Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Βαθαίνει η εμπλοκή σε όλα τα μέτωπα

Eurokinissi

Ατέρμονο σπιράλ, μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εξέλιξη της εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και σε ένα εύρος μετώπων. Παρά τις προσπάθειες καθησύχασης από πλευράς της κυβέρνησης και αστικών επιτελείων, η επιλογή βαθύτερης συμμετοχής στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι επικίνδυνη για το λαό. Αν και παρουσιάζεται ως «αμυντική» ή ότι έχει ως στόχο την υπεράσπιση των συνόρων και «κυριαρχικών δικαιωμάτων», στην πραγματικότητα πρόκειται για επιλογή εμπλοκής σε επιθετικά σχέδια με το βλέμμα στραμμένο απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία, στο Ιράν.

Στον πρώτο κύκλο των «ευρωπαϊκών επεμβάσεων»

«Η Γαλλία και ο Πρόεδρος Μακρόν ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να αναπτύξουμε στο εσωτερικό της ΕΕ δυνατότητες όπως αυτές που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Παρέμβασης (σ.σ. "European Intervention Initiative" - EII). Γιατί άλλο τα λόγια και η διπλωματία, άλλο τα μέσα εξαναγκασμού. Γι' αυτό χρειαζόμαστε ενωμένα έθνη, πρόθυμα και ικανά να αντιδράσουν όταν έρθει η ώρα. Αυτό άλλωστε κάνουμε με τους Ελληνες φίλους μας. Προσπαθούμε να φέρουμε σταδιακά την Ελλάδα προς τον στενό, πρώτο κύκλο της ευρωπαϊκής άμυνας».

Αυτό τόνιζε τη Δευτέρα ο πρέσβης της Γαλλίας Π. Μεζονάβ, επιβεβαιώνοντας ότι οι περιβόητες ιμπεριαλιστικές «συμμαχίες», που η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα παρουσιάζουν ως εγγύηση «ασφάλειας και σταθερότητας», δεν φέρνουν παρά βαθύτερη εμπλοκή του λαού στα πολεμικά σχέδια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο Γάλλος πρέσβης έκανε δηλώσεις επ' ευκαιρία του κατάπλου στον Πειραιά του ελικοπτεροφόρου πλοίου «Dixmude», που συμμετέχει για πρώτη φορά στην άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «Μέγας Αλέξανδρος», με συμμετοχή και των αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στο Στεφανοβίκειο.

Το πλοίο προηγουμένως έκανε άσκηση με δύο τουρκικές φρεγάτες στην Ανατ. Μεσόγειο. Κι αυτό την ώρα που η κυβέρνηση επαναλάμβανε τα περί «γαλλικής ασπίδας» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Στην πράξη, αυτό που συνεχώς επιβεβαιώνεται είναι ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί διαχρονικά αντιμετωπίζουν Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο ως «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», δίνοντας αέρα στα πανιά των τουρκικών διεκδικήσεων και της προσπάθειας «γκριζαρίσματος» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Συμφέροντα και διακυβεύματα μείζονος σημασίας»

Αλλωστε, ο πρέσβης θύμισε ότι «η Γαλλία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπερασπιστεί η Ευρώπη τα συμφέροντά της όπου θίγονται», παραπέμποντας στον Μηχανισμό EII, που στήθηκε το 2018 ως μια εν δυνάμει στρατιωτική δομή που θα δρα παράλληλα με ΝΑΤΟ και PESCO της ΕΕ, προκειμένου να παρακαμφθεί και η ανάγκη επίτευξης «ομοφωνίας» μεταξύ των 28 κρατών - μελών.

Ερωτηθείς δε αν υπάρχει ελληνικό «αίτημα» για συμμετοχή στην EII, απάντησε ότι η Γαλλία θέλει στην «πρωτοβουλία» «κράτη που κατά περίπτωση θα είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν σε επιβολή μέτρων εξαναγκασμού». «Πιστεύω», συνέχισε, «ότι υπάρχει πρόθεση η Ελλάδα να προστεθεί σε αυτόν τον κύκλο».

Την «αποφασιστικότητα» αυτή άλλωστε η κυβέρνηση φρόντισε να την εκδηλώσει, αρχής γενομένης από τη συμμετοχή της στην ευρωενωσιακή δύναμη θαλάσσιας επιτήρησης που θα αναπτυχθεί στα Στενά του Ορμούζ, με τις κάννες στραμμένες στο Ιράν (European-led maritime surveillance mission in the Strait of Hormuz - EMASOH)».

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα «Σπέτσαι» έως τις 28/1, στην ομάδα κρούσης (Carrier Group) που συνόδευσε αυτές τις μέρες το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» στο σκέλος της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο, από την Τουλόν μέχρι τα ανοιχτά της Κύπρου, πριν το αεροπλανοφόρο συνεχίσει παραπέρα τον πλου του στον Περσικό.

Σε σύνδεση με τα παραπάνω, ο Γάλλος πρέσβης είπε ότι η παρουσία γαλλικών πλοίων στην περιοχή δείχνει το ενδιαφέρον των γαλλικών αρχών «η Γαλλία να δηλώνει "παρών" σε αυτό το σημαντικό κομμάτι του κόσμου» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, ενώ αποκάλυψε ότι το Παρίσι αποφάσισε την αποστολή στην περιοχή γαλλικής φρεγάτας που θα περιπολεί σε μόνιμη βάση, ώστε να στέλνει άμεσα σαφή εικόνα των όσων γίνονται εδώ. Επανέλαβε άλλωστε ότι «στην Ανατ. Μεσόγειο τα διακυβεύματα είναι μείζονος σημασίας, γι' αυτό στέλνουμε φρεγάτα».

Χέρι χέρι με μπίζνες

Δυο μέρες μετά, την Τετάρτη, η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν επιβεβαίωσε τόσο ότι η εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια βαθαίνει, όσο και ότι πάει χέρι χέρι με την προσπάθεια επιτάχυνσης των μπίζνες του κεφαλαίου, με χαμένους τους λαούς.

Οπως χαρακτηριστικά έλεγε μετά τη συνάντηση ο Κυρ. Μητσοτάκης, ιεραρχώντας τομείς προτεραιότητας για τις δύο μεριές, «η Ενέργεια και η ασφάλειά της, η διαφοροποίηση των πηγών της, αποτελούν επίσης τομέα κοινού ενδιαφέροντος όπου ο συντονισμός μας κρίνεται απαραίτητος». Υπογράμμισε έτσι τη «μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της υπογραφής του αγωγού "East Med"». Ο δε Μακρόν έσπευσε να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να «συνδράμει» στην αρμάδα επιτήρησης στα Στενά του Ορμούζ, απέναντι στο Ιράν.

Να σημειωθεί πως επιβεβαιώνοντας ότι στρατιωτική εμπλοκή και μπίζνες πάνε μαζί, οι κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήριζαν «σημαντική» τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της «Total», Πατρίκ Πουγιάν, λέγοντας πως «η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, όπου η "Total" έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος "παίκτης" στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο "οικόπεδο" της Κύπρου και στην Ελλάδα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να έχει ιδία αντίληψη για το πώς βλέπει η "Τοtal" τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο».

Σε αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός σημείωνε στις κοινές δηλώσεις με Μακρόν πως «η Αθήνα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητές της ειρήνης. Και χαίρεται που θα έχει συνεργασία μαζί τους», παρουσιάζοντας δηλαδή τους «λύκους» ως «εγγυητές της ειρήνης» και προετοιμάζοντας για επικίνδυνες εξελίξεις.

Υπερθεματίζοντας άλλωστε τα όσα προανήγγειλε ο Μακρόν νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο κυβερνήσεις προωθούν «ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας», «γι' αυτό εξάλλου αποφασίστηκε και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας (σ.σ. των δύο χωρών) να βρίσκονται σε τακτική επαφή για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν την περιοχή μας. Σε διμερές επίπεδο η σύμπλευση αυτή θα ενταθεί ακόμα περισσότερο».

Νωρίτερα ο Μακρόν είχε κάνει ειδική αναφορά στην αναβάθμιση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Γαλλίας - Ελλάδας στην «ασφάλεια», η οποία σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο θα περιλαμβάνει «βιομηχανική συνεργασία και κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά», ενώ έστειλε μήνυμα ότι «θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται».

Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο αυτό «θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες» σε επίπεδο αρμόδιων υπουργών, καθώς η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας αναμένεται στην Αθήνα περί τα τέλη Φλεβάρη.

Στην Αραβική Χερσόνησο οι Ενοπλες Δυνάμεις!

Στο ενδιάμεσο, ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει την Κυριακή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «για μια σειρά επαφών», όπως επισήμως αναφέρεται, με την ατζέντα να μυρίζει μπαρούτι, στο φόντο και της κλιμάκωσης της επιθετικότητας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και συμμάχων τους στην περιοχή απέναντι στο Ιράν.

Η κυβέρνηση εξάλλου έχει διαθέσει το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στα ΗΑΕ (στο νότιο άκρο των Στενών, απέναντι από το Ιράν) για τη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών για λογαριασμό των Αμερικανών. Σε αυτό το πλαίσιο, μεσοβδόμαδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος υποδέχτηκε στο Επιτελείο τον ομόλογό του των ΗΑΕ και τον πρέσβη τους στην Ελλάδα. Επισήμως συζήτησαν «θέματα που αφορούν την υφιστάμενη διμερή στρατιωτική συνεργασία και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, καθώς και τρέχοντα θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Παραπέρα, ειλημμένη απόφαση του Μαξίμου θεωρείται και η αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Patriot», με το ανάλογο προσωπικό, στη Σαουδική Αραβία, ως μέρος των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων που περικυκλώνουν το Ιράν.

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα πάει η 26η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (εδρεύει στην Τανάγρα). Το στρατιωτικό προσωπικό που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία θα είναι έως 130 άτομα, «ανάλογα με τις ανάγκες». Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ομάδα ασφαλείας, από τις Ειδικές Δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Προσωπικό αναζητείται και από άλλες Μοίρες. Η αποστολή έχει χρονικό ορίζοντα ένα χρόνο, «μπορεί όμως να υπάρχει και παράταση», ενώ πρόθεση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι το προσωπικό να ανανεώνεται κάθε 3 με 4 μήνες. Τις επόμενες 2 με 3 βδομάδες μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία αρμόδιο κλιμάκιο για αυτοψία στους χώρους ανάπτυξης της μονάδας. Η κυρίως αποστολή αναμένεται να φύγει τον Απρίλη, «εφόσον ολοκληρωθούν πρώτα οι τυπικές συμφωνίες» και το θέμα περάσει και από ΚΥΣΕΑ.

Πρώτα Τουρκία, μετά Ελλάδα

Στον απόηχο των παραπάνω, όπως και της υπερψήφισης της κατάπτυστης νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, έφτασε την Πέμπτη στην Ελλάδα ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR), Αμερικανός πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς, για επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΘΑ.

Προηγουμένως, την Τετάρτη, είχε επισκεφτεί και την Τουρκία, καθώς το ΝΑΤΟ έσπευσε να διοργανώσει για πρώτη φορά στη Σμύρνη (εδώ και 7 χρόνια που εδράζεται εκεί η διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ - LANDCOM) την εποπτευόμενη από τον SACEUR Συνδιάσκεψη των Διοικητών του (SACEUR Commanders Conference).

Ο διοικητής της LANCOM, Αμερικανός υποστράτηγος Τζ. Τ. Τόμπσον, υποδεχόμενος τους διοικητές αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι για τη διοίκησή του το γεγονός ότι φιλοξενεί τη Συνδιάσκεψη. «Αλλά και από μια μεγαλύτερη προοπτική, αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Δημοκρατία της Τουρκίας», συνέχισε, επισημαίνοντας τον «ενθουσιασμό» ανώτερων αξιωματικών των τουρκικών ΕΔ και αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, όπως του τον εξέφρασαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής τους στην Αγκυρα.

Στο επίκεντρο άλλωστε των συναντήσεων σε Τουρκία και Ελλάδα βρέθηκαν τα πολεμικά σχέδια που κατάρτισε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, στα μέσα Γενάρη, σχέδια που απαιτούν ανάμεσα στα άλλα και την «πάση θυσία» «συνοχή» στη νοτιοανατολική πτέρυγα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ