Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΘΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τίμησαν τους πεσόντες των Ιμίων

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων αποστράτων και εν ενεργεία, όπως και μελών από οικογένειες πεσόντων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με πρωτοβουλία της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών των Ιμίων, η καθιερωμένη εδώ και χρόνια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους νεκρούς των Ιμίων και για όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Την εκδήλωση εκ μέρους της ΚΕΘΑ συντόνισε ο Μάλαμας Τσαρδάκης, πλωτάρχης ΠΝ ε.α. Στην ομιλία του, αναφερόμενος στους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσαν στα Ιμια - τον αντιναύαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη, τον αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη, και τον πλοίαρχο Εκτορα Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών - σημείωσε μεταξύ άλλων πως το ανθρώπινο τίμημα της κρίσης των Ιμίων δεν είναι το μόνο, αφού «με την κρίση εκείνη ανοίχτηκε ο δρόμος για τη συνολική αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο».

Αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών και διχοτομικής λύσης στην Κύπρο, τα οποία ετοιμάζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ μαζί με την ΕΕ, λέγοντας: «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι λυκοσυμμαχίες αυτές ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας διασφαλίζουν ούτε αποτελούν παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Προειδοποίησε για τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας σε τοπική ή γενικότερη πολεμική ανάφλεξη και υπογράμμισε την ανάγκη να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός, να μη σταλεί κανένας Ελληνας στρατιωτικός στη Λιβύη, να μη σταλούν πύραυλοι «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, να μη σταλεί φρεγάτα στα Στενά του Ορμούζ. Να μην υπάρξει καμία συμμετοχή και καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και τέλος οι δεκάδες παριστάμενοι αναφώνησαν «Αθάνατοι!». Λουλούδια κατέθεσαν οι: ΚEΘA, Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠOEΣ), Ενωση Στρατιωτικών Δυτ. Τομέα Αθήνας (EΣΠEEΔTA), Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ANEAEΔ), Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠEAΠΣ), Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών, Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (ΠAΣOIΠA).

  • Τους πεσόντες αξιωματικούς στα Ιμια τίμησε την Παρασκευή και η Βουλή, τηρώντας ενός λεπτού σιγή στην έναρξη της συνεδρίασης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ