Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ορθάνοιχτοι οι «δίαυλοι» των επικίνδυνων διευθετήσεων

Επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη χτες στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης. Μετά τη συνάντησή του στο ΥΠΕΞ με τον Ελληνα ομόλογό του, ο Ν. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και τα επόμενα βήματά τους στο πλαίσιο του συντονισμού τους. Οτι προχωρούν μαζί σειρά από πρωτοβουλίες όπως ο αγωγός «East Med» ή οι «ισχυρές συνεργασίες με χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο μιας κοινότητας κοινής αντίληψης», σπεύδοντας ωστόσο να στείλει μήνυμα στην Αγκυρα ότι οι «πρωτοβουλίες» αυτές «δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε. Αντιθέτως, όσες χώρες το επιθυμούν είναι ευπρόσδεκτες, υπό την αυτονόητη βεβαίως προϋπόθεση ότι λειτουργούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης για «τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου. Ενέργειες που δεν περιορίζονται πλέον στο Αιγαίο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφήνουν το παράνομο αποτύπωμά τους στο Ιράκ και τώρα στη Λιβύη». Επανέλαβε ότι «οι συμφωνίες με την κυβέρνηση της Τρίπολης παραβιάζουν προδήλως το Διεθνές Δίκαιο. Είναι άκυρες και ανυπόστατες και δεν παράγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα». Ανέφερε ότι αύριο μεταβαίνει στο Μαρόκο για να συζητήσει το θέμα με την εκεί ηγεσία, ενώ κανονίζει αντίστοιχα ταξίδια σε Αλγερία και Τυνησία.

Από την πλευρά του ο Ν. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες των δύο πλευρών, προκειμένου να επιτευχθούν ο συντονισμός και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν στην περιοχή.

Ακολούθησε συνάντηση Χριστοδουλίδη και με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ είχε προηγηθεί και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

Στο μεταξύ, ο Ν. Δένδιας με συνεντεύξεις του σε μέσα το Σαββατοκύριακο φρόντισε να αναδείξει τους ορθάνοιχτους «διαύλους» των αμερικανοΝΑΤΟικών διευθετήσεων με την Τουρκία, που κρατάει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Για παράδειγμα, μιλώντας στο «Open», παρότι αρνήθηκε ότι υπάρχει επισήμως «πρωτοβουλία» των ΗΠΑ προς τη μεριά της Τουρκίας, σημείωσε πως «κάθε προσπάθεια διεύρυνσης της κατανόησης είναι καλοδεχούμενη στην περιοχή. Εμείς οι ίδιοι διεξάγουμε διάλογο με την Τουρκία». Και ανέφερε το γεγονός ότι την Παρασκευή ο γγ του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θ. Δεμίρης, συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, στο πλαίσιο των διαβόητων πολιτικών διαβουλεύσεων, που αναφέρονται ως προαπαιτούμενο από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσουν, μαζί με τα περιλάλητα ΜΟΕ, προς την κατεύθυνση των ευρωατλαντικών «διευθετήσεων». Οπως είπε ο Ελληνας υπουργός, «το κλίμα της συνάντησης δεν ήταν κακό. Δηλαδή, εγώ περίμενα ότι θα αντιμετώπιζε μια πολύ πιο οξεία τουρκική τοποθέτηση και είδα (...) η τουρκική τοποθέτηση είχε στοιχεία λογικής. Τώρα αυτά θα τα επεξεργαστούμε και θα τα συζητήσουμε». Μιλώντας για το ίδιο θέμα στον «ΣΚΑΪ», επανέλαβε ότι επικράτησε «ένα καλό κλίμα, που επιτρέπει επανάληψη της συνάντησης, επιτρέπει συζήτηση (...) Επιτρέπει επανάληψη των διερευνητικών επαφών και πιθανόν συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ μεταξύ των δύο υπουργείων Εθνικής Αμυνας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης στο «Open», ο υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα (...) δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από οτιδήποτε η Τουρκία δικαιούται και δεν θέλει να αποσπάσει νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας (...) Από κει και πέρα, η Τουρκία έχει έναν καινοφανή νομικό ισχυρισμό, ότι τα νησιά στερούνται υφαλοκρηπίδας και στερούνται ΑΟΖ. Δεν επιβεβαιώνεται αυτό ούτε από το Διεθνές Δίκαιο, ούτε από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης, ούτε από τη νομολογία του Δικαστηρίου του Αμβούργου. Η Τουρκία έχει βρει ορισμένες περιπτώσεις που μιλάνε για τελείως ακατοίκητα νησιά, για βράχους, και αυτά επικαλείται. Εμείς τι λέμε στην Τουρκία; "Πες μας την άποψή σου, να δούμε αν μπορούμε να συνεννοηθούμε, και αν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, υπάρχουν διεθνή δικαιοδοτικά όργανα"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ