Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Τρέχουν» τα προαπαιτούμενα της 5ης «αξιολόγησης»

Οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με αιχμή τα «κόκκινα» δάνεια, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, καθώς και οι γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων κυβέρνησης και «θεσμών», τα τεχνικά κλιμάκια των οποίων επανέρχονται στην Αθήνα μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας. Στο κάδρο βρίσκονται τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 5ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια θα συνεχιστούν με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, που προγραμματίζονται στην Αθήνα από 21 μέχρι 24 Γενάρη.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η 5η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φλεβάρη, για να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 16 Μάρτη, προκειμένου, όπως προγραμματίζουν, να ολοκληρωθεί ένας ακόμη αντιλαϊκός κύκλος.

Με το βλέμμα στις «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας

Η «εισπραξιμότητα» φόρων και άλλων χαρατσιών που φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που με τη σειρά τους συνεχίζουν σε ρότα διόγκωσης με αντίστοιχη αύξηση των κατασχέσεων που διενεργεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο, η πάγια ρύθμιση «διευκόλυνσης» επεκτείνεται από τις 12 μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις για «τακτικές οφειλές» (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) και από τις 24 στις 48 δόσεις για φόρους κληρονομιάς κ.ά., με ελάχιστη δόση στα 30 ευρώ το μήνα. Η εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης καθυστερεί εξαιτίας «τεχνικών» ζητημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, γεγονός που έρχεται να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της μάζας με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Εξάλλου, μετά την παράταση που δόθηκε, αύριο Τετάρτη λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας 2020, ενώ η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» 2020

Παράλληλα, «τρέχουν» οι διαδικασίες γύρω από τον κύκλο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» 2020. Οι επόμενες σχετικές εκθέσεις για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ αναμένονται στις 27 Φλεβάρη, ταυτόχρονα με την έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία, η οποία ήδη έχει ενταχθεί σε καθεστώς «εμπεριστατωμένης επισκόπησης» για «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες».

Μεταξύ άλλων, αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η σχετική πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζει σε «ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό κρατικό χρέος, την αρνητική διεθνή επενδυτική θέση και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».

Στο «διά ταύτα» η Κομισιόν αποφάσισε «να εξετάσει περαιτέρω την εμμονή μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθεί την πρόοδο αναφορικά με την εξάλειψη των ανισορροπιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ