Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ
Οχι στις βάσεις και στα πυρηνικά! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
«Οχι στις βάσεις και στα πυρηνικά. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», απαίτησαν μαχητικά ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου, μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που οργάνωσαν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), το ΠΑΜΕ και οι Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ.

Χιλιάδες πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό της ΕΔΥΕΘ, της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, των Σωματείων, των Φοιτητικών Συλλόγων, των άλλων μαζικών φορέων της περιοχής που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και στην πορεία που ακολούθησε προς το αμερικάνικο προξενείο. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος σε δήλωσή του κάλεσε το λαό «σε άμεσο ξεσηκωμό για την ακύρωση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ. Τόνισε ότι «τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ολοένα και πιο δυνατά στην περιοχή μας. Ο αποκρουστικός χτύπος τους μετράει νέα δεινά για τους λαούς! Νέες επεμβάσεις, νέους πολέμους, νέες καταστροφές και θάνατο, νέες συμφορές και προσφυγιά!

Χρειάζεται ο λαός και η νεολαία μας, οι λαοί όλης της περιοχής να βάλουν τη δική τους σφραγίδα, να αλλάξουν το ρου των εξελίξεων με τον κοινό τους αγώνα. Βαθαίνοντας τις σχέσεις αλληλεγγύης και κοινής δράσης, οργανώνοντας την πάλη σε κάθε χώρα ενάντια σ' αυτό το σάπιο σύστημα, που γεννά την εκμετάλλευση και τον πόλεμο.

Πάτρα
Πάτρα
Ενάντια στην πολιτική που δένει χειροπόδαρα την πατρίδα μας στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών. (...) Ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συνδυάζεται με τον αγώνα ενάντια στην περιστολή και κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών. Ενάντια στους νόμους που τσακίζουν τη συνδικαλιστική δράση και βάζουν στο γύψο τα εργατικά σωματεία, τις λαϊκές διαδηλώσεις. Ενάντια στη βίαιη αντιμετώπιση των αγώνων του λαού και της νεολαίας».

Αναφέρθηκε στη νέα ελληνοαμερικανική Συμφωνία για την παραμονή και επέκταση των βάσεων την οποία φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, μετατρέποντας τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, το οποίο αναβαθμίστηκε ως αρχηγείο χημικού και ηλεκτρονικού πολέμου και στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα αποθήκευσης όπλων μαζικής καταστροφής - χημικών, βιολογικών και πυρηνικών.

Και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους φορείς σε πλατιά συσπείρωση και συστράτευση, σε μαζικό, δυναμικό και οργανωμένο αγώνα για να ακυρωθεί η Συμφωνία και να μην επικυρωθεί από τη Βουλή, να κλείσουν οι βάσεις και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Να κλείσουν οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ, καμία εμπλοκή» και «Οχι στην επέμβαση σε Ιράν - Συρία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Η πορεία έφτασε έξω από το αμερικάνικο προξενείο, όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το σύμβολο του ιμπεριαλισμού, τη σημαία των ΗΠΑ, βροντοφωνάζοντας «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο σημείο εκκίνησης, με τον γγ της ΕΔΥΕΘ Μπ. Βέλλη να καλεί το λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις

Την αντίθεσή τους στη Συμφωνία της χώρας με τις ΗΠΑ, που μεταξύ άλλων δίνει το ελεύθερο στην αμερικανική κυβέρνηση να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, βροντοφώναξαν το πρωί του Σαββάτου εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαία και στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης - πικετοφορίας που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.

Η συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα, την οποία συγκροτούν η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης και άλλα μέλη της δημοτικής αρχής.

Πικετοφορία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και στα Χανιά, από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς, από φορείς, συλλόγους και εργατικά συνδικάτα των Χανίων που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.

Στην Καρδίτσα, το πρωί του Σαββάτου η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις βάσεις, στην οποία συμμετέχουν η Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας, ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, τα σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΙΚΑ, πραγματοποίησε παρέμβαση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα διακίνησαν το υπόμνημα υπογραφών κατά της Συμφωνίας, ενημερώνοντας για το επικίνδυνο περιεχόμενό της. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, με δεκάδες υπογραφές κάτω από το κείμενο της Επιτροπής Αγώνα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org