Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Η εξάπλωση συνεχίζεται αυξάνοντας την ανάγκη σχεδιασμένου εντοπισμού των κρουσμάτων

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι «πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί», αλλά και ότι «δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό, αν δεν ξέρουμε πού βρίσκεται»

Εκτακτη δομή έξω από νοσοκομείο της Μπρέσια, όπου εξετάζονται κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι

LaPresse

Εκτακτη δομή έξω από νοσοκομείο της Μπρέσια, όπου εξετάζονται κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι
Συνεχίζεται η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, που μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε προσβάλει πάνω από 133.034 άτομα σε όλο τον πλανήτη, σε 125 χώρες. Ακόμα, τα θύματα από την πανδημία του COVID-19 (όπως πλέον και επίσημα τη χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη) είχαν καταμετρηθεί σε 4.947, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άτομα ηλικιωμένα και με χρόνια προβλήματα υγείας.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ότι «η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημίας δεν σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να τα παρατήσουν. Η ιδέα ότι οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη». Ακόμα, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί» και επέστησε την προσοχή στη σημασία της καλύτερης παρακολούθησης της κατάστασης, καταρχήν μέσα από τον εντοπισμό των κρουσμάτων, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό αν δεν ξέρουμε πού βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αυστηρή εποπτεία για να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία».

Σοβαρότερα πληττόμενες χώρες παρέμεναν μέχρι και χτες - εκτός Κίνας, όπου ωστόσο είναι σαφή τα σημάδια υποχώρησης της επιδημίας - οι Ιταλία, Ιράν και Νότια Κορέα, ενώ ειδικά στην Ευρώπη οι ρυθμοί εξάπλωσης της επιδημίας είναι σοβαροί.

Μεταξύ άλλων, θάνατοι καταγράφτηκαν για πρώτη φορά, εκτός από τη χώρα μας, σε Πολωνία, Αλγερία, Ιρλανδία, Αυστρία.

Στην Ιταλία, τα κρούσματα έφταναν χτες τα 15.113 και τα θύματα τα 1.016. Θυμίζουμε ότι από την Τετάρτη η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε ότι στο εξής ανοιχτά θα είναι μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Πάντως, σε κάποιες περιοχές εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία (π.χ. Mtm, Ikk, Dierre, Trivium στη βόρεια Ιταλία), καταγγέλλοντας ότι οι εργοδότες πολλές φορές δεν αναφέρουν καν την επιβεβαίωση κρουσμάτων για να μη σταματήσει η παραγωγή τους.

Δύσκολα όμως εξελίσσεται η κατάσταση και στην Ισπανία, όπου τα διεγνωσμένα κρούσματα έφτασαν τα 3.059 και τα θύματα τα 86, ενώ στη Γαλλία επίσης τα κρούσματα έφτασαν τα 2.281 και οι νεκροί τους 48. Ακόμα, στη Γερμανία χτες καταγράφτηκε και 4ος θάνατος από τον ιό.

Μεγάλα τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία

Στο μεταξύ, η εξάπλωση του ιού φέρνει στην επιφάνεια όλο και περισσότερο τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η πολιτική εγκατάλειψης των δημόσιων νοσοκομείων. Στη Δανία, μέσα σε ένα 24ωρο τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να περιλάβει στα μέτρα «αντιμετώπισης» της κατάστασης την ...ακύρωση προγραμματισμένων χειρουργείων! Κατά τ' άλλα, σε διάγγελμά της η κυβέρνηση εστίασε στην ατομική ευθύνη κ.τ.λ., χωρίς όμως κανένα μέτρο ουσιαστικής θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και τονίζοντας ότι «θα συνεννοηθούμε με τον επιχειρηματικό κόσμο» για περαιτέρω ενέργειες.

Στην Αλβανία, η κυβέρνηση Ράμα έκρινε απαραίτητο να κινητοποιήσει στρατό και αστυνομία στους δρόμους για την εφαρμογή των μέτρων ενάντια στη διάδοση του κορονοϊού. Κατά τα άλλα, βέβαια, η οργάνωση της πρόληψης έχει τεράστια κενά. Καταγγελίες ανέφεραν ότι στην αγορά διοχετεύτηκαν 1.000.000 ληγμένες μάσκες.

Στο Ιράν, οι θάνατοι έφτασαν τους 429 (αυξημένοι κατά 75 το τελευταίο 24ωρο) και τα κρούσματα τα 10.075 (αυξημένα κατά 1.075). Μάλιστα, η κυβέρνηση προσέφυγε για πρώτη φορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να ζητήσει οικονομική βοήθεια.

«Βουτιές» σε πολλά χρηματιστήρια

Χτες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αλλά και ενδεχόμενης μείωσης των επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών και επίσης αναστολή των ασκήσεων αντοχής (stress test) για το 2020. Βασικό μέλημα είναι φυσικά πώς οι τράπεζες θα μπορέσουν «να εξυπηρετούν την οικονομία και να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές προκλήσεις», όπως δήλωσε και ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Τα μέτρα αυτά, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, προσφέρουν σημαντική κεφαλαιακή διευκόλυνση στις τράπεζες για τη στήριξη της οικονομίας.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάγιο, δήλωσε ότι «η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων για να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών», ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «πρέπει να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές βοήθειες προς τις επιχειρήσεις».

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε «βουτιά» κατά 7,83%, με πολλούς να μιλούν για προσδοκίες που υπήρχαν για μεταβολή των επιτοκίων δανεισμού, που όμως δεν «ευοδώθηκαν». Μεγάλη πτώση, κατά 7%, σημειώθηκε και στη Wall Street (που βέβαια εκφράζει «ανησυχία» και για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ, βλέπε σχετικό θέμα), όπου μάλιστα η συνεδρίαση διακόπηκε για 15'. Υποχώρηση κατά 11% σημείωσε και ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo που έκανε έρευνα σε 3.400 εταιρείες, πάνω από τις μισές (το 56%) ανέφεραν ότι δέχονται ήδη αρνητικές επιπτώσεις από την επιδημία, με τους κλάδους του τουρισμού και των ξενοδοχείων να πλήττονται περισσότερο. Μεταξύ άλλων, έχει ήδη επισημανθεί ότι ειδικά οι εταιρείες εξαγωγικού προσανατολισμού θα πιεστούν και από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Το 63% των επιχειρήσεων στον μεταποιητικό τομέα αναφέρουν σύμφωνα με τις έρευνες ότι επηρεάζονται αρνητικά. Το ίδιο αναφέρουν το 96% των επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα, το 79% των εταιρειών στον κλάδο των ξενοδοχείων, το 63% των εταιρειών στον εμπορικό τομέα.

Στο μεταξύ, στην Κίνα, ο διευθυντής Εξωτερικού Εμπορίου στο υπουργείο Οικονομίας Λι Σινγκ δήλωσε ότι η Κίνα θα δράσει δυναμικά για να σταθεροποιήσει το εξωτερικό της εμπόριο, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα και περισσότερες αβεβαιότητες λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία. Ισχυρίστηκε ότι επιταχύνεται η ανάκαμψη της δραστηριότητας των εργοστασίων της Κίνας και ότι η χώρα θα επιδιώξει να επεκτείνει επίσης τις εισαγωγές.

Σκληρή αμερικανικο-κινεζική αντιπαράθεση

Τέλος, η εξάπλωση της επιδημίας αναζωπύρωσε και την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, που γνωρίζει εξάρσεις και υφέσεις. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, επανέφερε κατηγορίες προς την Κίνα ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά το αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε ανήθικη και ανεύθυνη τη συμπεριφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που δεν θα βοηθήσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας.

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, που επικαλέστηκε τα λόγια του διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Λοιμώξεων, Ρόμπερτ Ρεντφίλντ, σε ακρόασή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ότι «έγινε λανθασμένη διάγνωση στα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ». Παραθέτοντας δε στο λογαριασμό του στο «Twitter» το σχετικό απόσπασμα σε βίντεο, διατύπωσε δηκτικά ορισμένα ερωτήματα: «Πότε ξεκίνησε ο ασθενής - μηδέν στις ΗΠΑ; Πόσα άτομα έχουν μολυνθεί; Ποια τα ονόματα των νοσοκομείων αναφοράς; Μήπως ήταν ο στρατός των ΗΠΑ αυτός που έφερε τον κορονοϊό στη Γουχάν της Κίνας; Μιλήστε καθαρά. Δώστε στη δημοσιότητα τα στοιχεία σας, οι ΗΠΑ μας χρωστάτε μια εξήγηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ