Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Σε θέση μάχης απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης
Να μη φορτωθεί στους εργαζόμενους η χασούρα των ομίλων του Τουρισμού

Από τη συνέλευση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott»
Από τη συνέλευση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott»
Να μην υπογράψουν αλλαγή στις συμβάσεις τους, να μη δεχτούν άδειες άνευ αποδοχών και να οργανώσουν την απάντησή τους στην προσπάθεια κατάργησης δικαιωμάτων τους καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Καλεί επίσης σε αγώνα για να εφαρμοστούν στους χώρους δουλειάς όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη των εργοδοτών.

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουν γίνει Γενικές Συνελεύσεις στα ξενοδοχεία «Marriott» και «Royal Olympic», στις οποίες οι εργαζόμενοι πήραν ανάλογες αποφάσεις, κόντρα στις επιδιώξεις της εργοδοσίας.

«Με μεγάλο θράσος η κυβέρνηση και οι εργοδότες μεθόδευσαν διαδικασίες ώστε να πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, τη χασούρα και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και την εστίαση», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Οπως εξηγεί, «από τη πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία και η μείωση του τζίρου στα εστιατόρια και τα catering οι εργοδότες εφάρμοσαν εκ περιτροπής εργασία, άδειες άνευ αποδοχών "κόβοντας" όλα τα μεροκάματα από τους συναδέλφους που απασχολούνται μέσω εταιρειών ή με διαλείπουσα εργασία και συμβάσεις μιας μέρας» και αφήνοντάς τους χωρίς εισόδημα. Οσον αφορά τους ξενοδόχους, που «καυχιούνται» για την υπογραφή της παράτασης της κλαδικής ΣΣΕ μέχρι το τέλος Αυγούστου, το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι «είναι οι ίδιοι που δεν την εφαρμόζουν, που την υπονομεύουν εφαρμόζοντας την εργολαβική εργασία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης».

Ζήτημα που αναδεικνύει το Συνδικάτο είναι και το πετσόκομμα της κανονικής άδειας των εργαζομένων μέσα από τις ρυθμίσεις για την άδεια «ειδικού σκοπού», καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος, εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων».

Συνέλευση από τους εργαζόμενους στη «Mellon»

Γενική συνέλευση πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στην «Mellon». Οι εργαζόμενοι κατέληξαν σε τέσσερα αιτήματα προς την εργοδοσία: Σε όσους εργαζόμενους παίρνουν την άδεια «ειδικού σκοπού», να αναλάβει το κόστος και της τέταρτης μέρας η εργοδοσία. Να ληφθούν μέτρα για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Να μη γίνει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις προς το χειρότερο (εφαρμογή τηλεργασίας κ.λπ.). Να ληφθούν γενικότερα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας (π.χ. αντισηπτικά).

Η εργοδοσία αρχικά απέφευγε να συναντηθεί με το ΔΣ του Σωματείου, αλλά κάτω από τη συνεχή πίεση επικοινώνησε με τους εκπροσώπους του, οι οποίοι τις ανακοίνωσαν τα αιτήματα. Η απάντηση που έδωσε η εργοδοσία ήταν ότι θα τα εξετάσει και θα απαντήσει. Θετικό είναι ακόμα ότι από σήμερα και για ένα μήνα στο χώρο εργασίας θα βρίσκεται γιατρός, κάτι που αποτελούσε αίτημα του Σωματείου.

Αιτήματα για τους εργαζόμενους στους δήμους

«Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό χτυπούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων», καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ, τονίζοντας ότι η άδεια «ειδικού σκοπού» που ανακοινώθηκε «βάλλει ευθέως κατά του δικαιώματος της κανονικής άδειας».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία των δημάρχων αδιαφορεί ακόμα και για την «αυτονόητη διαδικασία χορήγησης υλικών καθαριότητας και προστασίας στους εργαζόμενους (σαπούνια, αντισηπτικά κ.λπ.)». Επισημαίνει ακόμα την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης από την κυβέρνηση «για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», ειδικά στις περιπτώσεις που δουλεύουν «σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με χιλιάδες πολίτες καθημερινά».

Μέτρα για την καθαριότητα στο δημαρχείο αλλά και σε άλλους δημοτικούς χώρους, όπως τα ΚΕΠ, ζητά η ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Αμαρουσίου, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

Το συνωστισμό των οδοκαθαριστών στο υπηρεσιακό λεωφορείο που τους μεταφέρει στα πόστα τους καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής στο δήμο Περιστερίου. Μάλιστα η δημοτική αρχή «όχι μόνο δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας στους χώρους εργασίας» αλλά διά της αρμόδιας αντιδημάρχου επιστράτευσε τον αυταρχισμό, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να στοιβαχτούν στο λεωφορείο, «αγνοώντας κάθε κίνδυνο, κάθε υπόδειξη του γιατρού Εργασίας και του τεχνικού Ασφαλείας», απέναντι στην παρέμβαση του εκπροσώπου της Σωματειακής Επιτροπής για να παρθούν μέτρα με διπλά δρομολόγια, ώστε να μοιράζεται το πλήθος των εργαζομένων.

Πολύμορφη η εργοδοτική επίθεση και στο Εμπόριο

Το γεγονός ότι ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα από την εξάπλωση του κορονοϊού η εργοδοσία στο Εμπόριο όχι μόνο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά τους θέτει σε κίνδυνο προκειμένου να εξασφαλίσει τα κέρδη της, καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης.

Στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ εδώ και μέρες ακυρώνονται ρεπό και οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί, με βάρδιες 12 και 13 ωρών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για ανατροφοδότηση των καταστημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέτρα υγιεινής είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα, αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, σε συνθήκες εντατικοποίησης, υπερκόπωσης, βάζοντας ακόμα και από την τσέπη τους για αλκοολούχα αντισηπτικά, χωρίς μέτρα προστασίας ούτε καν για εργαζόμενους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους (ταμίες, πωλητές κ.λπ.).

Στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, καταγγέλλει το σωματείο, οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να καλύπτουν τη δουλειά για δύο και τρία πόστα. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες από την εμφάνιση κρουσμάτων κυριολεκτικά έτρεχαν για να προλάβουν τη μεγάλη κίνηση, μένοντας πολλές φορές αρκετές ώρες μετά το τέλος της βάρδιάς τους.

Την ίδια ώρα, σε πολλά εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα ήδη έχει ξεκινήσει η πίεση προς τους εργαζόμενους ότι λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας θα δοθούν αναγκαστικές κανονικές άδειες και θα μειωθούν ώρες εργασίας.

Παράταση προθεσμιών ζητά η Ομοσπονδία Λογιστών

Την παράταση των προθεσμιών για μια σειρά από φορολογικές υποβολές και άλλες σχετικές εργασίες που λήγουν το Μάρτη ζητά από το υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.«Οι συνέπειες της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε το σύνολο των εργαζομένων σχετίζονται με πολλά θέματα της καθημερινής ζωής, όπως: Εκτακτες άδειες, φύλαξη των παιδιών, τυχόν επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις για τυχόν ύποπτα συμπτώματα, αδυναμία των πελατών να προσέλθουν στα γραφεία και συνεπώς μετακινήσεις των συναδέλφων για λήψη εγγράφων κ.λπ.», σημειώνει. Ολα τα παραπάνω, εξηγεί, αυξάνουν «την καθημερινή δυσλειτουργία των εργασιών, με αποτέλεσμα την πιθανότητα να δημιουργηθούν λάθη και παραλείψεις» και κυρίως «την έκθεση των συναδέλφων σε επιπλέον κίνδυνο για εξάπλωση της νόσου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ