Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ «ADRIAN DARYA 1»
Συνεχίζονται οι πιέσεις και οι απειλές των ΗΠΑ

Με την παρουσίαση νέων πυραυλικών συστημάτων και επαφές στην Ευρώπη απαντάει το Ιράν

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο εξακολουθεί να πλέει στη Μεσόγειο

Associated Press

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο εξακολουθεί να πλέει στη Μεσόγειο
Συνεχίζονται οι πιέσεις και οι απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις προς όλες τις μεσογειακές χώρες, με στόχο να μην παράσχουν καμία διευκόλυνση στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya 1» που συνεχίζει το ταξίδι του (χτες ήταν στα ανοιχτά ανάμεσα σε Ισπανία και Αλγερία) ενώ παραμένει ασαφής ο προορισμός του, με το λιμάνι της Καλαμάτας να εμφανίζεται ως ενδιάμεσος σταθμός.

Δεδομένη είναι και η ευθυγράμμιση της κυβέρνησης της ΝΔ με τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα, καθώς έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα παράσχει την παραμικρή βοήθεια στο πλοίο. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Γαλλία, όπου σε συνέντευξή του στο «France 24 TV» είπε ότι «το πλοίο δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα. Δεν έχουμε λάβει αίτημα για να δέσει σε ελληνικό λιμάνι». Εκτός από την ελληνική, και η κυβέρνηση της Κύπρου διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί το πλοίο.

Το τεράστιο τάνκερ μεταφέρει περίπου 2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού (ακατέργαστου) πετρελαίου αξίας 130.000.000 δολαρίων. Την Κυριακή, έπειτα από 46 μέρες κράτησης, επιτράπηκε ο απόπλους του από το Γιβραλτάρ (βρετανικό έδαφος), μετά από απόφαση δικαστηρίου που απέρριψε ένταλμα κατάσχεσης από τις ΗΠΑ, οι οποίες καταγγέλλουν ότι το πλοίο παραβιάζει τις κυρώσεις στο Ιράν, μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία και ότι είναι ναυλωμένο από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης», τους οποίους θεωρούν «τρομοκρατική οργάνωση».

Το βέβαιο είναι ότι προκειμένου να περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ πρέπει να ξεφορτώσει σημαντικό μέρος του φορτίου του, κάτι που μπορεί να γίνει με μεταφόρτωση σε άλλο δεξαμενόπλοιο είτε με αναζήτηση αγοραστή.

Αναφορές στον διεθνή Τύπο δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του τάνκερ στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ σημειώνεται ότι το «Adrian Darya 1» σχεδίαζε να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Καλαμάτας, να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχικά, ελληνικές εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το «Adrian Darya 1», όμως οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι όποια μεσογειακή χώρα παράσχει βοήθεια στο ιρανικό πλοίο θα υποστεί κυρώσεις έθεσαν τέλος σε αυτές τις σκέψεις.

Παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η υπόθεση με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο είναι στοιχείο της ευρύτερης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Ιράν, στην ΕΕ και βέβαια τις ΗΠΑ, που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για να εξασφαλίσουν τον περιορισμό της γεωπολιτικής περιφερειακής ισχύος του Ιράν και την προώθηση ιμπεριαλιστικής «ναυτικής αποστολής» στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν, με πρόσχημα την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ολοκληρώνοντας χτες στο Οσλο της Νορβηγίας την περιοδεία σε χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, που ξεκίνησε από την αρχή της βδομάδας, εμφανίστηκε σε πρώτη φάση θετικός πάνω σε κάποιες προτάσεις που φαίνεται πως προωθεί η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι.

Πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος προωθεί προτάσεις για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επιδιώκοντας είτε την ελάφρυνση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ή τη δημιουργία ενός «μηχανισμού αποζημιώσεων» με αντάλλαγμα την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν.

«Προσβλέπω σε σημαντικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μακρόν για τις πιθανότητες να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο Ζαρίφ πριν αναχωρήσει χτες από το Οσλο, απ' όπου απέσπασε σθεναρή υποστήριξη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών...

Ο Ζαρίφ μιλώντας νωρίτερα στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων επανέλαβε τις κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ ότι ασκούν οικονομική τρομοκρατία σε βάρος του Ιράν, τονίζοντας ότι επιβάλλουν κυρώσεις «που πλήττουν τους απλούς ανθρώπους ώστε να τους αναγκάσουν να αλλάξουν στάση».

Θύμισε ότι το Ιράν είναι η μεγαλύτερη χώρα στον Περσικό Κόλπο και πως έχει υπό τον έλεγχό της το 50% των Στενών του Ορμούζ, επισημαίνοντας: «Κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει την περιοχή χωρίς το Ιράν».

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, συμμετείχε στην παρουσίαση του νέου συστήματος κινητής πυραυλικής αεράμυνας «Bavar 375» με αφορμή την Εθνική Μέρα Ιρανικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Ο Ροχανί υποστήριξε ότι είναι ανώτερο από το ρωσικό σύστημα «S-300» καθώς πλησιάζει περισσότερο το πιο εξελιγμένο σύστημα των πυραύλων «S-400».

Δεν παρέλειψε από την άλλη να επικρίνει τις ΗΠΑ, λέγοντας πως οι συνομιλίες μαζί τους είναι «άχρηστες», ιδιαίτερα μετά την περσινή αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ