμοποιώντας την «Αύρα» της ΕΛ.ΑΣ. για την εκτόξευση νερού. Αντίστοιχα επεισόδια σημειώθηκαν και χτες το βράδυ.

Στη δημοσιότητα δόθηκε επίσης νέο βίντεο στο οποίο καταγράφονται άνδρες της επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της τουρκικής αστυνομίας «Ozel Harekat» να πραγματοποιούν περιπολίες με φουσκωτές βάρκες στον ποταμό Εβρο, παρακολουθούμενοι στενά από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Στο σκηνικό που στήνεται ήρθε να προστεθεί και η χτεσινή ανάρτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ προς τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Δένδια, με τον οποίο τον «καλούσε» τάχα να διαβάσει το δημοσίευμα των «New York Times» περί ύπαρξης μυστικού κέντρου κράτησης στον Εβρο.

Θυμίζουμε πως στο δημοσίευμα, το οποίο διέψευσε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γίνεται λόγος για ένα μυστικό κέντρο κράτησης στο οποίο κρατούνται σε άσχημες συνθήκες μετανάστες και πρόσφυγες πριν σταλούν πίσω στην Τουρκία, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Να σημειωθεί πως η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται μεταξύ άλλων και έναν «πρώην Ελληνα αξιωματούχο εξοικειωμένο με τις αστυνομικές επιχειρήσεις», ο οποίος φέρεται να επιβεβαίωσε την ύπαρξη του χώρου, που «δεν ταξινομείται ως χώρος κράτησης αλλά χρησιμοποιείται ανεπίσημα σε περιόδους υψηλών προσφυγικών ροών», αλλά και σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «respondmigration» (χρηματοδοτούμενη από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon») από δύο ερευνητές των Πανεπιστημίων της Γλασκόβης και του Γκέτινγκεν (Γερμανία).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ