Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ

Με την παρουσίαση στις 30/1/2020 από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, του προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής, μαζί και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, για τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής, δόθηκε στη δημοσιότητα το βασικό πλαίσιο του αντιλαϊκού σχεδιασμού της κυβέρνησης της ΝΔ.

Στην καρδιά και αυτού του σχεδιασμού βρίσκεται η διαιώνιση της χωματερής στη Φυλή. Τη φορά αυτή ως «ανοιχτή χωματερή» ή «ανοιχτός ΧΥΤΑ» σύμμεικτων και υπολειμμάτων μέχρι το τέλος του 2025, οπότε «προβλέπεται» να ολοκληρωθούν και να έχουν τεθεί σε λειτουργία οι προβλεπόμενες τώρα τρεις εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (οι δύο μεγαλύτερες με ΣΔΙΤ) και τα προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Από εκεί και μετά αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι θα λειτουργήσει ως ΧΥΤ«Υ» (υπολειμμάτων). Πρόκειται για το σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε και η ΝΔ στο πλαίσιο της περιβόητης συμμαχίας «Πατούλη - Δούρου» στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ τον περυσινό Αύγουστο.

Ταυτόχρονα, προαναγγέλλεται η δημιουργία δεύτερης μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων στο χώρο της Φυλής (ΜΕΑ της Φυλής), η μεγαλύτερη από τις 3 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), αυτή του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, η δυναμικότητα της οποίας δεν μνημονεύεται αλλά είναι βέβαιο ότι θα πρόκειται για «φαραωνικού» μεγέθους. Επιπλέον, στον παρακείμενο χώρο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί, και μάλιστα «αναβαθμισμένο», το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Ανω Λιοσίων. Αν και αποφεύγεται κάθε σχετική αναφορά, είναι προφανές ότι τα υπολείμματα των υπόψη δύο μονάδων, ενδεχομένως και άλλα, θα τροφοδοτούν τον πιο πάνω ΧΥΤ«Υ».

Σαν να μην έφταναν αυτά, προβλέπεται και η «δημιουργία και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, καταρχήν εντός του χώρου που θα δημιουργηθούν οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας». Που σημαίνει ότι σχεδιάζεται να φορτωθεί μια ακόμη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, μεγάλου προφανώς μεγέθους, στην περιοχή της Φυλής.

Ολα δε αυτά ανακοινώνονται όταν την προηγούμενη μέρα βγήκαν στη δημοσιότητα οι δύο διπλοκλειδωμένες μελέτες του 2015, που αποκαλύπτουν με συγκεκριμένα στοιχεία την όλο και περισσότερο επιδεινούμενη ανθρωποκτόνα ρύπανση του «ανοιχτού ΧΥΤΑ» της Φυλής και της παλαιότερης των Ανω Λιοσίων.

Ενα ακόμη στοιχείο είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση μέχρι το 2025 της υλοποίησης του σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ - Δούρου σχετικά με την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Γραμματικού. Το «παραπάνω» που αναμένεται, με βάση τα «συμφραζόμενα» στην παρουσίαση, είναι η αύξηση της δυναμικότητας της προβλεπόμενης ΜΕΑ καθώς δίνεται η «δέσμευση» (ως απειλή όμως ακούγεται) ότι θα πρόκειται για «εγκατάσταση επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή κι όχι από όλη την Αττική».

Από την παρουσίαση λείπει κάθε αναφορά (πλην του ΧΥΤΑ Φυλής και του ΧΥΤΥ Γραμματικού) στο δίκτυο των ΧΥΤ«Υ», που θα υποδεχθούν το ρεύμα των υπολειμματικών σύμμεικτων αποβλήτων (ό,τι ρίχνεται στους πράσινους κάδους) και των υπολειμμάτων από την επεξεργασία των προδιαχωρισμένων με διαλογή στην πηγή ρευμάτων.

Η διαπίστωση αυτή, σε συνδυασμό με τη ρητή δήλωση ότι «για τη δική μας διοίκηση δεν υφίσταται ζήτημα αξιοποίησης των παλιών λατομείων ως ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Τελεία και παύλα», επιβεβαιώνει ότι επιλογή της κυβέρνησης, όπως άλλωστε επανειλημμένα έχουν δηλώσει αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, είναι να «κλείσει» ο όλος αντιλαϊκός σχεδιασμός με την αποτέφρωση των πιο πάνω αποβλήτων σε εργοστάσια καύσης. Μονάδες που επανειλημμένα έχουν ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για την καρκινογόνα δράση των εκπεμπόμενων απαερίων αλλά και για άλλες επιπτώσεις σε βάρος της υγείας και του περιβάλλοντος.

Και αυτό, σε συνδυασμό με τη συναποτέφρωση στις τσιμεντοβιομηχανίες τεράστιων ποσοτήτων «απορριμματογενών καυσίμων» (RDF, SRF), που ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει το δρόμο της.

Αυτό, πάντως, που δεν έλειψε από την παρουσίαση ήταν η επίδειξη του πλούσιου μποναμά προς το κεφάλαιο, που θα επενδύσει στην κατασκευή και λειτουργία των σχετικών έργων. Μόνο για την υλοποίηση των έργων μέσα στην προσεχή 5ετία, χωρίς δηλαδή τα διασφαλισμένα για μια τουλάχιστον 20ετία κέρδη από τη λειτουργία των συναφών εγκαταστάσεων, προβλέπεται ένας τζίρος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ποσό που τη φορά αυτή υπολογίζουν να διοχετευθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, κάτω από την πίεση των επικίνδυνων αδιεξόδων, που με τη διαχρονική συνειδητή απραξία τους δημιούργησαν οι αστικές κυβερνήσεις.

Υπολογίζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο: Το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που έχει εντάξει και το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων στο πλαίσιο του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων με προοπτική μια κοινωνία όπου οι εργαζόμενοι θα διαφεντεύουν αυτοί τον πλούτο που παράγουν.


Μπάμπης ΖΙΩΓΑΣ
Υγειονολόγος Μηχανικός, μέλος της Επιτροπής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιλαϊκή διαχείριση των σκουπιδιών(18/11/2021)
Να σταματήσει η κατασκευή ΜΕΑ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης(7/9/2021)
«Εργα και ημέρες» διοίκησης Πατούλη - κυβέρνησης ΝΔ(13/5/2020)
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού(26/4/2019)
Αντιδράσεις για την καύση απορριμμάτων(21/2/2014)
Προχωρά η παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων στα μονοπώλια(25/10/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org