Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φυσικά και θα εμπλακούμε» στα Ελληνοτουρκικά, λέει ο Πάιατ...

...και δείχνει στην κατεύθυνση των «διευθετήσεων», με «κοινό στόχο» την παραμονή της Τουρκίας στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο

Eurokinissi

«Φανταστικά επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μιλώντας με Ελληνες δημοσιογράφους και δίνοντας μια «γεύση» για το τι σημαίνει αυτό, τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μας έδωσε την αίσθηση ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε, ότι έχουμε ίδιες θέσεις και κοινό όραμα για τα μεγάλα θέματα στην περιοχή και ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις».

Πρόσθεσε εξάλλου πως «ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες. Σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση», δείχνοντας δηλαδή προς την κατεύθυνση των επικίνδυνων «διευθετήσεων» για την παραμονή της Τουρκίας στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Παραπέρα επέμεινε ότι οι δύο χώρες πρέπει να χτίσουν πάνω στην ήδη ισχυρή ελληνοαμερικανική σχέση και να την πάνε στο επίπεδο της εξαιρετικής, «μιας από τις ισχυρότερες σχέσεις που θα έχουν οι ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη». Αλλωστε, διαπίστωσε πως Ελλάδα και ΗΠΑ «έχουν φτάσει σε ένα σημείο που τα ελληνικά και τα αμερικανικά συμφέροντα συγκλίνουν πάρα πολύ».

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο μιας κρίσης - και χαρακτηρίζοντας «ανόητη» τη συζήτηση για το αν υπήρξαν δεσμεύσεις για εμπλοκή των ΗΠΑ στα Ελληνοτουρκικά το επόμενο διάστημα - ήταν αποκαλυπτικός, ξεκαθαρίζοντας πως «φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο και έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν», με αποτελέσματα τύπου Ιμια, ενώ επικαλέστηκε και τα δύο περιστατικά που σημειώθηκαν τα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα ως πρέσβης των ΗΠΑ, στα οποία τόσο ο ίδιος όσο και η Ουάσιγκτον είχαν εμπλοκή, με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών στον Εβρο και όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής χτύπησε σκάφος του Λιμενικού.

Πρόσθεσε πως από τη μεριά της Ουάσιγκτον «είναι ένα ξεκάθαρο ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους».

Ενώ δείχνοντας και το ποιο είναι το επίδικο για τις ΗΠΑ, αλλά και για την κυβέρνηση, εκτίμησε ότι «η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Τα οποία ο πρέσβης έβαλε ξανά στο κρεβάτι του «Προκρούστη» των αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων», με χαρακτηριστικό το σημείο όπου ερωτηθείς αν «οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης», ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτόν τον χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική».

Επίσης, είπε ότι «τα νησιά, και κυρίως του μεγέθους της Κρήτης, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές», παραγράφοντας εμμέσως πλην σαφέστατα δηλαδή κυριαρχικά δικαιώματα για τα υπόλοιπα και ανοίγοντας και από εκείνη την πλευρά την πόρτα για τις σχετικές αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις», δίνοντας αέρα στα πανιά της Αγκυρας, που βάζει θέμα για τη λεγόμενη επήρεια μικρών και ακατοίκητων νησιών.

Για τα εξοπλιστικά ο Αμερικανός πρέσβης είπε πως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα «F-35», ο διάλογος ξεκίνησε, αλλά θα είναι μακρύς και αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των «F-16», την οποία χαρακτήρισε «πρώτο βήμα».

Τέλος, ο πρέσβης δήλωσε ότι σκοπεύει να ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ, όπως ακριβώς είχε κάνει με την ηγεσία της ΝΔ το 2017, όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου. «Υπάρχει μια συνέχεια με την προηγούμενη κυβέρνηση κι έχουμε κάνει βήματα μπροστά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο εξάμηνο», είπε ο πρέσβης, αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση των αμερικανικών σχεδίων.

Ο Πάιατ έδωσε χτες βράδυ συνέντευξη και στην ΕΡΤ, λέγοντας μεταξύ άλλων πόσο πετυχημένη ήταν η επίσκεψη Μητσοτάκη ως μια «αναγνώριση όσων πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια», πιάνοντας και αυτά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο πρωθυπουργός είναι «ο καλύτερος αξιωματούχος προώθησης επενδύσεων» για τη χώρα.

Πέρα από τις μπίζνες, μίλησε και για «φανταστική πρόοδο» στη διμερή στρατιωτική σχέση, δηλώνοντας ότι στις ΗΠΑ είναι «πολύ ευτυχείς» που η κυβέρνηση εξέφρασε ενδιαφέρον να μπει στο πρόγραμμα απόκτησης «F-35». Τέλος, για τα Ελληνοτουρκικά ξεκαθάρισε και εκεί ότι οι Αμερικανοί είναι «πάντοτε αναμεμειγμένοι» και ότι «δουλεύουμε με τους πρέσβεις μας σε Αθήνα και Αγκυρα» για αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Στάθηκε τέλος στα ενεργειακά έργα που προωθούνται στην Ελλάδα, αμερικανικών συμφερόντων όλα, λέγοντας ότι καθιστούν τη χώρα ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση σχεδίων όπως ο αγωγός «East Med».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ