Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Για την κυβερνητική σταθερότητα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο

Κατατέθηκε χτες το απόγευμα στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών το νομοσχέδιο για το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα. Εντάσσεται στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ για να εξασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα που απαιτεί το κεφάλαιο, για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική η οποία σφαγιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Εκλογή Βουλευτών» και από αύριο Τετάρτη θα βρίσκεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, με προγραμματισμό να ψηφιστεί κατά πάσα πιθανότητα στις 22 Γενάρη.

Στις ρυθμίσεις του προβλέπεται κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες για το πρώτο κόμμα, το οποίο «ενεργοποιείται» από το 25% και πάνω. Αν, δηλαδή, το πρώτο κόμμα πάρει 25% κερδίζει μπόνους συν 20 έδρες, που θα προστεθούν σε αυτές που του αναλογούν. Από εκεί και πάνω, θα λαμβάνει 1 έδρα επιπλέον για κάθε 0,5%, ο ανώτατος αριθμός των οποίων είναι οι 30 έδρες. Με άλλα λόγια, στις 20 έδρες που παίρνει έτσι κι αλλιώς το πρώτο κόμμα, θα μπορούν να προστεθούν κλιμακωτά έως και 30 έδρες ακόμα, σύνολο 50 έδρες.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ο αριθμός των 280 εδρών (σ.σ. οι 20 έχουν πάει ήδη στο πρώτο κόμμα) μειώνεται κατά μία έδρα και μέχρι ανώτατου αριθμού μείωσης τις 30 έδρες για κάθε μισό τοις εκατό (0,5%) πλέον του 25 τοις εκατό (25%) που έχει συγκεντρώσει το αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων».

Αντίστοιχα ισχύουν και για «συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων», ο οποίος, όπως αναφέρεται, «συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων». Προϋπόθεση όμως είναι ότι «ο μέσος όρος δύναμης των κομμάτων που απαρτίζουν» τον συνασπισμό, «είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων». Σημειώνεται στην ίδια διάταξη ότι «ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός διά του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν».

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου γίνεται σαφές τι επιδιώκεται με το νομοσχέδιο. «Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει ακυβέρνητη και να σύρεται σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες μειώνουν το κύρος διεθνώς και προκαλούν αποσταθεροποίηση στην εθνική οικονομία και στη γεωπολιτική θέση».

Να σημειωθεί ότι στις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ για να εξασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα που θέλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εντάσσεται και η τροποποίηση που έγινε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης άρθρου του Συντάγματος, ώστε να απεμπλακεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές, ενώ πανομοιότυπες προτάσεις για την πολυπόθητη σταθερότητα είχαν κατατεθεί και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος εκλογικός νόμος για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ