Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στηρίζουν την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

«Η Ελλάδα γίνεται αποθήκη ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων, επειδή και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της ΝΔ υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ», τόνισε ο Τάσος Τσιαπλές, εκλεγμένος στο ΔΣ της ΕΝΠΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Eurokinissi

Στοιχισμένες στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ για την αντιμετώπιση της «ασύμμετρης απειλής» από τους ξεριζωμένους και τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα είναι οι πλειοψηφίες της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση του ΔΣ, την περασμένη Τρίτη, με την παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΝΠΕ επιβεβαίωσε την απόλυτη ταύτισή της με αυτήν την επικίνδυνη πολιτική. Συντάχθηκε με τη γραμμή της κυβέρνησης, που οδηγεί στον μόνιμο εγκλωβισμό προσφύγων - μεταναστών στα νησιά και τη μετατροπή της χώρας σε φυλακή της ΕΕ.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι Περιφέρειες είναι αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, η οποία έχει λάβει, όπως είπε, διαστάσεις «εθνικής κρίσης». Ζήτησε «εθνική ενότητα και συνεργασία» στο μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό». Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, ότι σε όλα σχεδόν τα νησιά της Περιφέρειάς του υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες, που, όμως, δεν το λένε ανοιχτά για να μην πληγεί ο τουρισμός. Είναι εξαπλάσιοι - επταπλάσιοι από τη δυνατότητα φιλοξενίας που υπάρχει. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά αποφασιστικά στη μαζική αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι «δύο είναι οι βασικοί στόχοι. Η ουσιαστική μείωση των ροών» και «ο περιορισμός των επιπτώσεων που έχουν αυτές στις τοπικές κοινωνίες». Σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη, το πρώτο επιτυγχάνεται με την καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου και την αύξηση του αριθμού των επιστροφών όσων δεν το δικαιούνται, τα κλειστά κέντρα κράτησης, που θα έχουν, όπως είπε, «αποτρεπτικό ρόλο», τη διεθνοποίηση της κρίσης κ.ά.

Κατάργηση των συμφωνιών εγκλωβισμού

Απαντώντας στους παραπάνω ο Τάσος Τσιαπλές, εκλεγμένος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στο ΔΣ της ΕΝΠΕ, τόνισε: «Τόσο από την τοποθέτηση του υπουργού κ. Μηταράκη, όσο και των άλλων ομιλητών, στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, δεν ακούστηκε κουβέντα για τις αιτίες και τους υπεύθυνους για τις προσφυγικές ροές, αλλά μόνο το πώς θα γίνει η διαχείριση του προβλήματος.

Η Ελλάδα γίνεται αποθήκη ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων, επειδή και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της ΝΔ υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ, όπως αυτή αποτυπώνεται στον Κανονισμό του Δουβλίνου και την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που τους απαγορεύει οι πρόσφυγες και μετανάστες να πάνε στις χώρες προορισμού τους, εγκλωβίζοντάς τους εδώ. Ο χαρακτηρισμός ως μεταναστών της πλειοψηφίας όσων καταφθάνουν εδώ και θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες, θα οδηγεί στην απόρριψη των αιτήσεών τους με συνοπτικές διαδικασίες και στη συνέχεια θα φυλακίζονται σε κλειστά κέντρα -φυλακές, για να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους, αλλά επειδή αυτό δεν θα είναι δυνατό για την πλειοψηφία τους, θα εγκλωβίζονται εδώ.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" επιμένουμε: Στην άμεση κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, η οποία εγκλωβίζει στη χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες. Να κλείσουν τώρα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν καινούργια, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά. Ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας σε όσους βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα, καμία κατασκευή κλειστής δομής - φυλακής. Στον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες που επιθυμούν. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη γρήγορη εξέταση και έκδοση ασύλου και για άλλες υπηρεσίες (Υγείας, κ.λπ.), με αποβολή των ΜΚΟ. Τώρα ο ΟΗΕ και η ΕΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με τη Συρία, για απευθείας μετακίνηση προσφύγων - μεταναστών στις χώρες προορισμού τους. Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και να επιστρέψουν άμεσα όσοι βρίσκονται σε τέτοιες, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας».

Από κοντά στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής είναι και η ΚΕΔΕ, η οποία στις 8 Μάρτη χαιρέτισε την απόφαση των παρατάξεων του δήμου Σιντικής στις Σέρρες (πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης») να κατασκευαστεί κλειστή δομή στην περιοχή για την κράτηση των ξεριζωμένων που έρχονται στη χώρα μας από τις αρχές του μήνα. Σε απάντηση της κίνησης αυτής η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει πως «μετά τους δήθεν λεονταρισμούς στα περί μέχρι και παραιτήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής, αφουγκράζονταν τάχα τις ανησυχίες του λαού της Σιντικής για τη δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακολουθώντας κατά γράμμα τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της κυβέρνησης και παίρνοντας γραμμή από το Μαξίμου, θυμήθηκαν να μας μιλήσουν για εθνική ομοψυχία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για το στυγερό έγκλημα κατά των ξεριζωμένων(2022-06-29 00:00:00.0)
Στρώνει το έδαφος για απελάσεις(2020-12-09 00:00:00.0)
Ψήφισε σαν τον κλέφτη τις ΠΝΠ για τα κλειστά κέντρα - φυλακές στα νησιά(2020-03-27 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση να σταματήσει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς(2020-03-12 00:00:00.0)
Επικίνδυνα παιχνίδια από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ(2020-02-08 00:00:00.0)
Μεγάλες κινητοποιήσεις στα νησιά ενάντια στην πολιτική εγκλωβισμού(2020-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ