Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σύμπνοια...

«Μία κουβέντα μοναχά: Με απόλυτη αυστηρότητα οι ανακοινώσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης. Με απόλυτη αυστηρότητα! Υπάρχει ατομική ευθύνη την οποία πρέπει να την επωμιστούμε...». Για όποιον βιάζεται να βγάλει συμπέρασμα, τα παραπάνω σχετικά με τον κορονοϊό δεν ειπώθηκαν από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, αλλά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα. Ανταποκρινόμενος προφανώς στο κάλεσμα «εθνικής συναίνεσης» και «ομοψυχίας» που απευθύνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην ακούγεται «κιχ» για την πολιτική που προκαλεί τη γύμνια στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είπε ακόμα ότι «τώρα δεν είναι η ώρα να κάνει κανείς κριτικές...». Παρόμοια ήταν η τοποθέτησή του και για το Προσφυγικό, καλώντας τους κατοίκους του Εβρου «να υπακούν στο στρατό»! Εκτίμησε δε ότι «πάμε καλά» και πρόσθεσε ικανοποιημένος ότι η εκκλησιαστική ηγεσία στην περιοχή έχει «λόγο καταλαγής και ενθάρρυνσης του πατριωτικού αισθήματος».

... και καταλαγή

Οσο για το πού εδράζεται η σύμπνοια του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση και στο Προσφυγικό, ο Γ. Μουζάλας ήταν σαφής: «Να επανισχύσει η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας», ευχόμενος μάλιστα να είναι αυτό «τουλάχιστον» το αποτέλεσμα της επικείμενης συνάντησης Μέρκελ - Μακρόν - Ερντογάν και των γεωπολιτικών παζαριών στις πλάτες των προσφύγων. Δηλαδή να θωρακιστεί η Συμφωνία που μαζί με το «Δουβλίνο» και τις άλλες Συνθήκες της ΕΕ μετατρέπει τη χώρα μας σε μια τεράστια φυλακή. Οπως και να το κάνεις, τέτοια αβάντα στην κυβέρνηση ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί της δεν την καταφέρνουν... Αλλά επειδή αυτό που επιδιώκουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι η «σιγή νεκροταφείου» και η ανοχή στην πολιτική που υπηρετούν, στο όνομα των «έκτακτων καταστάσεων», άλλο τόσο «έκτακτη» πρέπει να είναι και η λαϊκή απάντηση!

Ωριμάζει;

Για τα σχέδια της κυβέρνησης να δημιουργήσει «κλειστά κέντρα» - φυλακές προσφύγων και μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου ρωτήθηκε τις προάλλες σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστολάκης. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Κάθε ενέργεια τέτοιας βαρύτητας θέλει μια μελέτη στην οποία θα διαχωρίσει κανείς τα καλά από τα κακά. Σαν μια πρώτη εντύπωση θα μπορούσα να πω ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που μπορεί να λύσει κάποια πράγματα και να δημιουργήσει άλλα. Χρειάζεται πολλή συζήτηση και μελέτη για ένα τέτοιο θέμα. Επειδή δηλαδή δεν μπορούμε να πείσουμε τις κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ενδοχώρας για μεταφορά των μεταναστών εκεί ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά θα προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο μέτρο που έχει τεράστιο κόστος;». Πέρα από το γεγονός ότι υπήρξε ένας από τους βασικότερους υπουργούς στη διαχείριση του Μεταναστευτικού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αποστολάκης παραμένει και σήμερα σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα για τα ζητήματα αυτά. Μάλιστα, όπως γράφτηκε στον Τύπο, συμμετείχε πρόσφατα σε σύσκεψη υπό τον πρώην πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Να υποθέσουμε ότι πίσω από τον αντιπολιτευτικό κουρνιαχτό που σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις «φυλακές στα ξερονήσια», «ωριμάζουν» σιγά σιγά απόψεις που εξετάζουν το θέμα με όρους «κόστους - οφέλους», θεωρώντας το «δύσκολο εγχείρημα» που χρειάζεται «πολλή συζήτηση και μελέτη», αλλά σε καμιά περίπτωση δεν το απορρίπτουν;

Αγνοια

Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν; Ο λόγος για τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης, που το έχουν κάνει σύστημα να επικαλούνται «άγνοια» για σοβαρά ζητήματα που αναδεικνύει με ψηφίσματά της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, όπου για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε πρόταση ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σχετικά με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών, δηλώνοντας «άγνοια» για το περιεχόμενο του ψηφίσματος (παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε έγκαιρα), αλλά και για τους σχετικούς νόμους που ψήφισε το Κοινοβούλιο! Το ίδιο είχε γίνει και πριν από λίγο καιρό, σε ψήφισμα που αφορούσε την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση, το οποίο ψήφισμα τελικά απέρριψαν, όταν το θέμα επανήλθε σε δεύτερο χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ανάλογη στάση σε παρόμοια ψηφίσματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κράτησαν οι παρατάξεις των αστικών κομμάτων στα Περιφερειακά Συμβούλια Ηπείρου και Θεσσαλίας, δείχνοντας ότι η θέση τους δεν προκύπτει από άγνοια, αλλά από τη συμφωνία τους με την πολιτική που απαξιώνει ολοένα και περισσότερο την πρόληψη και την απεξάρτηση, δίνοντας αντίστροφα χώρο σε προγράμματα «διαχείρισης της βλάβης», που ισοδυναμούν κυριολεκτικά και μεταφορικά με αργό θάνατο για τους χρήστες και τις οικογένειές τους.

Ανίατη

Στη γνωστή στήλη «Φαληρεύς», η «Καθημερινή» σχολίαζε τις προάλλες ειρωνικά ότι η προληπτική ακύρωση όλων των εκδηλώσεων του Κόμματος εξαιτίας του κορονοϊού, έχει στόχο να προστατεύσει «τους ηλικιωμένους» του «γερασμένου ΚΚΕ». Ο αρθρογράφος καλούσε μάλιστα την Εκκλησία «να παραδειγματιστεί» από μια άλλη «νεότερη θρησκεία», υπονοώντας το ΚΚΕ, και να πάρει ανάλογα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊου. Δυσκολευόμαστε πραγματικά να πιστέψουμε ότι υπάρχει κόσμος που γελάει με τις «κρυάδες» του αρθρογράφου της «Καθημερινής». Και παρότι δεν ξέρουμε αν προσβλήθηκε κι αυτός από κορονοϊό, γνωρίζομε ότι το μένος του για το ΚΚΕ είναι χρόνια επιδημία και μάλιστα ανίατη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1898 Πραγματοποιείται παράνομα στο Μινσκ το 1ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (13-15/3/1898).

1872 Γεννιέται ο λογοτέχνης, ποιητής και μεταφραστής Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Ο Κ. Θεοτόκης συμμετείχε στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Ομίλου και του Αλληλοβοηθητικού Εργατικού Συνδέσμου Κερκύρας (1910-1914), ενώ παράλληλα υποστήριξε το κίνημα για τη χειραφέτηση των γυναικών. Εργα του: «Η τιμή και το χρήμα», «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα», «Ο κατάδικος», «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους» κ.ά.

1906 Πεθαίνει η Αμερικανίδα φεμινίστρια Σούζαν Αντονι.

1913 Γεννιέται ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας.

1920 Μοναρχικοί επιχειρούν πραξικόπημα στη Γερμανία, αλλά αποτυγχάνουν έπειτα από 4 μέρες, υπό το βάρος γενικής απεργίας («πραξικόπημα Καπ-Λίτβιτς»). Στο πραξικόπημα συμμετείχε και ο Α. Χίτλερ.

1925 Απαγορεύεται στο Τενεσί των ΗΠΑ η διδασκαλία της δαρβινικής Θεωρίας της Εξέλιξης στα σχολεία. Ο δάσκαλος Τζον Σκοπς αγνοεί την απαγόρευση και διώκεται ποινικά, στη γνωστή «δίκη του πιθήκου». Επειτα από 8 μέρες το δικαστήριο τον βρίσκει ένοχο και του επιβάλλει χρηματική ποινή.

1954 Αρχίζει η Μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου, που σηματοδότησε την τελική ήττα του γαλλικού ιμπεριαλισμού στο Βιετνάμ.

1957 Ο 18χρονος Κύπριος Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγείται μεσάνυχτα από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές στην αγχόνη. Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας απαγχονίζεται.

1965 Νέος σεισμός ολοκληρώνει το «έργο» του προηγούμενου, της 9ης Μάρτη, όταν δεν έμεινε ούτε ένα σπίτι όρθιο στην Αλόννησο.

1968 Υπό το βάρος της παγκόσμιας κατακραυγής, ο πρωθυπουργός της Ροδεσίας Ιαν Σμιθ αναστέλλει τις προγραμματισμένες εκτελέσεις 35 μαύρων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για «τρομοκρατικές πράξεις».

1974 Η χούντα του Ιωαννίδη ανακοινώνει τη σύλληψη στελεχών του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη και τη διάλυση της Οργάνωσης του Κόμματος.

1974 Ο πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ιρλανδίας, Κοσγκρέιβ, αναγνωρίζει για πρώτη φορά το συνταγματικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας ως ημιαυτόνομης επαρχίας υπό βρετανική κυριαρχία.

1979 Στρατιωτικό κίνημα εκδηλώνεται στη μικρή νήσο Γρενάδα της Καραϊβικής. Μια ομάδα νεαρών αξιωματικών με επικεφαλής τον Μόρις Μπίσοπ ανατρέπουν τον δικτάτορα Ερικ Γκέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ