Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ
«Δεδομένοι» στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Eurokinissi

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για την κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, για το πόσο προβλέψιμοι και δεδομένοι είναι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Στη Συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών». Ωστόσο ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης. δίνοντας και το στίγμα ότι όλοι είναι στοιχισμένοι στην πολιτική της εμπλοκής, ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι «εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές».

Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον

Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε τη βάση της Σούδας, το φονικό ορμητήριο από το οποίο φορτώθηκαν πύραυλοι που εκτόξευσαν αμερικανικά αντιτορπιλικά, υποβρύχια και αεροσκάφη κατά των λαών του Ιράκ, της Συρίας, της Λιβύης. Δημιούργησε την αμερικανική μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, έδωσε στις ΗΠΑ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να προωθούνται ΝΑΤΟικά στρατεύματα, συνολικά δηλαδή όλα όσα προβλέπει η Συμφωνία. Δίκαια λοιπόν ο Κυρ. Μητσοτάκης χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάριν αντιπολίτευσης» αφού «δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση από τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, και αυτό είναι μια σημαντική κατάκτηση. Δεν υπάρχουν σήμερα ουσιαστικές αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις». Για να προσθέσει ότι πρόκειται για μια Συμφωνία «την οποία όχι απλά την είχατε διαπραγματευτεί, αλλά την είχατε θέσει ήδη σε εφαρμογή», δίνοντας γι' αυτό τα συγχαρητήριά του στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή όλα αυτά «σωστά είχαν δρομολογηθεί».

Εξίσου χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προώθησε την αναβάθμιση των αμυντικών και διπλωματικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ. Οπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προχώρησε ουσιαστικά την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», ανέφερε.

Παράλληλα, στο πνεύμα της «εθνικής συναίνεσης», «λόγο υπογράμμισης μιας εναρμόνισης των βασικών στελεχών του πολιτικού συστήματος» χαρακτήρισε το ΚΙΝΑΛ τη Συμφωνία, υπερψηφίζοντάς την, προσθέτοντας και τη δική του προθυμία να στηρίξει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

«Δεδομένοι» και στο «ξέπλυμα» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Οι ενστάσεις που προέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας το «πάγωμα» της Συμφωνίας, όπως και το ΚΙΝΑΛ, αν και την υπερψήφισε, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα (Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν), ήταν για το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε τη Συμφωνία χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει «επαρκή» ανταλλάγματα και «οφέλη».

Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση που έδωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι οι βάσεις ήδη λειτουργούν, όπως στο Στεφανιβίκειο και τη Λάρισα. Οπως είπε, αυτές «λειτουργούν υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα», άρα «υπό άλλο καθεστώς». Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία, με τη λογική των «ανταλλαγμάτων» στάζει το δηλητήριο στο λαό ότι έχει να αναμένει «οφέλη» (και όχι κινδύνους) από τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και, από την άλλη, ότι η ΝΑΤΟική «ομπρέλα» είναι τάχα κάποιο φωτοστέφανο για τις δολοφονικές επιδρομές σε λαούς της περιοχής.

Τα «ανταλλάγματα» για τα οποία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «να έχουμε ουσιαστικές δεσμεύσεις από τους ισχυρότερους εκ των συμμάχων μας, από τις ΗΠΑ, για την υποστήριξή μας σε περίπτωση που οι γείτονές μας κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τις προκλήσεις τους». Τόσο η επιστολή Πομπέο - που ο υπουργός Εξωτερικών περιέφερε και την Πέμπτη στη Βουλή σαν τις πλάκες του Μωυσή - αλλά και άλλες παρεμβάσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ θέτουν καθαρά ότι το βασικό τους ενδιαφέρον στο ζήτημα των Ελληνοτουρκικών είναι η εξασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και άρα της διατήρησης της Τουρκίας στη λυκοσυμμαχία. Αλήθεια, όταν η δική τους κυβέρνηση «αναβάθμιζε» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, μήπως δεν είχαν οι ΗΠΑ τον ίδιο ακριβώς στόχο; Μήπως ακριβώς δεν ζητούσαν από την Ελλάδα, όπως και σήμερα, να παίξει ρόλο στο να μη γείρει η Τουρκία στο πλευρό της Ρωσίας; Μήπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αποδεχτεί ανοιχτά αυτόν το στόχο; Μήπως γι' αυτό όλα τα αστικά κόμματα δεν υιοθετούν τη λογική της συνδιαχείρισης;

Αυτό που θέλουν ουσιαστικά να κρύψουν είναι ότι η πολιτική τους δεν έχει κριτήριο ούτε σύνορα ούτε κυριαρχικά δικαιώματα ούτε βέβαια την ελευθερία και την ασφάλεια του ελληνικού λαού. Κριτήριό τους είναι οι στόχοι των επιχειρηματικών ομίλων, οι στόχοι της ελληνικής αστικής τάξης, αυτοί που επιδιώκουν η Ελλάδα να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να έχει μερίδιο σε ενεργειακούς πόρους, σε διαδρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Αυτόν το στόχο υπηρετούν και η εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια ενάντια σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν που βαθαίνει, και τα διάφορα σενάρια διευθέτησης των Ελληνοτουρκικών, είτε περιλαμβάνουν συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση με συμφωνία είτε ως αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Αυτός ο δρόμος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μεγέθυνση των κινδύνων για το λαό και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, και όχι στη σταθερότητα και την ασφάλειά του, όπως λένε τα αστικά κόμματα, αφού έτσι η χώρα μετατρέπεται σε μαγνήτη κινδύνων, στόχο επιθέσεων των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αυτός είναι ο ιμπεριαλιστικός σχεδιασμός, που από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησαν και υπηρετούν, ως «προτιμώμενοι» ή «προβλέψιμοι» εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η Ελληνική Λύση: «Τι κερδίζουμε έχει σημασία, αυτό λέει η Ελληνική Λύση. Δεν δίνω αν δεν πάρω. Δεν μπορώ να σου παρέχω τα πάντα αν δεν πάρω εγώ τίποτα», είπε ο πρόεδρός της, Κυρ. Βελόπουλος. Ενώ, από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 εξέφρασαν αντίθεση στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, όμως από τη σκοπιά υπεράσπισης της ΕΕ, η οποία βάλλεται από τη «χειρότερη κυβέρνηση των ΗΠΑ», όπως την χαρακτήρισε, συμπίπτοντας στις εκτιμήσεις με τμήματα της αστικής τάξης των ΗΠΑ που κατηγορούν τον Τραμπ ότι «σπάει» την παραδοσιακή συμμαχία με την ΕΕ και αδυνατίζει το μέτωπο απέναντι σε Ρωσία και Κίνα.

Κριτήριο για το λαό...

Σε αυτό λοιπόν το ζήτημα ακόμα πιο καθαρά φάνηκε η πραγματική διαχωριστική γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Η θέση του ΚΚΕ είναι η μοναδική που έχει ως κριτήριο τα συμφέροντα του λαού της Ελλάδας αλλά και των υπόλοιπων λαών της περιοχής. Συμφέροντα που δεν ταυτίζονται σε τίποτα με αυτά της αστικής τάξης, των μονοπωλιακών ομίλων και που βέβαια δεν μπορούν να εκφράσουν κόμματα και κυβερνήσεις που υπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου. Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να γίνουν κριτήριο για τον απεγκλωβισμό απ' αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, για τη στράτευση με το ΚΚΕ στις θέσεις του αλλά και στους αγώνες για απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για το κλείσιμο των βάσεων. Για να δυναμώσει ο αγώνας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ